Slik får du bedre innendørsdekning

Enten du er bedrift eller privatperson finnes det råd mot
dårlig dekning innendørs.

En kombinasjon av ny mobilteknologi, telefoner med dårligere antenner og nye byggeforskrifter gjør at stadig flere av oss opplever dårlig innendørsdekning. Bedrifter har flere alternativer for å bedre innendørsdekningen. Er du privatperson er mulighetene færre, men de finnes fortsatt:

En minibasestasjon til bruk innendørs, også kalt femtocelle.

1: Småceller. Per i dag er det bare bedrifter som får dette tilbudet. En småcelle er en minibasestasjon som gir mobildekning innendørs ved hjelp av et relativt svakt signal som ikke forstyrrer utendørs basestasjoner. Småcellen kobles til resten av mobilnettet via husets internettforbindelse. Småceller har begrensninger på hvor mange mobiltelefoner som kan være tilkoblet samtidig. I dag er det bare Network Norway som tilbyr småceller i Norge.

2: Repeatere. Telenor tilbyr signalrepeatere til bedrifter som ligger i spredt bebygde strøk. I tettbygde strøk er dette ikke et alternativ, da det kan forstyrre omkringliggende basestasjoner. Å sette opp repeatere på eget initiativ er forbudt og straffes med bøter i titusenkronersklassen.

3: Fiberkabler, antenner og datasentraler: Denne løsningen gir uovertruffen dekning og kapasitet innendørs, men er svært kostbar. Den vil derfor bare være aktuell for store selskaper med mange ansatte.

4: Mobil over WiFi: denne løsningen kan også brukes av privatpersoner. Du kan velge mellom litt enklere gratisløsninger som Viber og Skype, eller betalløsninger som iCalls. De første er enkle og fordrer at mottaker bruker samme app, mens iCalls lar deg ta imot innkommende samtaler til ditt eget nummer, og lar deg ringe hvem du vil. Det eneste du trenger er installert trådløst bredbånd og smarttelefon med støtte for applikasjoner.

Her kan du lese mer om hvorfor du får dårligere dekning, og om hvordan de fikk god dekning i de nye Barcode-bygningene i Oslo.

Les også:

Les også
Slik bygger de dekning til monster-begivenhetene
Les også
Ny basestasjon får plass i hånden
Les også
Slik bygger Telenor mobilnett
Les også
Byen der mobiltelefoner er forbudt
Les også
God utsikt = dårlig dekning
Les også
Derfor har mobildekningen inne blitt dårligere
Les også
Vil ikke gi opp mobil IP
Les også
Vil gi deg mobilantenne i stua
annonse