Guide

Slik lager du en lydløs PC

Her får du en oversikt over alt du må tenke på.

Vanskelig med luft

Det finnes vel knapt en dataentusiast som ikke har drømt om en helt lydløs PC-tilværelse, og kanskje noen av dere har det også. Men ofte betyr dette å måtte gi avkall på god ytelse, noe ikke alle er helt klare til å gjøre med det første.

I denne artikkelen skal vi drøfte mulighetene for å lage en helt lydløs, og relativt kraftig, stasjonær datamaskin. Dette er noe som kan virke ganske enkelt, for det finnes flere vifteløse komponenter på markedet. Men i praksis er det et par andre ting du må tenke på.

Lydløse maskiner finnes

Vi testet K.I.S.S.S. i fjor, og likte konseptet veldig godt.

Vi testet allerede i fjor et kabinett-konsept som lot deg bygge ditt helt eget fullstendig vifteløse system, nemlig Impactics K.I.S.S.S.

beQuiet er hjertebarnet til Dr. Spawn i forumet vårt. Dette kabinettet har mye til felles med K.I.S.S.S.

Ulempen med dette konseptet er at du kun har et snevert utvalg av hovedkort å velge mellom, hvor de fleste har en svak integrert prosessor og et svakt skjermkort. Flott for de som ikke trenger mye ytelse, men ikke godt nok for de som jobber med tunge programmer eller spiller krevende spill.

For en håndfull år tilbake så vi også et kreativt innslag i forumet vårt av en som kaller seg Dr. Spawn, med sin hjemmelagde lydløse datamaskin beQuiet. Her brukes det en hel del skreddersydde løsninger kombinert med et meget stort fokus på detaljer. Den store ulempen for folk flest med å lage noe slikt er også begrenset ytelse, for ikke å snakke om de tekniske utfordringene.

Passivt kjølt maskinvare

Silverstone Heligon HE02 er en massiv og passiv kjøler som er helt lydløs.

Alle hovedkomponenter i en moderne datamaskin kan fåes kjøpt med passive kjølere. Til de kraftigste Intel-prosessorene skal kjøleren Silverstone Heligon HE02 visstnok kunne holde varmen i sjakk uten bruk av vifter.

Nvidia Geforce GTX 680 uten en vifte, er det mulig?

Krever du i tillegg en jevn bildeflyt i de siste og mest krevende spillene burde et Colorful iGame GTX 680 Passive være godt nok. Dette skjermkortet har hele to kvadratmeter med kjøleoverflate som skal holde selv for de som vil overklokke en hel del.

For litt svakere skjermkort kan du også vurdere å kjøpe en tredjeparts skjermkortkjøler slik som Arctic Cooling Accelero S1 Plus som for eksempel kan kjøle et AMD Radeon HD 7770 eller et Nvidia GeForce GTX 650 Ti uten vifter.

Av strømforsyninger kan du for eksempel bruke en FSP Aurum Exilenser på 400 watt eller 500 watt. Og siden hovedkort ofte kommer i passivt kjølte utgaver, og SSD-er er helt lydløse, burde du faktisk ganske lett kunne bygge en kraftig og helt lydløs PC.

Hva er så problemet?

Selv om alle disse komponentene er passivt kjølt og dermed lydløse, baserer de alle seg på det samme prinsippet, nemlig en viss mengde luftflyt. Samme hvor stor en kjøleribbe måtte være, og hvor mange varmerør som brukes, kreves det at luft transporterer varmen fra metalloverflaten og ut i omgivelsene. Hvis ikke vil kjøleren bare bli varmere og varmere, helt til noe takker for seg.

Lian-Li Pitstop T60 er beregnet på de som bytter maskinvare VELDIG ofte.

Problemet blir ekstra stort i et lukket kabinett, der luften vil bli ekstremt varm uten kabinettvifter som kan trekke unna varmeproduksjonen til særlig prosessoren og skjermkortet. Produktene vi har referert til tidligere vil antageligvis ikke være tilstrekkelig kjøling for en PC i et lukket kabinett uten en enste vifte.

Men kanskje vil det fungere på en testbenk slik som Lian Li Pitstop T60. Her vil den åpne luften fra rommet kanskje være nok til å kjøle ned prosessoren og skjermkortet.

Et åpenbart problem med Pitstop T60 er at maskinvaren blir veldig sårbar for omgivelsene. Det vil også veldig lett samle seg støv i komponentene, som vi alle vet ikke akkurat er bestevenn med lave temperaturer. Altså er nok ikke dette en særlig lettvinn løsning.

Bli med på neste side for å utforske en annen metode for å kjøle ned maskinvaren.