Til hovedinnhold
Guide4K UHD

Hva er 4K?

Du har sikkert hørt navnet, men hva betyr det?

Niklas Plikk, Hardware.no

I det siste har du kunnet lese at PlayStation 4 takler 4K og at Japan skal sende fotball-VM i 4K-oppløsning. Men hva er egentlig 4K? Hva skjuler seg bak den kryptiske betegnelsen og hva har det å si for deg?

Framtidens oppløsning

4K er et digitalt videoformat med en bildeoppløsning som er hele fire ganger så høy i forhold til dagens Full HD 1080p. Det offisielle navnet er 4K Ultra high definition television (UHDTV, eller UHD), og betyr at det har en oppløsning på minst 3840 × 2160 piksler.

Dagens HD-standard har til sammenligning en oppløsning på 1920 × 1080 piksler.

4K står for 4000 og er en avrunding av de horisontale pikslene, som altså teller 3840. Kort fortalt vil 4K gi deg enda bedre bildekvalitet enn i dag, med skarpere detaljer, klarere bildeflyt og større fargerikdom.

En sammenligning mellom ulike oppløsninger. SD er «vanlige» TV-signaler.

UHD offisielt

Dette diagrammet viser forskjellen i fargerommet mellom HD (liten trekant) og UHD (stor trekant).Foto: Sakurambo / Wikimedia Commons

Som nevnt heter 4K offisielt Ultra high definition (UHD), og det ble bestemt av CEA (Consumer Electronics Association) i fjor. Minimumskravet til en UHD-TV er 3840 × 2160 piksler, en digital kontakt som kan ta imot et UHD-signal og at den må kunne vise originale UDH-bilder – ikke bare oppskalere innhold med lavere oppløsning.

Én av grunnene til at CEA valgte å kalle formatet UHD, er at 4K egentlig ikke sier så mye, mens Ultra HD vil tolkes som noe som er bedre enn vanlig HD. Et annet viktig punkt er at 4K, som jo er kort for tallet 4000, ikke er nøyaktig nok. I UHDs oppløsning på 3840 x 2160 piksler er tallet 4000 ganske så fraværende.

Det japanske selskapet Sony har imidlertid valgt å holde seg til 4K-navnet, og det ser ut til at 4K også overlever på folkemunne.

Noe enda villere

UHDs 3840 × 2160 piksler er som sagt bare minimumskrav, og dette betyr at noe som heter 8K også havner under UHD-betegnelsen.

8K UHD innebærer 7680 × 4320 piksler, altså vanvittige 16 ganger så høy oppløsning som dagens Full HD. Dette videoformatet ligger enda lenger fram i tid enn 4K, og er ikke ventet å få en bredere lansering før tidligst 2020 – og selv da vil det sannsynligvis være svindyrt.

Les mer om Ultra high definition television på Wikipedia.

Når får du 4K?

LG vil gjerne lansere denne 84 tommer store 4KTV-en i Europa. Vi takker ikke nei.Foto: LG

Det viktigste spørsmålet er kanskje når du kan forvente deg å se 4KTV-er til salgs, 4K-sendinger på TV og kjøpefilmer i 4K-formatet.

Den gode nyheten er at 4KTV-er allerede har begynt å dukke opp på markedet rundt omkring i verden. Selskaper som Sony, Sharp, Toshiba og LG er allerede i gang med å selge slike TV-er, eller har planlagt dem for den aller nærmeste framtiden.

I tillegg viser kinoer rundt omkring i Norge innhold i 4K.

Den dårlige nyheten er prisen. Med prisanslag på minst 75 000 – 180 000 kroner, er TV-er med neste generasjons oppløsning fremdeles et lite stykke unna mannen i gata. Teknologisk utvikling og økt effektivisering av produksjonen vil derimot sørge for at prisene vil synke sakte, men sikkert. Du kan derfor vente deg en full utbredelse av 4KTV-er i alle prisklasser på markedet om cirka 4 – 5 år.

En annen utfordring med TV-signaler i 4K er båndbredden det tar opp. Kraftigere komprimering av lyd og bilde, eller utbygging av bedre nett er derfor krav som må oppfylles før vi alle kan nyte skarpere og bedre bilder på skjermen.

Mangel på innhold i 4K er et problem, men det finnes faktisk tilbud allerede:
Endelig kommer 4K-filmene »

Lik oss på Facebook du også.

annonse