Sjekk disse smarte tipsene til Android-mobilen din
I denne delen av Android-skolen lærer du å bruke Android litt smartere.
Innhold
I forrige del av Android-skolen gikk vi gjennom hvordan du utnytter potensialet i Android-telefonen ved å se litt på utvalget av applikasjoner som finnes. I denne delen skal vi se på noen smarte tips og triks som gjør livet litt lettere. Gjennom del 1 har vi lært de mest grunnleggende finessene, så her vil vi ta steget videre slik at også mer avanserte brukere vil kunne lære noe nytt.
Målet er å belyse nyttige funksjoner som vi synes har fått for lite oppmerksomhet og som er lite brukt og lite kjent i Android.
Få også med deg de to første delene av Android-skolen:
- Del 1: Slik kommer du igang med Android
- Del 2: Utnytt potensialet i Android-mobilen din (Tek Ekstra)
Avinstaller applikasjoner
I del 1 så vi på hvordan vi installerer programmer, og i del 2 så vi nærmere på hvilke programmer som finnes der ute. Mange Android-brukere har imidlertid haugevis av programmer liggende inne på telefonen uten å bruke dem. Å avinstallere applikasjoner er lurt av flere grunner. Det kan gjøre telefonen din raskere, det vil være positivt med tanke på sikkerhet og du frigjør mer plass til andre ting.
For å fjerne applikasjoner går du inn i «innstillinger» og «programmer». Når du trykker på et program her får du opp informasjon om hvor mye plass det tar. I tillegg til at du kan avinstallere programmet, kan du tvinge avslutning. Det gjør du dersom et program har låst seg.
Under noen applikasjoner kan du også finne en knapp som heter «fjern standardvalg». Hvis du har flere forskjellige programmer som kan lese PDF-filer, vil du få opp et valg første gang du åpner en PDF-fil. Hvis du her velger å alltid bruke et viss program til å åpne PDF-filer, får du ikke opp det samme valget på nytt. Dersom du i stedet vil bruke et annet program, må du trykke på «fjern standardvalg»-knappen i det programmet du ikke ønsker å bruke.
Deaktiver alarmene før de ringer
Nye Android 4.4 KitKat har fått en genial funksjon for de som våkner før alarmen ringer på morgenen. Her dukker det opp en beskjed i varslingsmenyen en time før en alarm inntreffer, slik at du kan deaktivere den på forhånd. Da slipper du at hele huset våkner av alarmen dersom du uansett våkner før alarmen ringer.
Dersom du mangler denne funksjonen, for eksempel fordi mobilprodusenten har lagt inn sin egen alarmklokke i stedet eller du har en eldre Android-versjon, kan du laste den ned her.
Del internettlinjen din
Alle Android-telefoner av nyere dato kan dele internettlinjen sin ved å brukes som en trådløs ruter. For å dele internettinnstillingene går du inn på «innstillinger», trykker på «mer …» under trådløst og nettverk og deretter «tilknytning og trådløs sone». Her kan du aktivere og deaktivere flyttbar trådløs sone. Første gangen må du gå inn i innstillingene for flyttbar Wi-Fi-sone for å velge et passord og eventuelt et navn på det trådløse nettverket telefonen skal opprette. Når det nye nettverket er aktivert kan du søke etter trådløse nettverk med datamaskinen din eller nettbrettet og få internettilgang via mobilen.
Funksjonsrike filbehandlere
Mange filbehandlere, for eksempel File Commander, har noen flere fiffige funksjoner enn du kanskje tror. Hvis du deler en mappe på nettverket med Windows-deling eller såkalt SFTP, vil du få tilgang på filene dine rett fra mobilen. Du kan for eksempel spille av en film rett over nettverket. I tillegg kan du få direkte tilgang til skytjenester som Google Drive, Dropbox eller Microsoft OneDrive direkte i filbehandleren. Sjekk hvilke funksjoner filbehandleren som er forhåndsinstallert i din telefon har, og last ned en ny filbehandler hvis du ikke er tilfreds.
Intelligent skritteller
Gjennom Android OS 4.4 introduserte Google et oppdatert akselerometer som nå ikke bare kan telle skrittene du tar, men som også kan skille mellom aktivitetene vanlig gange, sykling, gå i trapper eller løping og fortelle hvor mange skritt du har tatt innen hver aktivitet. Du kan for eksempel laste ned applikasjonen Moves fra ProtoGeo for å utnytte denne nye funksjonaliteten i tillegg til posisjoneringsfunksjonene – men bare hvis du har Android OS 4.4, og ikke de eldre versjonene.
Widgets på låseskjermen
I Android OS 4.4 dukket det opp muligheter for å ha småprogrammer (widgets) på låseskjermen. Her varierer det hva som er tilgjengelig fra mobil til mobil, men med standard Android aktiveres dette i «innstillinger», «sikkerhet» og «aktiver moduler». Deretter kan du hente frem en widget ved å dra fra venstre til høyre på låseskjemen.
Google Cloud Print
Å printe ut dokumenter direkte fra mobilen har blitt stadig enklere. Google Cloud Print fungerer sammen med alle type skrivere. Først legger du til skriveren i Googles tjeneste, også er det bare å skrive ut fra mobilen eller andre enheter. Du kan også la andre personer printe fra skriveren din når du har lagt den inn i skyprintingtjenesten.
Her kan du lese mer om hvordan du skriver ut fra mobilen »
Aktiver utviklervalgene
De som utvikler applikasjoner til Android-mobiler kan ha bruk for en rekke funksjoner som vanlige brukere egentig ikke har behov for. Likevel finner du mye kjekt i utviklermenyene av litt nerdete karakter. For å aktivere utviklervalgene går du inn i innstillingsmenyen, trykker på «om telefonen» og trykker syv ganger på «byggnummer». Deretter finner du utviklervalgene i innstillingsmenyen.
Når du har aktivert utviklervalgene kan du blant annet finne prosesstatistikk som viser bruken av arbeidsminne for applikasjonene i mobilen så vel som alle tjenestene som er tilknyttet applikasjonen. Du kan også for eksempel gjøre at telefonen din føles raskere ved å slå av «animasjonsskala for vindu», «overgangsanimasjonsskala» og «varighetsskala, animatør». Da vil mobilen bruke mindre tid på animasjoner og du får raskere respons.
Vi har prøvd å få med smarte funksjoner som kan være nyttige, men som er litt skjult slik at få vet om de. Vi synes rett og slett at de funksjonene som er listet opp i artikkelen har fått ufortjent lite oppmerksomhet. Samtidig er vi helt sikre på at vi har hoppet over mange litt skjulte funksjoner som burde fortelles om til flere. Har du noen tips og triks til Android som du vil dele med andre brukere? Skrik ut i diskusjonstråden under artikkelen!
Få også med deg de to første delene av Android-skolen:
- Del 1: Slik kommer du igang med Android
- Del 2: Utnytt potensialet i Android-mobilen din (Tek Ekstra)