Guide

Slik laget vi vår egen hjemmesnekrede arkademaskin

Med knøttemaskinen Raspberry Pi 2 gikk det lekende lett.

Introduksjon

Har du drømt om å ha din egen arkademaskin fra 80-tallet stående i stua? Nå kan du bygge din egen kopi for en «slikk og ingenting». Knøttemaskinen Raspberry Pi gjør det nemlig svært enkelt å lage en arkademaskin.

Raspberry Pi er en liten datamaskin på størrelse med et bankkort, med USB-tilkoblinger og utgang for både skjerm og lyd. Det som er ekstra interessant med Raspberry Pi – sett bort ifra den lille størrelsen – er at den billigste modellen bare koster i underkant av 300 kroner. Dette gjør at man kan bruke den til forskjellige hobbyprosjekter uten at det koster skjorta.

Nylig ble Raspberry Pi 2 sluppet på markedet, med lovnader om at den skulle være seks ganger raskere enn forgjengeren. Vi testet ytelsen til Raspberry Pi 2 for noen måneder siden, og idag skal vi bygge vår egen arkademaskin rundt denne. Vi skal lage den ved å gjenbruke gamle deler vi har liggende så godt det lar seg gjøre. For å få til dette trenger vi en PC-skjerm, noen sponplater til å lage kabinett, en joystick og noen trykknapper.

Hvordan bygge en arkademaskin?

Raspberry Pi 2, en liten datamaskin på størrelse med et bankkort. Foto: Raspberry Pi

For å lage en arkademaskin av Raspberry Pi trenger vi å installere en emulator for de spillmaskinene vi vil spille. En emulator er et program som oppfører seg som om det skulle være en annen maskin – som for eksempel en GameBoy – og gjør at vi kan spille GameBoy-spill på Raspberry Pi-en. Det første vi skal gjøre er derfor å installere en emulator for de spillene vi vil spille på arkademaskinen vår.

Vi vil at dette skal se ut som en arkademaskin fra 80-tallet. Derfor skal vi bygge et kabinett som er inspirert av disse maskinene. Men det skal også være enkelt å bygge, slik at vi kan klare å bygge det på egenhånd. Vi har noen gamle sponplater liggende i kjelleren som vi har lyst til å bruke som materiale. Til kabinettet trenger vi også en joystick og noen knapper i samme retrostil. Det er viktig at joysticken er solid og kan tåle tøff håndtering av engasjerte spillere.

Vi har delt denne guiden inn i tre deler:

  1. Oppsett av programvare på Raspberry Pi
  2. Tilkobling av joystick og knapper
  3. Bygging av kabinett

Takk til Digital Impuls for lån av Raspberry Pi 2.