Tek.no

Guide

En guide til Linux på bærbare

Sverre Eldøy
11 Juni 2002 14:11

Introduksjon

De fleste bærbare maskiner kommer med et Microsoft operativsystem pre-installert. Det å finne en bærbar PC med Linux pre-installert er desverre ikke like lett som å installere det på egenhånd.

Linux har blitt voksen, og man trenger ikke lengre å kunne C for å få glede av dette frie operativsystemet. Om noen år vil Linux være det mest brukte portable systemet på kloden, og kommer til å finnes i de fleste mobiltelefoner, avanserte GPSer, biler og m.m. "Problemet" så langt har vær at Microsoft har hatt monopol med sitt Windows-operativsystem og har et meget stramt grep rundt skrivebordsmarkedet. Siden dagens portable maskiner sikter seg inn for å overta mye av arbeidsstasjonens markedsandel, kommer nok ikke Linux som standard på portable PC-er på en stund. Men dette vil ikke si at Linux ikke har mye å bidra med på det portable markedet. Tvert i mot.

Linux kan faktisk gjøre opp for forskjellene mellom portable og arbeidsstasjoner, og gjøre det produsentene prøver så iherdig å få til med hardware. Linux kan tilpasses alt og er ikke prisgitt enkle generaliseringer. Men mye av det Linux kan tilby brukerne er avhengig av at brukeren vet han/hun vil ha.

Det som skiller arbeidsstasjoner og portable systemer er pris og muligheten for å kjøre tunge applikasjoner. Portable maskiner er ikke konstruert for å knekke tall, lage musikk med "Hi-Fi" eller kjøre 3D-spill med realistisk grafikk. Bærbare datamaskiner ble i bunn og grunn laget for å være portable arbeidsplasser, og har "seriøse" brukere som studenter og kontorister som målgruppe. På tross av dette, søker produsentene mer av de tradisjonelle arbeidsstasjonsbrukerne, og lokker med kraftige 3D-brikker og surround-lyd. Denne "pose-og-sekk" mentaliteten er etter undertegnedes mening med å ødelegge mye av fremgangen på de viktige feltene som batterikapasitet og hastighet. Personlig ser jeg ikke det helt store poenget i å spille det mest avanserte 3D-spillet på toget eller å se en DVD-film med full surround-lyd på hytta. Undertegnede vil ha en arbeidsstasjon med god batterikapasitet som bruker prosessorkraften på en fornuftig måte slik at jeg kan jobbe i timevis uten å gå hjem for å lade maskinen opp igjen.

Om man ser bort fra programmeringsgrensesnittet "DirectX" er det ikke mye en Windows-bruker savner når han konverterer til Linux på sin portable maskin. Det du savner kan du eventuelt emulere Windows for å kjøre (krever i enkelte tilfeller lisens, red.anm.)

Les også