Guide

8 nye funksjoner hos Galaxy S8 med nye Android 8.0

Vi saumfarte telefonen for å finne endringene i Samsungs Android 8.0 Oreo.

Samsung fikk i dag omsider sendt ut en offisiell Android 8.0 Oreo-oppdatering til sin toppmodell, Galaxy S8, etter først å ha feilaktig sendt ut oppdateringen til et begrenset antall brukere for litt over en uke siden. For flere brukere endte dette med at telefonen rett og slett tok kvelden, og ikke overraskende var Samsung raskt i gang med å trekke oppdateringen tilbake igjen.

I Tek-redaksjonen hev vi oss selvfølgelig rundt så raskt vi bare klarte og oppdaterte vår egen Galaxy S8. Ikke bare for å bekrefte at den nye Android-versjonen faktisk er stabil (noe den foreløpig virker å være), men også for å vise dere der ute hvilke endringer vi kan forvente oss av Samsungs nyeste programvare.

Android 8.0 Oreo er kanskje ikke den største visuelle overhalingen vi har sett fra Google, og heller ikke Samsung – som bruker et tungt grensesnitt på toppen – foretar de helt store endringene på vei fra 7.0 til 8.0.

Det er derimot mange små og viktige endringer rent funksjonsmessig – her er de aller viktigste.

1. Mye bedre varslinger

Musikkspilleren er nå litt penere i varslingene.

Én av de store endringene i Android 8.0 er måten operativsystemet behandler varsler på. Samsung implementerer dette, og du kan nå velge å både utsette varsler, og – der appene tillater det – fininnstille typen varsler du ønsker å motta. Om du for eksempel ikke ønsker å motta varsler fra grupper, men fortsatt vil blir varslet om arrangementer, kan du be Facebook ordne dette for deg.

Valgene vises i en oversiktlig liste per type varsel, og denne listen er for enkelte apper imponerende lang. Dermed kan du – om du ønsker – nå få langt større kontroll over hva som skal få lov til å kreve din oppmerksomhet i hverdagen.

En annen fiffig ting som er at du kan tilegne varsler en kategorisering innen «kanaler», der noen kanaler har høyere prioritet enn andre. Vi kan imidlertid ikke finne dette i vår oppdaterte telefon, så det er mulig dette er en regionspesifikk endring. Uansett er muligheten til å utsette og filtrere varsler en kjærkommen endring.

En mindre, siste ting er at varsler for aktivt spillende musikk nå ser bedre ut rent visuelt. Der du før fikk et hvitt varsel med spilleknapper og et lite albumbilde, er nå hele varselet farget i albumets farge. Kanskje ikke så nyttig, men ganske pent å se på.

2. Langt nyttigere appikoner

Mappene og appikonene har fått nye funksjoner.

Appikoner har stort sett hatt én funksjon, nemlig å la deg åpne den representerte appen. Med Android 8.0 implementerer imidlertid Google appsnarveier som en standardfunksjon. Dette var tilgjengelig også i Android 7.0, men produsentene måtte selv velge å aktivere funksjonaliteten.

Nå vil imidlertid alle støttede apper vise en rekke nyttige snarveier om du bare holder fingeren over dem et sekund eller to. Dette fungerer på nøyaktig samme måte som Apples 3D Touch-teknologi, foruten at epletelefonene benytter tunge trykk heller enn lange trykk.

Dermed kan du nå gå rett til å skrive en melding fra Messenger, hoppe rett inn i en spesifikk e-post-konto fra Gmail-ikonet eller starte avspilling i favorittalbumet rett fra startskjermen i Spotify. Langt fra alle apper er imidlertid støttet, og Snapchat har eksempelvis ikke denne muligheten. I forbindelse med endringen har Samsung også endret oppsettet og den visuelle presentasjonen av sine egne hurtigvalg for redigering av appikoner – også aktivert ved lange trykk.

Og, du vet de små tallene oppå ikonene som forteller deg at du har et varsel? De forsvinner nå om du sveiper vekk varselet i varslingsmenyen. Noe de av uforklarlige grunner ikke gjorde før.

Til sist kan vi også nevne at du nå helt fritt kan redigere fargene på mappene du har på startskjermen, der du før var låst til fire Samsung-bestemte farger.

3. Oppgradert Samsung-tastatur

Samsungs tastatur har lenge måttet vite for SwiftKey på undertegnedes enhet, men kanskje det nå vil hentes frem fra glemselen igjen? Samsung har nå oppgradert tastaturet sitt kraftig, og bygger nå inn både GIF-er, klistremerker og et knippe kjekke funksjoner rett i tastaturet. Dette finner du på en ny topplinje, sammen med emojiene og hurtigtast for tale-til-tekst.

En nyttig endring, all den tid du før måtte klikke deg to steg inn i spesialtegnene for å få frem emojiene som standard. Utvalget av klistremerker er foreløpig litt skralt, og begrenser seg til drager, sauer og det vi antar er en veldig menneskelignende hund (?). GIF-ene kommer imidlertid levert av Giphy, og er følgelig ikke begrenset av det Samsung selv greier å laste opp.

Du må aktivt bytte mellom den nye hurtiglinjen og ordforslag via en liten bytteknapp helt øverst til venstre, men ellers er det lite å klage på her. Du kan også velge å bruke det «gamle» oppsettet om du skulle ønske det. Samsung har videre implementert nye høykontrast-valg i tastatur-innstillingene, om du skulle være svaksynt eller simpelthen vil ha bedre synlighet eksempelvis i sterkt sollys.

4. Always On Display har blitt ny

Always On Display er en form for informasjonssenter som vises når telefonen er låst, og som utnytter det faktum at Samsung i sine telefoner har AMOLED-skjermer. Det betyr at hver enkelt piksel kan skrus av og på individuelt, og at for eksempel en klokke kan vises på skjermen mens resten av panelet er helt skrudd av. Slikt blir det strømbesparing av.

Vi har tidligere skrevet en guide om funksjonen, men denne må nok oppdateres for å være helt med i tiden – nå har nemlig Samsung redesignet hele funksjonen.

Du har nå langt flere muligheter til å tilpasse klokkens utseende, eller velge helt andre ting enn klokke. Samsung har nå åpnet for at du kan laste ned tredjepartsmoduler fra sin egen tema-butikk, slik at i teorien alle og enhver kan ha sin helt egne, individuelle Always On Display-modul.

Samtidig mister du muligheten til å velge bakgrunner til klokkene, men det er kanskje ikke helt kritisk. Du får jo samtidig langt flere farger og utforminger å ta av, og kan på samme vis tilpasse klokken på låseskjermen fra samme meny. Da kan man kanskje ikke klage

5. Kantbelysning er mye nyttigere og mer tilpassbart enn før

Kantbelysningen har fått en stor overhaling.

Kantbelysning er en Samsung-spesifikk ting som utnytter det faktum at skjermen på selskapets telefoner ofte fysisk kurves inn mot rammen langs sidene. Dermed kan du for eksempel se om noen ringer deg via lyset fra skjermen, selv når mobilen ligger med skjermen ned eller i et flippdeksel. Du har også lenge kunnet få se varslinger som en ring langsmed kanten av skjermen.

Denne ringen tas nå et steg videre, med langt flere farger og temaer enn før. Du kan også redigere tykkelse og gjennomsiktighet på linjen, og – aller viktigst – bestemme individuelle farger per app.

Dermed kan du vite at når linjen lyser opp i blått, ja, da er det noen som desperat forsøker å nå deg i Messenger. Og er linjen gul? Vel, da er det sannsynligvis en eller annen dødsviktig snap i vente. Mulighetene er mer eller mindre uendelige.

6. Du kan nå klone apper

Hæ? Klone en app? Hvorfor skulle jeg trenge det? Vel, mange apper tillater deg ikke å være innlogget på flere kontoer samtidig. Dette har mange kinesiske mobilprodusenter lenge levert standardløsninger på, som vi har sett i flere av våre tester – og nå hiver Samsung seg med i det gode selskap.

Ved hjelp av et nytt tilvalg under «Avanserte innstillinger» kan du nå velge «Doble meldinger». Støttede apper vil da dukke opp her, og for undertegnede er dette i skrivende stund Snapchat, Facebook, Skype og Messenger. Om man aktiverer en app i denne menyen, vil man få et ekstra appikon markert som en klone på startskjermen.

Dermed kan du være innlogget på to Snapchat-brukere samtidig, om du for eksempel har både en jobbkonto og en personlig konto som du oppdaterer jevnlig.

7. Oppdatert kamera-app og bedre album

Samsungs mobilkameraer har lenge vært blant de beste i klassen, og har også hatt en relativt god kamera-app. Nå er imidlertid appen redesignet, og ser både ganske annerledes ut og har fått oppdatert funksjonalitet. Bixby Vision har fått en mer prominent plass, og fungerer både raskere og bedre enn tidligere da vi prøvde det ut.

Viktigere er det at HDR-knappen nå er flyttet inn i innstillingene, så man ikke feilaktig aktiverer eller deaktiverer HDR. Erfaringsmessig er det uansett ingen grunn til å ikke kun benytte automatisk HDR, all den tid denne funksjonen fungerer utmerket og mer eller mindre plettfritt.

Videre kan du nå bytte mellom full visning (i 18:9-format) og beskåret visning via en ny hurtigknapp, og en ny klistremerkeknapp har funnet veien til forsiden. Det siste kommer nok dog til å være mest til bry om du ikke aktivt klistrer emojier over alle bildene dine.

Galleri-appen bør også nevnes, siden du nå kan gjemme visse album fra standardvisningen om du ikke vil at disse skal dukke opp hver gang du åpner appen. Du kan også sveipe mot høyre fra hvor som helst i appen for å få en hurtigmeny til alle albumene dine. Smart!

8. Auto-utfylling av passord og bedre Bluetooth-lyd

Dette er kanskje ikke like merkbare ting rent umiddelbart, men over tid vil du nok sette pris på det. I nye Android 8.0 får du nå muligheten til å automatisk fylle inn passord i diverse tjenester, i hele systemet. Hos Samsung aktiveres dette ved å holde inne i tekstfeltet, og deretter velge «Autoutfyll» Dette vil selvsagt kun fungere i passordfelt, og du vil få en feilmelding om du forsøker å bruke dette i andre tekstfelt.

Over tid vil du dermed lære telefonen hvilke passord som brukes til hvilke tjenester, og telefonen vil automagisk fylle dette inn for deg. Passordene er selvsagt kryptert og gjemt via Samsung Pass, så ingen kan hente dem ut uten at du ønsker det.

Om du heller ønsker å bruke andre passordtjenester, som OnePassword, støttes også dette.

Den aller siste tingen på lista vår er at Google nå leverer støtte for langt flere Bluetooth-kodeker enn før, slik at du vil kunne få bedre lyd trådløst. Nytt av Android 8.0 er blant annet LDAC, en Bluetooth-kodek Sony så langt har vært alene om, og som lar deg overføre musikk i langt høyere bitrate enn ellers.

Noen oppdateringer er mindre kjærkomne:
Snapchat får mange klager, men den gamle appen vil ikke komme tilbake »

annonse