Tek.no

Guide HomePlug

Denne gir deg nettverk rett i stikkontakten

Det gir deg mer frihet, men er det kjapt nok?

Rolf B. Wegner, Hardware.no
3 Mai 2014 18:00

Stadig flere dingser kan kobles til Internett, og kanskje sitter du allerede med kjøleskap, bil og gressklipper som snakker sammen. Sekkebetegnelsen på alle slike dingser på nett er Tingenes Internett, en greie som ventes å bli enda større enn det tradisjonelle Internett.

Dersom alt mulig av teknologiske dingser skal på nett kreves det en solid nettverksstruktur. Heldigvis kan de aller fleste konsentrere seg om den siste sjarmørettapen av signalveien, fra der du får Internett inn i huset og bort dit enhetene befinner seg.

På den etappen finnes det et stort antall måter du kan koble ting sammen med. For sluttbrukere er den tradisjonelle TP-kabelen ganske vanlig, og denne er sentral over store deler av verden. Litt lengre opp i hierarkiet kan vi også finne fiberkabelen, men denne er ikke spesielt vanlig i de tusen hjem.

Vi har også en rekke trådløse standarder på markedet, både de som er direkte trenge, og de som er lynkjappe. Trådløst nett benyttes av mange forskjellige typer med enheter, alt fra TV-er og mobiltelefoner til kjøleskap og vaskemaskiner.

Den lille og rare HomePlug-en

Som en liten og lite utbredt bastard oppi det hele finner vi HomePlug, en serie med standarder som blir frontet av interesseorganisasjonen HomePlug Powerline Alliance. Organisasjonen består av flere aktører fra bransjen, som alle har en interesse i at teknologien skal selge godt.

HomePlug-standardene legger listen for hvordan to eller flere bokser skal snakke sammen via strømnettet ditt. Dette er ikke en teknologi eller merkevare som er unik for AVM, og det finnes nemlig en rekke produsenter som produserer etter HomePlug-konseptet.

Hver boks har en nettverkskontakt, og ved å stikke to slike bokser i hver sin stikkontakt har du opprettet en bro mellom dem. Det innebærer at du kan forlenge nettverket ditt så langt du vil, så lenge det er en strømkabel som går mellom stikkontaktene dine på en eller annen måte.

Siden HomePlug benytter det eksisterende strømnettet er det ikke behov for å bore i vegger eller tak, ei heller noen grunn til å rive ned gipsplatene for å legge K-rør på baksiden. Det er rett og slett skremmende enkelt, og relativt rimelig.

Det eneste man gjerne trenger å gjøre er å pare enhetene, hvilket er noe du gjør ved å trykke på én knapp på hver av dem.

En rekke forskjellige standarder

  • HomePlug 1.0 er den originale standarden, som så verdens lys i 2001. Overføringsytelsen er på beskjedne 14 Mbit/s, selv om det noe senere kom en egen turbo-variant som kunne by på ytelser på opptil 85 Mbit/s.
  • HomePlug AV ble introdusert i 2005, og hadde nok båndbredde til datidens TV-løsninger og VoIP. Båndbredden med de nye enhetene ble økt til 200 Mbit/s. Innenfor denne spesifikasjonen kom det også noen propritære løsninger som gjorde det mulig med en ytelse på opptil 500 Mbit/s.
  • HomePlug AV2 kom først i 2012, og kan friste med en båndbredde på opptil 600 Mbit/s. Denne er bakoverkompatibel. Spesifikasjonene angir også støtte for MIMO ( multiple-input, multiple-output), og de første enhetene med 2x2 MIMO-brikkesett er ventet på markedet rimelig snart. Da snakker vi om en dobling av teoretisk ytelse.
  • HomePlug Green PHY er ment for alle rare enheter som trenger nettforbindelse, og interesseorganisasjonen ser for seg smarte enheter som får innebygget støtte for standarden. Ytelsen er på beskjedne 10 Mbit/s. Dette holder likevel i lange baner for et kjøleskap, og effektforbruket er langt lavere enn for de andre standardene.

Standardene virker til en viss grad om hverandre, og det er bare HomePlug 1.0 som ikke støttes av noen av de andre. Ellers kan du blande standarder som du vil. Likevel er det slik at du godt kan kjøre ett HomePlug 1.0-nett og ett HomePlug AV2-nett side ved side, på det samme strømnettet; de vil nemlig ikke forstyrre hverandre. Grunnen til det er hvordan HomePlug virker.

HomePlug bruker som nevnt kobberkablene som allerede ligger i veggen din. Disse kobberkablene leverer allerede vekselstrøm til ulike enheter, og denne strømmen har en frekvens på 50 Hz, eller 50 svingninger i sekundet. Frekvensen mellom HomePlug-enheter er en helt annen, for HomePlug AV brukes frekvenser fra to til 28 MHz. To MHz tilsvarer hele 2 000 000 svingninger i sekundet, og er altså langt over det som strømmen opererer på.

Derfra går det bare oppover, og IEEE 1901-standarden øker dette til 50 MHz. HomePlug AV2 bruker på sin side frekvenser mellom 30 og 86 MHz for en enda råere overføring. Siden HomePlug og strømnettet opererer på såpass forskjellige frekvenser kan de fint leve side om side, og vi kan nyte godt av kobberkabler som allerede ligger i veggen.

På markedet er det også enheter som har bygget inn et trådløst aksesspunkt, og da begynner det å bli spennende, og en rekke muligheter åpner seg for å få et omfattende hjemmenett. Det store spørsmålet er likevel hvordan HomePlug greier seg mot de andre løsningene. Det blir kanskje litt som å sammenligne epler, pærer og bananer, men én fellesnevner er det likevel, de er alle frukter. Derfor drister vi oss til å sammenligne ytelsen på trådløst og kablet nettverk, og setter det hele opp mot HomePlug.

Store forskjeller i ytelsen

Vi tar målinger fire forskjellige steder. Det første stedet er midt i hjemmenettverkets navle, på kontoret. Dette er stedet der alle kabler møtes, og der det trådløse 802.11ac-nettverket sendes fra. Sted nummer to er i stuen, to etasjer lengre opp, gjennom et par etasjeskiller i tre og et par lettvegger.

Sted nummer tre befinner seg ute i hagen, på en benk. Det er jo alltid befriende å kunne ta med seg datamaskinen ut. Det siste stedet er garasjen, siden den potensielt sett er et glimrende sted å sette en server eller noe annet som trenger nettilgang. Flere av de nyere elbilene skal ha innebygget støtte for HomePlug Green PHY, og da gjelder det å nettet i orden der nede.

Det skal legges til at kablingen her i huset er fra midten av 70-tallet, og er moden for utskiftning. Huset er rimelig tidstypisk, men det vil alltid være variasjoner, slik at spesielt HomePlug-ytelsen kan variere.

Resultatene vi målte kom ikke egentlig som noen bombe. Er det ytelse du vil ha, så er vanlig nettverkskabel fremdeles veien å gå, og vi ser at selv med 50 meter ned til garasjen var det null stress. Her pumpes det bits og bytes over en lav sko. De andre løsningene måtte derimot bite i gresset, og ingen av signalene deres kom frem engang.

Litt for moro skyld gikk vi oppover mot huset, halvveis opp fra garasjen fikk vi inn ac-signalet, men ytelsen på bare 6,7 Mbit/s var godt under det som er brukbart.

Ute i hagen, nede i kjelleren og oppe i stuen fungerte alt greit, og her blir det litt okke som hva man velger. Vi liker å kunne bevege oss trådløst rundt om i huset, og om det er nødvendig med store filoverføringer kan det gjøres nede i kommandosenteret.

Du får aldri benyttet hele båndbredden

HomePlug lider litt av det samme problemet som trådløse nettverk, nemlig at ytelsen ligger langt under det som produsentene lover. Det som er situasjonen er at produsentene oppgir den maksimale datatrafikken som kan skje mellom enhetene, men denne båndbredden er ikke nødvendigvis noe som du får nyte godt av. Denne maksimalen merkes gjerne som PHY-raten, og PHY er en forkortelse for «physical layer».

Den båndbredden du får nyte godt av ligger på «application layer», og merkes ofte som MAC-raten. Båndbredden her er mye lavere enn den maksimale båndbredden, siden en stor andel av båndbredden brukes til diverse kommunikasjon mellom enhetene.

Den beste båndbredden får du med UDP-protokollen. Grunnen til det er at det ikke kreves en kvittering for at pakken er mottatt, og båndbredden da kan brukes utelukkende til å sende data. Data kommer da enten frem, eller ikke. Dette er mye brukt til strømming av film. Motstykket er TCP, der det kreves en kvittering. Kommer ikke kvitteringen blir pakken sendt på nytt, og siden det blir sendt ekstra med kvitteringstrafikk og sending av pakker på nytt faller ytelsen en god del. På TCP er det ikke uvanlig å ende opp med en ytelse på rundt en tredjedel av PHY-raten.

Det er også mye rart i det elektriske anlegget som kan forstyrre HomePlug-signalene, være seg jordfeilbrytere, dimmere eller apparater som er koblet til. HomePlug-signalene blir sendt ut til hele strømnettet ditt, og derfor faller ytelsen ganske raskt over tilbakelagt distanse.

Ut fra resultatene denne gangen er det ingenting som tyder på at hverken kabel eller trådløst nettverk blir byttet ut, eller utvidet. HomePlug blir litt for spesielle behov enn så lenge, og det er vel en grunn til at teknologien ikke helt har slått de andre alternativene ned fra pallen.

D-Link har et HomePlug-sett som også forlenger nettverket ditt. Slik gikk det da vi testet det »

(Kilder: Wikipedia, HomePlug.org)

Les også
Ustabilt nett etter å ha satt opp ny trådløs ruter?
Les også
Slik får du bra nett overalt i hjemmet ditt
Les også
D-Link PowerLine AV 500 Wireless N Mini Starter Kit – DHP-W311AV: Sliter du med dårlig trådløst nett? Denne kan redde deg
Les også
ZyXEL PLA4201 og PLA5205: Denne gir deg Internett på en ekstra smart måte
annonse