10 fine triks i VLC
Er du en av dem som bruker mediespilleren VLC uten å kjenne til de kuleste funksjonene?
Innhold
Tips 1 – 5
Hvis dette er første gang du hører om VLC Media Player, er det på høy tid. Denne frie mediespilleren er nemlig en av de mest fleksible og allsidige der ute.
VLC kommer fiks ferdig med en stor kodek-pakke, noe som gjør at den kan spille av tilnærmet hva som helst av filformater.
Den kan dessuten brukes av nesten alle, ettersom programmet er tilgjengelig for Linux, Mac OS og Windows. VLC finnes fantes sågar som app til Apples iPhone og iPod touch.
Siden VLC er åpen kildekode og bygd opp på moduler, er det relativt enkelt å legge på ny funksjonalitet. Derfor har det naturligvis også blitt kastet på en del saker etter hvert som er mer eller mindre skjult eller kjent. På en måte kan vi si at selv om VLC er veldig enkel å ta i bruk, kreves det litt tid før man behersker programmet fullt ut.
Disse ti tipsene vil hjelpe deg litt på vei.
1. Ta opp alt
Mange er så vant til å tenke på VLC Media Player som en avspiller at de kanskje ikke har fått med seg at spilleren også kan ta opp nøyaktig hva den spiller av, det være seg audio eller video. Det gir deg en grov, men enkel måte å for eksempel kunne "klippe ut" bestemte deler av en sang eller film. Disse klippene legger seg forresten under din Dokumenter-mappe som standard.
Opptaksknappen er opprinnelig skjult, men kan hentes frem ved å gå til Vis -> Avanserte kontroller i spillerens meny.
2. Rett fra nett
VLC ble opprinnelig lagd for streaming av video, noe som gjør at den kan spille av ufullstendige eller delvis ødelagte filer. Det betyr også at den kan spille av innhold rett fra nett. Alt du trenger gjøre er å kopiere URL-en (nettadressen) til det du vil spille av og lime inn i adressefeltet som dukker opp når du klikker Media -> Åpne nettverkkringkasting i menyen.
Kombinerer du dette med opptaksfunksjonen, er det også en kjapp måte å hente ned slikt innhold fra Internett på. Du finner dessuten adressen til originalfila nederst i vinduet under Verktøy -> Mediainformasjon.
3. Webkameramann
Opptak kan også gjøres direkte fra webkameraet ditt, eller TV-kortet om du har et slikt. Gå til Media -> Åpne opptaksenhet (Ctrl+C) i menyen og velg enheten du vil hente bilde og/eller lyd fra.
Under valget Capture mode kan du også velge å hente bildet fra datamaskinens Skrivebord, noe som gir en ganske spesiell effekt.
4. Pakkemesteren
Du vet nå allerede at VLC Media Player kan spille av det meste av videofiler. I tillegg kan den spille av DVD (ja, til og med rippe DVD), og har du filmer som er pakket takler den det fint også. For eksempel vil DVD som .iso- eller .img-filer kunne spilles av direkte uten å måtte pakkes opp først. Det samme gjelder for filmer som er komprimert til RAR-arkiv – også de som er splittet i mange deler.
Har du en DVD-film som allerede er pakket opp er forresten trikset å høyreklikke på mappa som holder filene og velge Spill av med VLC fra menyen.
5. Konverter direkte
VLC kommer som nevnt med fleste kodeker du trenger, og som en bonus er det også mulig å bruke programmet til å konvertere mellom flere av disse.
Det kan være for eksempel for å få en video over på et format mobilen din støtter, eller hente ut et lydspor fra en film.
Dette gjør du enklest fra Media -> Gjør om/Lagre hvor du legger til fila eller filene du vil konvertere. Når du så trykker Gjør om/Lagre, får du opp en dialog der du velger formatet du vil ha det i.
Huker du av for Vis flere valg, kan du legge til ekstra media, for eksempel en musikksnutt som skal spilles i bakgrunnen.
Tips 6 – 10
6. Hurtigtaster
Hurtigtaster – eller snarveier – er at du bruker tastaturet i stedet for å klikke rundt med musa. Siden du da slipper å lete deg fram til de riktige menyene, sparer du deg selv både for tid og høyt blodtrykk.
Her er noen av de vanligste hurtigtastene i VLC:
Mellomrom >> Play/Pause
S >> Stopp avspilling
N >> Neste i spillelista
P >> Forrige i spillelista
Ctrl+Pil høyre/venstre >> Spole frem/tilbake
F >> Fullskjerm av/på
T >> Vis tid (avspilt og gjenstående)
Ctrl+T >> Gå til gitt tid
M >> Lyd av/på (mute)
Ctrl+Pil opp/ned >> Lydvolum opp/ned
J >> 50 ms forsinkelse på lyd (-50 ms per tastetrykk)
K >> Motsatt av J
V >> Undertekster av/på
G >> 50 ms forsinkelse på undertekster (-50 ms per tastetrykk)
H >> Motsatt av G
Z >> Zoom inn/ut
A >> Bla gjennom videoformater (aspect ratio)
C >> Bla gjennom beskjæringsformater (crop)
Flere snarveier finner du i innstillingene (Ctr+P) under Hurtigtaster.
7. Fjernkontroll
Det er enkelt å styre VLC med mus eller tastatur, men ikke alltid like praktisk. Hvis du for eksempel tasser rundt i kåken og hører musikk, eller ikke vil dra med deg mus og tastatur i sofaen, kan du fjernstyre den med en passende enhet.
VLC kan fjernstyres på mange måter, selv over nettleseren om du har behov for det, men det enkleste er om du har en iPhone, iPod touch eller Android-mobil. For disse finnes det egne fjernstyringsapplikasjoner - søk på VLC eller remote der du handler apps.
8. Skjermkortet tar jobben
VLC bruker datamaskinens vanlige prosessor for å dekode video. Har du da en litt for svak prosessor, kan dette bety at du får problemer med HD-video eller andre tunge filer.
Men det er også mulig å gi den jobben til datamaskinens grafikkprosessor (GPU), hvis VLC liker grafikkortet og driverne du har.
Du kan teste ut dette selv i VLCs innstillinger (Ctrl+P). Gå til Input & Codecs og huk av for Use GPU accelerated decoding.
Får du problemer med dette og sårt trenger hjelp fra grafikkortet, prøv gjerne Media Player Classic Home Cinema, som er en annen fri mediespiller.
9. Ta stillbilder
Det er ikke alltid like grei skuring å ta et stillbilde fra en film. Videostrømmen tar gjerne en direkte vei til skrivebordet uten å gå om det vanlige skjermminnet (video overlay), og dette gjør at du med en vanlig skjermdump (Print Screen) kun får et sort område der videoen spilles av.
VLC lar deg ta stillbilder direkte. Gå til Video -> Take Snapshot.
10. ASCII Art
Akkurat hvor matnyttig denne funksjonen er kan jo diskuteres, men om du skulle ha en eller annen interesse for det går det også an å se alle filmer i ASCII-modus - det vil si at videosignalet "oversettes" til vanlige tall, tegn og bokstaver (som vi finner i ASCII-tabellen). Gå til Video under innstillinger (Ctrl+P) og velg ASCII Art under output.
Har du ikke VLC fra før kan vi peke deg til www.videolan.org som er programmets hjemmeside. Spilleren er altså gratis og tilgjengelig for alle de vanlige operativsystemene.