GuideSlik kan du kaste dekoderen din

Slik fungerer IDTV

Bruk flatskjermen din som dekoder og slipp en ekstra fjernkontroll.

TV-skolen: Nå kan du kaste dekoderen

De siste årene har vår TV-hverdag gjennomgått store forandringer ved å bli digitalisert. Resultatet vises i TV-benken med inntoget av en dekoder og ikke minst; Enda en ny fjernkontroll å forholde seg til.

Det er ikke alltid like enkelt å holde styr på hvilken inngang TV-en skal stå på og hvilken av de mange fjernkontrollene på bordet du skal bruke. For å gjøre ting enklere og redusere antall fjernkontroller kan du bruke flatskjermen din som dekoder. De fleste flatskjermer som selges i dag kan nemlig brukes som IDTV.

Hva er IDTV?

Du har kanskje hørt utrykket IDTV, men vet ikke hva det betyr i praksis. IDTV er er forkortelse for Integraded Digital Television, og betyr at TV-en din har innebygget støtte for digitaliserte signaler og kan dekode disse internt.

For at skjermen skal kunne fungere som dekoder i Norge, må den ha støtte for MPEG4. Dette er en metode som inneholder retningslinjer for å definere hvordan lyd og bilde skal komprimeres.

En flatskjerm kan brukes som dekoder mot både det digitale bakkenettet, kabel eller parabol. For å vite hvilke plattformer TV-en din takler, må du lete opp de tekniske spesifikasjonene til skjermen. Her finner du hvilke DVB-typer flatskjermen din kan håndtere. Har TV-en støtte for DVB-T (terrestrial) kan den brukes mot det digitale bakkenettet. Med DVB-C (cable) kan du bruke skjermen mot kabel, og DVB-S (satellite) tilsier at den kan håndtere en parabolantenne.

Denne guiden ble første gang publisert 17. juli 2011.