Til hovedinnhold

Slik lager du en lydløs PC

Her får du en oversikt over alt du må tenke på.

Vanskelig med luft

Det finnes vel knapt en dataentusiast som ikke har drømt om en helt lydløs PC-tilværelse, og kanskje noen av dere har det også. Men ofte betyr dette å måtte gi avkall på god ytelse, noe ikke alle er helt klare til å gjøre med det første.

I denne artikkelen skal vi drøfte mulighetene for å lage en helt lydløs, og relativt kraftig, stasjonær datamaskin. Dette er noe som kan virke ganske enkelt, for det finnes flere vifteløse komponenter på markedet. Men i praksis er det et par andre ting du må tenke på.

Lydløse maskiner finnes

Vi testet K.I.S.S.S. i fjor, og likte konseptet veldig godt.

Vi testet allerede i fjor et kabinett-konsept som lot deg bygge ditt helt eget fullstendig vifteløse system, nemlig Impactics K.I.S.S.S.

beQuiet er hjertebarnet til Dr. Spawn i forumet vårt. Dette kabinettet har mye til felles med K.I.S.S.S.

Ulempen med dette konseptet er at du kun har et snevert utvalg av hovedkort å velge mellom, hvor de fleste har en svak integrert prosessor og et svakt skjermkort. Flott for de som ikke trenger mye ytelse, men ikke godt nok for de som jobber med tunge programmer eller spiller krevende spill.

For en håndfull år tilbake så vi også et kreativt innslag i forumet vårt av en som kaller seg Dr. Spawn, med sin hjemmelagde lydløse datamaskin beQuiet. Her brukes det en hel del skreddersydde løsninger kombinert med et meget stort fokus på detaljer. Den store ulempen for folk flest med å lage noe slikt er også begrenset ytelse, for ikke å snakke om de tekniske utfordringene.

Passivt kjølt maskinvare

Silverstone Heligon HE02 er en massiv og passiv kjøler som er helt lydløs.

Alle hovedkomponenter i en moderne datamaskin kan fåes kjøpt med passive kjølere. Til de kraftigste Intel-prosessorene skal kjøleren Silverstone Heligon HE02 visstnok kunne holde varmen i sjakk uten bruk av vifter.

Nvidia Geforce GTX 680 uten en vifte, er det mulig?

Krever du i tillegg en jevn bildeflyt i de siste og mest krevende spillene burde et Colorful iGame GTX 680 Passive være godt nok. Dette skjermkortet har hele to kvadratmeter med kjøleoverflate som skal holde selv for de som vil overklokke en hel del.

For litt svakere skjermkort kan du også vurdere å kjøpe en tredjeparts skjermkortkjøler slik som Arctic Cooling Accelero S1 Plus som for eksempel kan kjøle et AMD Radeon HD 7770 eller et Nvidia GeForce GTX 650 Ti uten vifter.

Av strømforsyninger kan du for eksempel bruke en FSP Aurum Exilenser på 400 watt eller 500 watt. Og siden hovedkort ofte kommer i passivt kjølte utgaver, og SSD-er er helt lydløse, burde du faktisk ganske lett kunne bygge en kraftig og helt lydløs PC.

Hva er så problemet?

Selv om alle disse komponentene er passivt kjølt og dermed lydløse, baserer de alle seg på det samme prinsippet, nemlig en viss mengde luftflyt. Samme hvor stor en kjøleribbe måtte være, og hvor mange varmerør som brukes, kreves det at luft transporterer varmen fra metalloverflaten og ut i omgivelsene. Hvis ikke vil kjøleren bare bli varmere og varmere, helt til noe takker for seg.

Lian-Li Pitstop T60 er beregnet på de som bytter maskinvare VELDIG ofte.

Problemet blir ekstra stort i et lukket kabinett, der luften vil bli ekstremt varm uten kabinettvifter som kan trekke unna varmeproduksjonen til særlig prosessoren og skjermkortet. Produktene vi har referert til tidligere vil antageligvis ikke være tilstrekkelig kjøling for en PC i et lukket kabinett uten en enste vifte.

Men kanskje vil det fungere på en testbenk slik som Lian Li Pitstop T60. Her vil den åpne luften fra rommet kanskje være nok til å kjøle ned prosessoren og skjermkortet.

Et åpenbart problem med Pitstop T60 er at maskinvaren blir veldig sårbar for omgivelsene. Det vil også veldig lett samle seg støv i komponentene, som vi alle vet ikke akkurat er bestevenn med lave temperaturer. Altså er nok ikke dette en særlig lettvinn løsning.

Bli med på neste side for å utforske en annen metode for å kjøle ned maskinvaren.

Hva med vann?

Vi tipper at noen av dere allerede har tenkt tanken, veien til en vifteløs PC er går via vannkjøling. Med en radiator, litt slanger og noen vannblokker kan varmen fra komponentene føres ut i omgivelsene på en elegant og lydløs måte. Faktisk kan du få til det samme med mineralolje også.

Denne radiatoren er egentlig beregnet på hele seks 120 mm brede vifter.
Zalman Reserator 1 V2 byr på passiv vannkjøling.

Dersom du bruker små vannkjølingsradiatorer som er laget for å ha en solid og konstant luftgjennomstrømming ved hjelp av vifter er vi derimot like langt som med luftkjøling hva støy angår. Men dersom radiatorene er store nok, slik som Magicool Hexa 720, kan det tenkes at vifter ikke vil være nødvendig. Mindre radiatorer kan nok også fungere, men da bør det være litt bevegelse i luften i rommet.

Det finnes også fiks ferdige eksterne vannkjølingssystemer som er beregnet på bruk uten vifter. Zalman er en produsent som for åtte år siden lanserte et vifteløst vannkjølingssett som het Zalman Reserator. Senere lagde de flere utgaver, også med vifter, og den siste utgaven som var vifteløs var Zalman Reserator 1 V2.

Vannet trenger bevegelse

Vi kan godt kalle løsningene ovenfor vifteløse, men helt lydløse er de dessverre ikke. Vannet vil nemlig ikke bevege seg uten en pumpe, og disse lager alltid lyd. Noen bråker veldig, mens andre er temmelig stillegående, men helt lydløse er de ikke.

Du kan finne eksempler på Internett der folk på ymse forum har prøvd å bruke vannkjølingen sin uten pumpe, med varierende hell. Noen får veldig høye temperaturer, og andre opplever at prosessoren stiller seg ned i hastighet. Altså er det nok lurt å ha bevegelse i vannet.

En vannslange koblet rett på vannkranen burde gi lave temperaturer (Foto: iStock 1824560).

Men det kan tenkes at en kontinuerlig rennende vannkran kan være en løsning. Da slipper du støyen fra en pumpe, og du trenger ingen radiator siden vannet fra springen som regel er kaldt nok. Les mer om dette i guiden vår for de beste kjøletriksene.

Men dette er ikke særlig økonomisk eller miljøvennlig løsning. For ikke å snakke om utfordringen med å forsyne PC-en med vann fra kjøkkenet eller badet ved hjelp av en flere meter lang vannslange.

Bli med på siste side for å se hvilke alternativer vi kan anbefale til folk flest som ønsker en tilnærmet lydløs PC.

Fornuftige løsninger

Fornuftige kompromisser

Det kan virke som om drømmen om en helt lydløs og kraftig PC er utenfor rekkevidde for de fleste. Men fortvil ikke, vi har et par gode råd for de som ønsker løsninger som er både realistiske og fornuftige.

Lydisolerte kabinetter er din venn

Fractal Design Define R4 er et godt utgangspunkt for en nærmest lydløs PC-opplevelse.

Det beste valget, som alle kan ta seg råd til, er å bruke noen få og store vifter som kjører på veldig lav rotasjonshastighet inni et godt lydisolert kabinett. Dersom viftene går på lav nok hastighet lager de veldig lite støy, og inni et tett kabinett vil de virke helt lydløse selv på kort avstand. Bytt gjerne ut kjølerne som fulgte med skjermkortet og prosessoren for å kontrollere støyen bedre.

Du bør også prøve å unngå vanlige harddisker, og heller satse på de kjappe og lydløse SSD-ene. Trenger du ekstra lagringsplass bør du ha ekstern lagring eller hot-swap som du kun bruker når du trenger det. Selv harddisker som spinner med 5400 rpm avgir en hel del vibrasjon og derav støy.

Vi testet Fractal Design Define R4 for kort tid siden, og vi kan varmt anbefale dette kabinettet for de med følsomme ører. Dersom du ikke har noe i mot å bruke 1000 kroner på et kabinett er også Corsair Obsidian 550D et veldig godt valg. For de som handler på et stramt budsjett kan muligens Cooler Master Silencio 550 friste, dette kabinettet byr også på god støydemping.

Flytt maskinen til et annet rom

Å lage et passende hull i veggen er ikke alltid så lett, men belønningen kan være veldig stor.

Det kan jo hende du er heldig nok til å ha et rom du kan sette maskinen din på der støy ikke spiller noen rolle, slik som ned i kjelleren eller ut i gangen. Da kan du bruke kontorpulten som vanlig, og trekke kabler enten gjennom veggen eller gulvet. Du trenger egentlig bare kabler til skjerm, høyttalere, tastatur og mus. Men det kan være greit med et par USB-porter også.

En av de store fordelene her er at dette fort blir gratis. Du trenger ikke gå på kompromiss med ytelse, og du kan fylle maskinen med så mange harddisker du har plass til og måtte ønske. Når det kommer til ytelse kan du faktisk vurdere å øke denne betraktelig også med overklokking, siden maskinen er i et annet rom, og viftestøy ikke vil plage deg.

Hvordan håndterer du støyen fra din datamaskin?

Dersom du har noen gode tips for å holde støyen nede er det flott om du bidrar til oss andre. Kanskje skrur du bare musikken på full guff, tyr til de gode, gamle sov-i-ro eller har du muligens investert i et par støykansellerende hodetelefoner?

Del med oss i kommentarfeltet nedenfor!

Mer om
annonse