Til hovedinnhold
GuideSlik kan du kaste dekoderen din

Slik fungerer IDTV

Bruk flatskjermen din som dekoder og slipp en ekstra fjernkontroll.

Ole Henrik Johansen

TV-skolen: Nå kan du kaste dekoderen

De siste årene har vår TV-hverdag gjennomgått store forandringer ved å bli digitalisert. Resultatet vises i TV-benken med inntoget av en dekoder og ikke minst; Enda en ny fjernkontroll å forholde seg til.

Det er ikke alltid like enkelt å holde styr på hvilken inngang TV-en skal stå på og hvilken av de mange fjernkontrollene på bordet du skal bruke. For å gjøre ting enklere og redusere antall fjernkontroller kan du bruke flatskjermen din som dekoder. De fleste flatskjermer som selges i dag kan nemlig brukes som IDTV.

Hva er IDTV?

Du har kanskje hørt utrykket IDTV, men vet ikke hva det betyr i praksis. IDTV er er forkortelse for Integraded Digital Television, og betyr at TV-en din har innebygget støtte for digitaliserte signaler og kan dekode disse internt.

For at skjermen skal kunne fungere som dekoder i Norge, må den ha støtte for MPEG4. Dette er en metode som inneholder retningslinjer for å definere hvordan lyd og bilde skal komprimeres.

En flatskjerm kan brukes som dekoder mot både det digitale bakkenettet, kabel eller parabol. For å vite hvilke plattformer TV-en din takler, må du lete opp de tekniske spesifikasjonene til skjermen. Her finner du hvilke DVB-typer flatskjermen din kan håndtere. Har TV-en støtte for DVB-T (terrestrial) kan den brukes mot det digitale bakkenettet. Med DVB-C (cable) kan du bruke skjermen mot kabel, og DVB-S (satellite) tilsier at den kan håndtere en parabolantenne.

Denne guiden ble første gang publisert 17. juli 2011.

Dette trenger du og slik gjør du det

Hva trenger du?

Når du har sjekket at TV-en din kan håndtere for eksempel det digitale bakkenettet, må du gå til innkjøp av en kortleser. Denne kortleseren er et PCMCIA-kort som støtter riktig kryptering for din leverandør av TV-signaler. Eksempelvis bruker Canal Digital kryptering som er levert av Conax.

Eksempel på en kortleser, her til RiksTV.

Sammen med kortet må du ha et programkort, det samme kortet som sitter i dekoderen din fra før. Dog trenger du ikke programkort dersom du bare skal ha NRK, da holder det med kortleser. Du kan bruke det programkortet du allerede har, men du må som regel ringe leverandøren din for å omregistrere programkortet til en ny «dekoder», ergo de nye kortleseren din.

Om du skal bestille deg ny flatskjerm kan det være lurt å be om et tilbud med kortleser og programkort. Flere norske nettbutikker kan tilby egne avtaler dersom du er kunde hos en spesifikk leverandør av TV-signalene.

Slik gjør du det

På baksiden av TV-en din finner du spalte på noen centimeter som kortleseren skal puttes inn i. Se bildet over. Det er som regel et spor i kortleseren og tilsvarende på TV-en, slik at du ikke kan sette kortet inn feil vei.

Sett inn kortleseren.

Når du har koblet til kortleser skal programkortet settes inn i denne kortleser, på samme måte som du setter det inn i dekoderen din. Setter du kortet feil vei, vil du få opp en feilmelding på TV-en eller lite vil skje når du skal søke inn kanalene.

Så programkortet inn i kortleseren.

Det første du må gjøre, er å bevege deg inn i menyen på TV-en når kortleser og programkort er på plass, og søke opp kanalene. Husk å påse at kabelen med signalet, fra enten bakkenettantenna, kabel, eller parabol, er koblet direkte til skjermen. På de aller fleste TV-er søkes kanalene inn automatisk for deg. Bare husk å søke etter digitale kanaler, for på en rekke flatskjermer kan du velge mellom analogt og digitalt søk.

Eksempel på hvordan en EPG kan se ut.

Flere muligheter

Har du en helt ny flatskjerm er det ikke utenkelig at du kan bruke skjermen til mer enn å bare se på programmer. Flere skjermer har en egen EPG som viser deg en syv dagers oversikt over hvilke filmer og programmer som sendes på de forskjellige kanalene.

Eksempler på lagringsmedier du kan bruke på TV-en din.

Flere TV-er har også støtte for opptak via et lagringsmedium som du kobler til flatskjermen. Dette er som regel en ekstern harddisk eller minnepenn, men også minnekort kan brukes på enkelte modeller.

annonse