Appene du "må ha" foran TV-skjermen
"Åh, hvilken film var det hun spilte i igjen? Og hva heter den låta?"
Innhold
- IMDb.com, SoundHound/Shazam
- IMDb.com
- SoundHound eller Shazam
- Neste side: Viamo, GetGlue, Xbox SmartGlass
- Viamo, GetGlue, Xbox SmartGlass
- Viamo
- GetGlue
- Xbox SmartGlass
- Neste side: Wikipedia, VG TV-Guide
- Wikipedia, VG TV-Guide
- Wikipedia
- VG TV-Guide
- Neste side: NRK, TV 2, Canal Digital, Altibox
- NRK, TV 2, Canal Digital, Altibox
- NRK
- TV 2
- Canal Digital TV
- Altibox Chill
- Neste side: Nettleser, TV-programmer
- Nettleser, TV-programmer
- En god nettleser
- Sosiale medier, selvfølgelig
- Egne apper for TV-programmer
- Øvrige:
IMDb.com, SoundHound/Shazam
Bruker du en annen dings samtidig som du ser på TV? Da er du i så fall ikke alene. Ifølge Google gjør hele 77 prosent av TV-titterne det, og 49 prosent av dem lar øynene veksle mellom TV-en og en smarttelefon. En global undersøkelse fra Ericsson viser også at 62 prosent bruker sosiale medier og forumer til å diskutere det de ser på TV-en.
Smartmobiler og nettbrett har forandret måten mange av oss ser på- og bruker TV-en allerede, og dette er nok bare starten. TV-kanaler, TV-selskaper og filmtjenester tilbyr allerede egne apper som du kan bruke samtidig som du ser på TV. Mange andre apper har dessuten TV-titterne og filmentusiastene som målgruppe. Det begynner å bli en del apper du "må ha" hvis du skal opprettholde statusen som en TV-slave som følger med i tiden.
Begrepet "må ha" er selvfølgelig litt overdrevet. Poenget er at hvis du først har en smartmobil og samtidig liker å se på TV og filmer, finnes det flere apper som kan være med å berike TV-opplevelsen din. Her er våre favoritter:
IMDb.com
Internet Movie Database (IMDb) er en meget populær web-tjeneste om film som på eksemplarisk vis har blitt tilpasset mobile plattformer. Via den enorme databasen kan du sjekke det aller meste om filmer og TV-serier, skuespillere, regissører, anmeldelser, lydspor, "visste du at"-fakta, sitater og mye mer. Med en valgfri IMDb-konto kan du i tillegg gi karakter på det du har sett, samt samle filmer i en såkalt "Watchlist", altså en liste over alt du har planer om å få med deg.
Grunnen til at IMDb.com er en helt essensiell TV-app er nettopp det at du kan søke opp nesten alt du måtte lure på som har med en film eller TV-serie å gjøre. Hvor ofte har det vel ikke hendt at du har sett en skuespiller i en film og lurt på hvor du husker ham eller henne fra? Med IMDb-appen kan du enkelt finne det ut. Eller hvilket år filmen ble vist på kino. Eller hvilken score de mange andre brukerne har gitt filmen på en skala fra 1-10. Følger du med på amerikanske TV-serier, kan du enkelt sjekke når det har kommet nye episoder. Appen byr også på "trailere" og nyheter om kommende filmer.
Dette er et særdeles nyttig opplagsverk for alle film- og TV-interesserte, men samtidig må vi nevne at IMDb er ganske dårlig på norsk innhold. De fleste brukerne er amerikanske, og det gir utslag på karaktergivning og topplister.
Last ned IMDb.com til Windows Phone, iPhone eller Android
SoundHound eller Shazam
Med SoundHound eller Shazam kan du få mobilen til å gjenkjenne hvilken låt som spilles i filmen eller TV-programmet. Med et enkelt tastetrykk tar du opp et kort lydklipp og får – som oftest – vite navnet på både artist, låt og album. Søkene dine lagres i appen, slik at du kan sjekke dem senere. De to appene er etter vår erfaring omtrent like bra, men det hender at den ene finner en låt som den andre ikke fant, og omvendt.
I USA får du for øvrig ekstra info om TV-showene hvis du bruker Shazam, og kommer disse funksjonene til Norge blir denne appen selvsagt enda bedre egnet til bruk foran TV-en.
Last ned Shazam til Android, iPhone eller Windows Phone
Last ned SoundHound til Android, iPhone eller Windows Phone
Neste side: Viamo, GetGlue, Xbox SmartGlass
Viamo, GetGlue, Xbox SmartGlass
Viamo
Den norske appen Viamo lar deg sjekke TV-guiden, finne ut hvilket program du ser på, søker opp interessante fakta knyttet til programmet, viser hvem som leder programmet, kort oppsummering av episoder i serier og så videre. Du får også linker til blant annet Wikipedia, IMDb og YouTube for mer informasjon.
La oss si at du switcher over på NRK og begynner å se et naturprogrogram som plutselig blir ganske interessant. Dette er kanskje ikke helt din sjanger, men du får lyst til å se mer av akkurat dette programmet. Med Viamo kan du trykke en knapp som lytter til lyden av TV-en og som gjenkjenner programmet. "Jordas kretsløp," i dette tilfellet, som Viamo opplyser at heter "Orbit: Earth's Extraordinary Adventure" på engelsk, laget av BBC, med Kate Humble og Helen Czerski som programledere. Egentlig alt du trengte å vite med et lite tastetrykk. For andre programmer har det derimot vært skuffende lite info.
Som oppslagsverk fungerer Viamo rimelig bra, men potensialet er tilsynelatende større. Dessverre har utvikleren (radiokanalen P4) valgt å tvinge brukerne til å logge på med sin private Facebook-konto, fremfor å tilby dette som et valgfritt alternativ til en egen, mindre privat brukerkonto. De som velger å gi Viamo tilgang til Facebook-profilen sin, kan nemlig meske seg i tjenester som blant annet chat, favorittlister, historikk og påminnelser. Kanskje er Facebook-login årsaken til at Viamo lunkne tilbakemeldinger i applikasjonsbutikkene, men vi synes uansett den er verdt å laste ned. Til bruk en sjelden gang i blant.
Last ned Viamo til iPhone eller Android
Les også: Norsk app vet hva du ser på TV-en (Mobilen.no)
GetGlue
Den amerikanske appen GetGlue har en god del funksjoner som norske Viamo mangler, men fungerer samtidig på en litt annen måte. Her kan du "sjekke inn" på TV-programmer og filmer du ser på (eller spill du spiller og artister du hører på), og dermed få anledning til å chatte med andre som ser eller hører det samme som deg akkurat nå. Utvikleren har også gjort noe smart ved at du som "fan" får ulike virtuelle klistremerker for forskjellige oppgaver du gjør via GetGlue. Eksempelvis får du et Penny-klistremerke ved å sjekke inn på The Big Bang Theory første gang, mens du må sjekke inn mange ganger for å kvalifisere til Sheldon-merket. Gøy for noen. Ellers kan du "like" filmer og serier, og se hva andre har kommentert om dem.
Vi synes ikke alle funksjonene er like morsomme, men GetGlue gjør i det minste et helhjertet forsøk på å få TV-tittere til å gro fastere fast i sofakroken. Dessverre for oss nordmenn er den overveldende overvekten av innholdet skreddersydd for amerikansk TV- og film, men den er absolutt brukbar hvis du liker combo-en sosiale medier og TV, film, musikk og spill. Logg inn med Facebook ELLER opprett egen GetGlue-konto med e-posten din; Her får du valget.
Last ned GetGlue til Android, iPhone, iPad eller en uoffisiell GetGlue-app til Windows Phone.
Xbox SmartGlass
Har du en Xbox 360-konsoll bør du ganske enkelt skaffe deg appen Xbox SmartGlass også. Denne gjør nemlig mobilen din om til en interaktiv fjernkontroll for Xbox-en. Har du prøvd å skrive noe med den vanlige Xbox-kontrollen vet du at det er langsomt og tungvindt, og det er kanskje først og fremst her at appen har en nyttig funksjon. For øvrig kan du sjekke profilen din, om vennene dine er logget på, hvilke spill du har og så videre.
Xbox SmartGlass kan du bruke når du skal surfe på Internett via konsollen, eller hvis du for eksempel skal søke etter noe på Netflix, Viaplay eller andre filmtjenester som er tilgjengelig til Xbox. Du kan også styre enkelte Xbox-apper og Xbox-spill med Xbox SmartGlass.
Last ned Xbox SmartGlass til Windows Phone, Android eller iPhone
Neste side: Wikipedia, VG TV-Guide
Wikipedia, VG TV-Guide
Wikipedia
Folkets oppslagsverk Wikipedia gjør også nytten når du sitter i sofaen og bare har smartmobilen din innen umiddelbar rekkevidde. Her kan du søke etter hva som helst av fakta, enten på bokmål, nynorsk, engelsk eller andre språk, og som regel få en grei forklaring. Ser du på Amazing Race kan du for eksempel sjekke hvor mange meter over have Machu Picchu ligger (Svar: ca. 2200 moh.), og hvilket land det ligger i (Svar: Peru), samtidig som du kan lire av deg noen ekstra "fun facts" til familien (Eksempel: Dere vet vel at Machu Picchu betyr "Det gamle fjellet" på lokalbefolkningens språk Quechua?). Da blir du populær...
Det finnes en rekke gode Wikipedia-apper. Til iPhone anbefaler vi Wikipanion, mens den offisielle Wikipedia-appen er å foretrekke til Android. Til Windows Phone er det en uoffisiell tredjepartsapp som utmerker seg.
VG TV-Guide
TV-guide kan du finne mange steder, men har du en Apple iPad og 35 kroner til overs er VG TV-Guide absolutt et meget godt valg. Oversikten er ryddig og menyene flotte. De største fordelene ved å velge akkurat denne TV-guide-appen er at den er skreddersydd for norske TV-kanaler, samt at du får flere fine funksjoner rett i appen. Funksjonene inkluderer for eksempel rask tilgang til innhold fra IMDb.com, slik at du kan sjekke brukervurderinger og rollelister. Info fra Wikipedia er også inkludert. Du kan dessuten få push-varsel når dine favorittprogrammer begynner, og ellers søke etter alternativ sendetid dersom du gikk glipp av en episode av noe.
En iPhone-app til 28 kroner er også tilgjengelig, men vi foretrekker iPad-versjonen (35 kroner).
Dessverre finnes det ingen Android- eller Windows Phone-versjon av VGs TV-Guide foreløpig. Android-brukere kan prøve appen som heter TVGuiden (gratis reklameversjon), mens Windows Phone-brukere bør se nærmere på gratisappen Norsk TV Guide. Videre finnes det en rekke andre TV-guideapper, også fra tilbydere som Canal Digital og Get.
Neste side: NRK, TV 2, Canal Digital, Altibox
NRK, TV 2, Canal Digital, Altibox
NRK
Statskanalen har en veldig bra app som i hovedsak byr på nyheter, radio og videoinnhold. Når du ser noe på TV, og kanskje spesielt Dagsrevyen eller noe aktuelt, kan du ofte finne mer informasjon kjapt via appen. For øvrig kan du søke opp NRKs programmer og se dem gratis på nettbrett eller mobil, i alle fall hvis du har trådløst nett i stua.
Last ned NRK til Android, Windows Phone eller iPhone. Det finnes også en egen NRK TV-app til iOS og Windows Phone.
TV 2
Med TV 2-appen kan du også få mer info om programmene som vises på TV 2-kanalene. Abonnerer du i dyre dommer på TV 2 Sumo kan du for eksempel bruke appen til å se én fotballkamp på TV-en og en annen kamp på nettbrettet ditt, samt holde et øye med de øvrige resultatene via TV 2 Sportens app på smarttelefonen din.
Last ned TV 2 til iPhone eller Android, eller en mindre forseggjort utgave til Windows Phone. TV 2 Sumo (abonnementstjeneste) finnes for øvrig i en egen iPad-utgave og som dedikert Windows Phone-app.
Canal Digital TV
Hvorfor Canal Digital bare har en app tilgjengelig for de av kundene som har en iPhone eller iPad vites ikke, men det er tilfellet her. Via appen kan du sette programmer til opptak, så fremt du har den nyeste dekoderen og er parabol-kunde (!). Ellers er dette kun en TV-guide som filtrerer ut de kanalene du har i abonnementet ditt, hvis du velger å logge inn. Videre får du noe tilleggsinformasjon om programmene via appen. Menyene i appen synes vi er oversiktlige.
Men ikke bli skuffa hvis du har en Android- eller Windows Phone-mobil. Appen har nemlig i skrivende stund bare har 2,5 av 5.0 stjerner i App Store, og er sånn sett ingen publikumsfavoritt. Det skal imidlertid sies at det er veldig "enten, eller" i karaktergivningen her, og vi heller mot at appen definitivt er verdt å ha hvis du, hold deg fast, er en Canal Digital parabol-kunde med den nyeste dekoderen og en iOS-enhet.
Last ned Canal Digital TV til iPhone og iPad
Altibox Chill
Som Altibox-kunde har du tilgang til iOS-appen Altibox Chill, som blant annet lar deg ta med TV-sendingen fra TV-en i stua og videre til mobilen eller nettbrettet hvis du skal avgårde. Eksempelvis kan du se resten av morgennyhetene på bussen på vei til jobb med denne appen. Dette krever imidlertid at du betaler for tjenesten "Chill Out".
På listen over gratisfunksjoner ("Chill In") finner vi for eksempel muligheten til å sette programmer til opptak via appen, se programmer på mobil/nettbrett innenfor eget hjemmenettverk eller overføre TV-bildene til Apple TV via Airplay.
Last ned Altibox Chill til iPhone og iPad
Altibox har også en Android-app med flere av de samme funksjonene.
Tross en del dårlige tilbakemeldinger fra brukerne i både App Store og Google Play, synes vi det er verdt å laste ned appen hvis du har Altibox i stua. Den negative omtalen går hovedsaklig på at appen har en tendens til å krasje, og det kan forståelig nok være irriterende.
Neste side: Nettleser, TV-programmer
Nettleser, TV-programmer
En god nettleser
Mange velger å bruke den innebyggede nettleseren på mobilen, og som regel fungerer disse tilfredsstillende til de fleste oppgaver. Foran TV-en er du i alle fall bare et par tastetrykk unna å finne ut hva enn du måtte lure på, eller hvis du ønsker å besøke en nettside som promoteres i et program eller kanskje i en reklame.
Chrome, Safari, Firefox og norske Opera er blant de mest populære nettleserne til mobil.
Les også: Slik er Operas nye Android-nettleser
Sosiale medier, selvfølgelig
Facebook og Twitter er naturligvis svært populært blant TV-tittere. Via sosiale medier kan du diskutere det du ser på, og det virker det som om mange synes er morsomt. En voksende trend også i Norge er at TV-programmer finner på en såkalt #hashtag som seerne kan bruke når de diskuterer programmet på Twitter.
På den måten kan for eksempel TV 2s Premier League-studio vise frem og diskutere Twitter-reaksjoner fra seerne i pausen og etter en kamp. Slik føler seerne at de også er direkte involvert i sendingen. I andre sammenhenger kan Twitter være en kanal for det som det som ikke blir sagt på TV-skjermen. I TV-debattene som leder opp til høstens Stortingsvalg vil kanskje en del av oppmerksomheten i stua være rettet mot "den andre skjermen"; "Hva mener Facebook og Twitter om dette, mon tro?"
Egne apper for TV-programmer
Flere norske innholdsdistributører har nå lansert egne apper for å promotere programmene. Eksempelvis finnes apper for God Kveld Norge, Fire stjerners middag (med alle oppskriftene) og Paradise Hotel. TV 2s Senkveld har dessuten laget spillet "Spark meg bak!" til iPhone.
Vi har inntrykk av at disse appene foreløpig har hatt mest fokus på promotere programmene, fremfor å engasjere eller kommunisere med TV-seerne, men noen er kanskje mer vellykket enn andre. Fremover tipper vi det vil komme langt flere dedikerte apper for norske og utenlandske TV-show. Derimot spørs det vel om selv "aktive TV-seere" er så interessert i å fylle opp hjemmeskjermene sine med alle mulig, forskjellige TV-apper.
Øvrige:
- Sonos (til Sonos-anlegg) - iOS / Android
- Slingplayer (krever Slingplayer-enhet) - iOS / Android
- Samsung Smart TV NOW (til Samsungs Smart-TV-er) - Android / iOS
- Apple Remote (til Apple TV og iTunes) - iOS
- Canal Digital TV Remote Control (til HD PVR 5720-SX-dekoder) - iOS
- NRK Tekst-TV - Android
- TV Show Favs (oversikt) - Android
- TVShow Time (oversikt) - iOS
PS! Rene streamingtjenester som Netflix, Viaplay, HBO Nordic, Headweb, Voddler, FilmON Live TV og lignende har vi ikke vurdert i denne guiden.
Les også: Test av Netflix på mobilen