Tek.no

Guide

10 fine triks i VLC

Er du en av dem som bruker mediespilleren VLC uten å kjenne til de kuleste funksjonene?

Vegar Jansen
12 Mar 2013 09:00

Tips 1 – 5

Hvis dette er første gang du hører om VLC Media Player, er det på høy tid. Denne frie mediespilleren er nemlig en av de mest fleksible og allsidige der ute.

VLC kommer fiks ferdig med en stor kodek-pakke, noe som gjør at den kan spille av tilnærmet hva som helst av filformater.

Den kan dessuten brukes av nesten alle, ettersom programmet er tilgjengelig for Linux, Mac OS og Windows. VLC finnes fantes sågar som app til Apples iPhone og iPod touch.

Siden VLC er åpen kildekode og bygd opp på moduler, er det relativt enkelt å legge på ny funksjonalitet. Derfor har det naturligvis også blitt kastet på en del saker etter hvert som er mer eller mindre skjult eller kjent. På en måte kan vi si at selv om VLC er veldig enkel å ta i bruk, kreves det litt tid før man behersker programmet fullt ut.

Disse ti tipsene vil hjelpe deg litt på vei.

1. Ta opp alt

Mange er så vant til å tenke på VLC Media Player som en avspiller at de kanskje ikke har fått med seg at spilleren også kan ta opp nøyaktig hva den spiller av, det være seg audio eller video. Det gir deg en grov, men enkel måte å for eksempel kunne "klippe ut" bestemte deler av en sang eller film. Disse klippene legger seg forresten under din Dokumenter-mappe som standard.

Opptaksknappen er opprinnelig skjult, men kan hentes frem ved å gå til Vis -> Avanserte kontroller i spillerens meny.

2. Rett fra nett

VLC ble opprinnelig lagd for streaming av video, noe som gjør at den kan spille av ufullstendige eller delvis ødelagte filer. Det betyr også at den kan spille av innhold rett fra nett. Alt du trenger gjøre er å kopiere URL-en (nettadressen) til det du vil spille av og lime inn i adressefeltet som dukker opp når du klikker Media -> Åpne nettverkkringkasting i menyen.

Kombinerer du dette med opptaksfunksjonen, er det også en kjapp måte å hente ned slikt innhold fra Internett på. Du finner dessuten adressen til originalfila nederst i vinduet under Verktøy -> Mediainformasjon.

3. Webkameramann

Opptak kan også gjøres direkte fra webkameraet ditt, eller TV-kortet om du har et slikt. Gå til Media -> Åpne opptaksenhet (Ctrl+C) i menyen og velg enheten du vil hente bilde og/eller lyd fra.

Under valget Capture mode kan du også velge å hente bildet fra datamaskinens Skrivebord, noe som gir en ganske spesiell effekt.

4. Pakkemesteren

Du vet nå allerede at VLC Media Player kan spille av det meste av videofiler. I tillegg kan den spille av DVD (ja, til og med rippe DVD), og har du filmer som er pakket takler den det fint også. For eksempel vil DVD som .iso- eller .img-filer kunne spilles av direkte uten å måtte pakkes opp først. Det samme gjelder for filmer som er komprimert til RAR-arkiv – også de som er splittet i mange deler.

Har du en DVD-film som allerede er pakket opp er forresten trikset å høyreklikke på mappa som holder filene og velge Spill av med VLC fra menyen.

5. Konverter direkte

VLC kommer som nevnt med fleste kodeker du trenger, og som en bonus er det også mulig å bruke programmet til å konvertere mellom flere av disse.

Det kan være for eksempel for å få en video over på et format mobilen din støtter, eller hente ut et lydspor fra en film.

Dette gjør du enklest fra Media -> Gjør om/Lagre hvor du legger til fila eller filene du vil konvertere. Når du så trykker Gjør om/Lagre, får du opp en dialog der du velger formatet du vil ha det i.

Huker du av for Vis flere valg, kan du legge til ekstra media, for eksempel en musikksnutt som skal spilles i bakgrunnen.

Bla om for tips 6 til 10 »

Les også