Til hovedinnhold

SSD-en blir tregere for hver dag

Det er en liten forkortelse, bestående av tre små bokstaver, som virkelig kommer til å sette sitt spor i dataverdenen dette tiåret. Vi snakker selvfølgelig om SSD, Solid State Drive, eller minnebasert lagring. Vi har sett mange teknologiske nyvinninger i datamaskinene våre de siste årene, men få ting gir deg så stor forbedring som en ny SSD.

SSD-er har kommet for å bli, og de vil sette sitt merke i historien. De store multinasjonale selskapene satser for alt det er verd, OCZ har for eksempel kastet 9 år med merkevarebygging i minnemodulsegmentet til sjøs, for ene og alene å satse på SSD-er

Barnesykdommer

SSD-er har faktisk eksistert i snart 30 år, men det var først rundt 2007/2008 at de ble brukbare for forbrukermarkedet. Sommeren 2008 kom det som betegnes som "gjennombruddet" i SSD-markedet, Intels lansering av SSD-en X25-M.

Lanseringen var imidlertid det første signalet fra en tikkende bombe. September 2008, samtidig som de første testene av X25-M var klare, begynte et dramatisk bilde å tegne seg: At SSD-er har omtrent like lang holdbarhet som melk.

Det viste seg at de prisgunstige SSD-ene var gode når de var helt nye, men etter bare et par uker falt ytelsen så drastisk at de gamle harddiskene var et bedre alternativ. Det var Intels SSD som i stor grad fikk et lys til å gå opp for mange, faktisk fordi den ikke led av problemet. I det minste ikke i like stor grad som mange av SSD-ene som allerede var på markedet.

Dette kan du gjøre

SSD-produsentene ble smartere med tiden, og fant flere løsninger som kunne implementeres direkte i SSD-en for å holde på ytelsen. Det er altså flere ting som kan gjøres for å sørge for at SSD-en din holder ytelsen oppe.

Punkt 1 – Installer nyeste firmware

Finn din SSD på produsentens hjemmeside, slik som Corsair.com eller OCZ.com, og se om det finnes en ny firmware å laste ned. Du bør i så fall installere denne, men vær klar over at dette er en komplisert jobb. Ny firmware alene vil fikse feil og hjelpe på ytelsen, men ikke alle oppdateringer inkluderer den viktige funksjonen Trim. Dette er produsentene ofte flinke til å merke. Har ikke oppdateringen Trim-støtte er det dessverre ikke noe mer du får gjort.

Punkt 2 – Aktiver Trim

Det viktigste av alt er å få aktivert Trim. Dette er en ryddefunksjon som gjør det mulig for SSD-en å slette filer den ikke trenger å holde på.

Ønsker du å vite mer om dette finner du en mer omfattende utgave av artikkelen på Hardware.no.

Trim-funksjonen må være aktivert både i SSD-en din og i operativsystemet ditt. Er du heldig fulgte Trim med fimwaren på SSD-en din, da er funksjonen allerede aktivert. Noen disker har det derimot ikke. Har du en gammel SSD fra før 2008 er ikke Trim innebygget, og du har trolig ingen mulighet til å få det. Har du en SSD fra 2008-2010 kan det være du har støtte for Trim, og hvis ikke er det ofte mulig å installere det med ny firmware, som nevnt ovenfor. Har du en SSD fra sommeren 2010 og utover vil du stort sett alltid ha Trim aktivert.

Selv om du nå har støtte for Trim på SSD-en din, hjelper det ikke om ikke operativsystemet ditt kan utnytte kommandoen. Dessverre er det langt fra alle operativsystemer som støtter Trim.

Windows
Rett ut av boksen er det kun Windows 7 som støtter Trim, samt Windows Server 2008 R2. Ingen tidligere versjoner av Windows støtter automatisk Trim, men det finnes manuelle verktøy.

Manuelle Trim-verktøy fungerer ved at du starter et program og klikker på en knapp som sender selve Trim-kommandoen til SSD-en, som må ha Trim-støtte, for å få i gang vaskejobben. Gjør du dette med jevne mellomrom – for eksempel en gang i uken – vil du holde ytelsen på SSD-en din oppe der den skal være. Om et slikt verktøy finnes for din SSD, finner du informasjon om dette på produsentens produktside.

Unix
Linux 2.6.33, OpenSolaris, FreeBSD 8.1 og FreeBSD 8.2 støtter alle Trim til en viss grad. Innenfor Linux-verdenen ellers er det sparsomt med manuelle Trim-verktøy, men det finnes noen. Sjekk produsentens hjemmeside, der vil det finnes informasjon for hvert produkt.

Klikk for større versjon

Mac
I Apples verden er det litt vilkårlig om du kan utnytte Trim-funksjonen. På enkelte MacBook-er som ble levert med en SSD og operativsystemet OS X Snow Leopard, er det allerede implementert Trim-støtte fra Apples hold. Har du satt inn en tredjeparts SSD i maskinen din vil ikke Trim være tilgjengelig.

Det finnes 3. parts-løsninger som aktiverer Trim på SSD-er som ikke er levert fra Apple, men det beste alternativet er å vente til juli. Da kommer OS X Lion, et operativsystem som er ventet å ha universal Trim-støtte.

Du vil til enhver tid finne en oppdatert liste over hvilke operativsystemer som støtter Trim på Wikipedia.

Punkt 3 – Garbage Collection

Garbage Collection er en funksjon som sitter i selve kontrolleren på SSD-en din. Den begynte å dukke opp i SSD-er i 2009. Du kan sjekke spesifikasjonsarket til SSD-en din for å se om du har slik støtte, men om det mangler får du som bruker ikke gjort noe som helst, har du den ikke så har du den ikke. Alt du kan gjøre for å få dette, er dette:

Den beste løsningen: Kjøp ny SSD

Problemet med degradert ytelse over tid er i stor grad bekjempet i dagens modeller. Dagens SSD-er er langt raskere og langt mer stabile over tid. De kommer også i mye høyere kapasiteter, til en lavere pris.

Anbefalinger til ny SSD får du her (Hardware.no): De beste SSD-ene.

Vil du vite mer?
Les hele artikkelen hos Hardware.no

annonse