Til hovedinnhold

Kan du Papirkurven?

Recycle Bin, søppelbøtta eller papirkurven som den heter på norsk, er et helt spesielt ikon. Og har du ikke en eller flere ganger hatt glede av den buffersonen den gir mellom slettede og virkelig slettede filer, er du enten vært veldig forsiktig eller veldig heldig.
Men mange databrukere benytter seg av papirkurven uten å vite at den kan fininstilles etter behov - eller fjernes helt. Her er hvertfall fem ting du bør vite:

Mange veier til papirkurven

Det er tre hovedmåter å slette en eller flere filer på. Du kan markere dem og trykke Delete-tasten, du kan dra filene over papirkurven og slippe, eller du kan høyreklikke og velge Slett. Resultatet blir nøyaktig det samme.
Oppdager du at du har slettet feil filer kan du som du vet finne disse igjen ved å lete i papirkurven. Men i stedet for å lete gjennom en velfylt papirkurv etter de filene du nettopp la i papirkurven kan du også høyreklikke på skrivebordet (eller i en mappe) og velge Angre sletting.
Et annet triks du må kunne, men bruke med forsiktighet, er å holde inne Shift-tasten når du sletter noe. Da hopper du over hele oppholdet i papirkurven, så vær sikker på at du ikke kommer til å ha interesse av den fila igjen. Men husk at du også kan gjenopprette slettede filer med egnet programvare (om du er heldig).

Bli kvitt bekreftelsen

Er du lei det evinnelige maset om du er sikker på at du vil når du forsøker å legge noe i papirkurven? Dette kan du slå av i innstillingene - høyreklikk papirkurven og velg Egenskaper, fjern deretter haken ved Vis dialogboksen Bekreft sletting. Deretter går det rett i bøtta uten mas.

Hvor stor er din?

Som du ser av skjermbildet over er det også mulig å velge hvor mye plass på harddisken som skal settes av til papirkurven, som normalt sett ligger på mellom fem og ti prosent av den totale størrelsen. Om du virkelig trenger mange titalls gigabyte er en annen sak, så du kan gjerne krympe kurven litt. Du kan også slå papirkurven "av" for enkelte partisjoner om du ønsker det.
Les også: Få mer diskplass

Slette papirkurven... og få den tilbake

Med Vista kom det et nytt valg til papirkurven når du høyreklikker den - i tillegg til å "tømme" den kan du også velge å slette hele herligheten, det vil si fjerne ikonet fra skrivebordet. (Du kunne riktignok gjøre dette i Windows XP også, men det var en mer komplisert prosess.) Er du en av dem som lurer på hvor papirkurven egentlig har blitt av er det nok der svaret ligger.
For å få den tilbake kan du høyreklikke skrivebordet, velg Tilpass og Endre skrivebordsikoner i venstre marg. Så er det bare å huke av på rett plass og trykke OK.

MiniBin

Hvis du går for en spartansk look på skrivebordet kan det hende du har slettet papirkurven med vilje, og da har du kanskje interesse av å vite om MiniBin, et lite program som gjør at du får tilgang på papirkurven fra oppgavelinjen. Den krever ikke installasjon, men du kan legge den i oppstartsmappen om du vil den skal starte opp med Windows.


Artikkelen ble første gang publisert september 2009.

annonse