GuideBytte av julegaver

Fikk du en julegave du ikke likte? Slik får du pengene tilbake

Obs: Opprinnelig sak ble skrevet før koronasituasjonen, men vi har oppdatert den etter nye kjøpsvilkår. Bare pass på å holde avstand hvis du skulle finne på å reise til en fysisk butikk i romjulen.

Fikk du en mobiltelefon med feil farge og for lite lagringsplass, eller kanskje en Google Home-høyttaler du ikke helt ser poenget med?

Å bytte julegaven til et annet produkt i butikken den kommer fra er sjelden noe problem. Men hvis målet ditt er å gå ut av butikken med penger i lomma, må du nesten spørre giveren om kvitteringen.

Byttesesongen for julen 2021 starter den 27. desember. Da fylles nok en gang butikker og kjøpesentre opp av folk som ikke nødvendigvis skal handle så mye nytt, men som ønsker å bytte inn ting de har fått – ting som ikke helt var hva de ønsket seg.

Kvittering kan gi deg penger igjen

La oss begynne med den enkleste situasjonen først: Om vi snakker om en ubrukt og uåpnet vare og du har kvitteringen i orden, vil det i mange tilfeller ikke være noe problem i å få pengene tilbake. Butikkene er riktignok ikke lovpålagt å gi deg tilbake klingende mynt, men i kampen om kundene er det noen som praktiserer dette likevel.

Power gir deg god tid på å bytte varene.

Flere store aktører, deriblant Elkjøp og Power, har noe de kaller «åpent kjøp», som betyr at du kan returnere en vare dersom du ikke er fornøyd med den.

Elkjøp averterer med 50 dagers åpent kjøp, mens Power har hele 60 dager. Men selvfølgelig gjelder visse vilkår. Varene må for eksempel være ubrukte.

Med så god tid på det trenger du jo ikke stresse deg til butikken i romjula. Men for noen er det jo så å si en tradisjon uansett.

Returrett praktiseres også hos mange nettbutikker, for angrerettloven gir deg uansett to ukers rett til å angre på kjøp over nett eller via telefon. Det finnes de som har frister langt utover dette også.

Å returnere et produkt kjøpt i en nettbutikk er dog ikke alltid så enkelt, ettersom det normalt sett er den som ga deg gaven som må bestille returen hos butikken. Som du forstår, lager dette en del ekstraarbeid for gavegiver, og betyr dessuten at du ikke kan skjule returen for vedkommende.

Da er det langt enklere med butikker som både har netthandel og vanlige utsalgssteder. Her kan du nemlig som oftest kunne oppsøke nærmeste fysiske forhandler for å bytte inn eller returnere varer kjøpt i nettbutikken.

Ikke alt kan byttes

Selv om butikkene gjerne vil at du skal være fornøyd med julegavene, er det visse unntak og regler som gjelder. Hos Elkjøp gjelder for eksempel ikke åpent kjøp for mobiltelefoner, ørepropper, produkter med abonnement, programvare og hygieneprodukter.

Produktene må i tillegg være uåpnet, altså ha ubrutt emballasje.

Heller ikke hos konkurrenten Power gjelder åpent kjøp for mobiler handlet i butikk, men den lovpålagte angrefristen på fjorten dager gjelder fremdeles dersom de er kjøpt og betalt på nett.

Videre får du heller ikke byttet varer datakomponenter med brutt forsegling, varer med abonnement, samt åpnede spill eller programvare. I tillegg må hygieneprodukter være ubrukt og forseglet.

Som hygieneprodukter regner Power inn trenings- og smartklokker, tannpleieprodukter, hud- og kroppspleieprodukter, ørepropper og liknende.

Madeleine Schøyen Bergly i Elkjøp.

Men de fleste ønsker seg jo glade kunder som vil handle der igjen, så det er ikke uvanlig at reglene bøyes litt.

– Vi tilbyr 50 dagers åpent kjøp hele året, som gjør at kunden kan velge mellom å få pengene tilbake, bytte til et annet produkt eller motta et gavekort. Vi oppfordrer alle våre kunder til å komme innom en av våre butikker om noen skulle føle seg usikre på bytteregler. Vi vil alltid gjøre vårt beste for å hjelpe kundene til å bli fornøyde, også etter gaver som kanskje ikke falt helt i smak, fortalte kommunikasjonssjef Madeleine Schøyen Bergly i Elkjøp til Tek.no da vi spurte henne i 2020.

Byttelapp? Hvilken byttelapp?

For de fleste andre varer er det slik at disse fint kan returneres mot penger hvis du har kvittering. Skal du bytte varen til noe annet, holder det med en byttelapp.

Hos noen aktører er de for øvrig ikke så nøye på det med byttelapp heller. Både Elkjøp og Power bekrefter at de lar kundene bytte varen uansett – så lenge den er uåpnet og de har den i sitt sortiment.

Så selv om den grimme gaven du fikk fra fjerne grandtante Erna mangler byttelapp, er det verdt å spørre om å bytte i en annen butikk som fører varen. Det er i hvert fall å foretrekke fremfor å gi den videre til neste jul.

Husk bare at du da ikke bør åpne og prøve gaven – det er langt enklere å få byttet noe som ligger i en uåpnet og forseglet eske.

Ny iPhone til jul?
Disse iOS-innstillingene endrer jeg på min iPhone >>>

annonse