Valget er enkelt med mobilen
Slik sjekker du kjapt hvilket parti som passer for deg, mens du er på farten.
Stortingsvalget 2013 finner sted 9. september, og som vanlig er det fryktelig mange norske borgere med stemmerrett som ikke aner hvilket parti som passer dem best. I 2009 var valgdeltakelsen på bare 76,4 prosent, ifølge Wikipedia. Den var den tredje laveste deltakelsen i Norges historie.
Mye har imidlertid skjedd på fire år. Kanskje kan også apper og sosiale medier bidra til å øke den demokratiske deltakelsen i befolkningen i dette valget. Fortvil ikke om du er i tvil om hvilket parti du bør stemme på, Valget er enkelt med mobilen.
Lagde egen app
App-utvikler Hans Petter Løkkebakken har laget en app som heter Valg2013 til iPhone og Android. Her får du kortfattet informasjon om de åtte største partiene, linker til partienes nettsider og sider på sosiale medier, samt linker til partibarometere og valgomater samlet på ett sted. Utvikleren har laget en forenklet utgave av hvert partis partiprogram, slik at du skal få lettere og raskere oversikt over kjernesakene til partiene.
Appen fungerer fint som en slags valgportal for deg som sitter på gjerdet, og som ikke riktig vet hvilket parti du bør stemme på. Dessverre er ikke appen gratis. Løkkebakken sier til Amobil at han forsøkte å få partiene til å dekke produksjonskostnadene hans, men at bare noen partier var villige til dette. Derfor koster appen 7 kroner.
Valg2013-appen er imidlertid ikke ment som en erstatning til avisenes valgomater, men snarere et tilegg.
– Valgomatene forteller ikke noe om sakene som partiene brenner for. Man får ikke noe innblikk i hva de politiske partiene står for. En valgomat gir deg en pekepinn på hva du bør stemme, men man vet egentlig ikke hvorfor, sier Løkkebakken til Amobil.
Kjøp Valg2013 til iPhone og Android (7 kroner)
Gratis partitest
Appen gir deg altså en god oversikt hvis du vil skaffe deg et slags overblikk før du kaster din stemme, men den koster penger. For mange vil det uansett holde i massevis å trykke seg gjennom en såkalt valgomat. Der tar du stilling til en del av fanesakene til de ulike partiene, og ender opp med en oversikt over hvilke partier som kanskje burde stå deg nærmest.
Vi har testet noen av nettavisenes valgomater på mobil, og et par av dem fungerte bra. Da tenker vi først og fremst på oppsett og mobiltilpasning, for spørsmålene minner veldig om hverandre:
NRKs valgomat - god tilpasning, ryddig design. Helt klart blant de beste.
Partitesten til TV 2 - veldig godt tilpasset mobil. Enkle symboler for svar, og korte spørsmål.
Nettavisens valgomat - litt rotete på mobilskjermen, men det går an.
VGs valgomat - ikke så godt tilpasset mobil, med mindre du har veldig stor skjerm (evt. nettbrett).
Aftenposten og Dagbladet har så vidt vi kan se ikke valgomat i år.
Fordelen med å kunne ta en slik test på mobilen, er at du for eksempel kan bruke fem minutter på den mens du venter på bussen eller venter på at grillen skal bli varm. Da krever det ikke så mye innsats.
Valgkamp Tekken-style
Vi har ikke funnet apper som gir en like god oversikt som den nevnte appen Valg2013 gjør. Derimot fant vi et klassisk slossespill á la Tekken eller Street Fighter, bare med Trine Skei Grande, Siv Jensen, og andre partiledere i hovedrollene. Dette heter Valgkampen, og finnes til Android eller iPhone (7-8 kroner).
Dette er selvsagt ment som en humoristisk greie, men du får likevel kortfattet info om partiene. Du kan også hjelpe ditte foretrukne parti til topps i appens eget "partibarometer," ved å vinne kamper. Spillet egner seg kanskje best for de som virkelig brenner for et bestemt parti, eller de som egentlig ikke bryr seg noe særlig om hvem som tar politiske avgjørelser her i landet.
Kjøp Valgkamp til Android eller iPhone (7-8 kroner)
9. september
Foruten apper eller parometere, kan du selvsagt gjøre research selv også. Dessverre er det kun tre av de store partiene som har brukbare mobilsider, og det er Arbeiderpartiet, Høyre og Frp. Hvis du interesserer deg mer for Venstre, SV, Krf eller Senterpartiet vil vi sterkt anbefale at du heller bruker PC eller nettbrett.
En siste ting; Stortingsvalget 2013 finner sted 9. september. Det betyr at du har god tid til å gjøre deg opp en mening om de ulike partiene, og med mobilen blir Valget enkelt.
Les også: EU vil forby utenlandspriser i Europa