Til hovedinnhold

Mobilskolen del 1

Skal du kjøpe ny mobiltelefon, eller har du akkurat anskaffet en? Her er hva du trenger å gjøre, steg for steg.

Ta vare på kvitteringene

Når du kjøper en mobil er det viktig å ta vare på kjøpskvitteringen.

Vanligvis lagrer butikken kjøpet ditt i datasystemene sine, men de har ingen plikt til å ta vare på kvitteringen for deg og du bør ikke stole på at de gjør det.

Spesielt når du kjøper mobil fra privatpersoner er det viktig å be om å få kjøpskvitteringen, slik at du kan bevise at det er din telefon.

Dersom du kjøpte telefonen med binding til et abonnement, får du med en kopi av abonnementskontrakten du skriver under på. Her står det mye nyttig informasjon om abonnementet ditt.

Hvis du får et nytt SIM-kort får du med PIN- og PUK-koder. Disse er lurt å ta vare på.

Kom igang

I brukerveiledningen står det beskrevet hvordan du monterer telefonen din. SIM-kortet skal vanligvis plasseres et sted bak i telefonen, og tildekkes av batteriet.

Har du ikke fått noe SIM-kort i butikken, kan du ta ut SIM-kortet fra den gamle telefonen og sette det inn i den nye.

Du kan bruke mobilen din så snart du har pakket den ut av esken. Du trenger ikke å lade telefonen ekstra lenge første gang, batteriene tåler fint at du lader mobilen når og hvor lenge du vil.

Slik tar du vare på batteriet »

PIN-kode

Når du slår på telefonen din spør den om en PIN-kode. Dersom du ikke har byttet SIM-kort, er koden den samme som på den gamle mobilen din.

Dersom du fikk et nytt SIM-kort i butikken har du fått en ny PIN-kode i samme slengen. Denne koden står vanligvis på hardplasten som SIM-kortet satt i da du fikk det, eller på papiret som ligger i samme konvolutt som SIM-kortet.

Det er lurt å bytte ut PIN-koden med en du husker. PIN-koden kan være på mellom fire og åtte sifre, og byttes vanligvis under "innstillinger" og "sikkerhet" i menyen på mobiltelefonen.

Det varierer akkurat hvordan du gjør det fra telefon til telefon. Sjekk i brukerveiledningen hvis du er usikker.

Det er også mulig å deaktivere PIN-koden. Da vil du ikke bli spurt om kode når du slår på telefonen. Vi anbefaler imidlertid å ha PIN-koden aktivert, i tilfelle du skulle miste mobilen din.

Problemer?

Dersom du opplever feil med telefonen din, kan det skyldes flere ting. Er den ustabil eller er det noen funksjoner som ikke virker, kan du prøve å oppdatere programvaren i mobilen din.

Hvis ikke det nytter bør du henvende deg til butikken du kjøpte telefonen i og få reparert telefonen din. Dersom det ikke er din egen feil at den fungerer, vil du få reparasjonen på garanti eller reklamasjon.

Mobilskolen

Dette er mobilskolen del 1. I lomma har du en god musikkspiller, nettleser, GPS og mye annet som kan være nyttig og moro. I mobilskolen vil vi vise deg hvordan du tar i bruk disse mulighetene.

Sjekk også hvordan du får e-post på mobilen din og hvordan du tar vare på mobilen din i vinterkulda.

Les også
Ikke tabu å ta med mobilen på do
Les også
Hipp hurra for mai-mobilene
Les også
LG Optimus 2X har problemer
Les også
Slik overlever mobilen din påskeferien
Les også
Disse mobilene stråler mest
Les også
De heftigste supermobilene
Les også
SNIKTITT: Samsung Galaxy S II
Les også
Disse 10 mobilene solgte best i mars
Les også
Førti nye mobiler fra Nokia i år
Les også
Sony Ericsson Xperia Arc
Les også
Sony Ericsson Xperia Play 
Les også
Samsung Wave II
Les også
Samsung Omnia 7 - En knallbra telefon
Les også
ZTE Blade - Android-telefon som imponerer
Les også
LG Optimus 2X - Råest på markedet
annonse