Den store nettbrett-guiden

Slik får du mer glede av ditt nye nettbrett.

Innføring i nettbrett

Denne guiden ble første gang publisert i januar 2013.

Er nettbrett en ny verden for deg, er det en del ting det kan være greit å tenke på når du skal ta det i bruk. Her gir vi deg en liten innføring i noen av de viktigste tingene du bør kjenne til.

Les også: Vi kårer Norges beste nettbrett

Et nettbrett er ikke en PC

For det første – et nettbrett minner om en lett PC uten tastatur, men når det kommer til praktisk bruk har den mer tilfelles med en smartmobil. Du kan riktignok bruke tastatur og mus på nettbrett også, men noe av hensikten med konseptet er at du skal kunne utføre alle oppgaver ved hjelp av skjermberøringer.

Den andre store forskjellen mellom nettbrett og PC, er måten maskinene virker på. En PC har gjerne mer kraft og større minne, i tillegg til at den har flere tilkoblinger til eksternt utstyr. Gapet mellom hvilke programmer du kan kjøre på PC og hvilke du kan kjøre på et nettbrett er betydelig redusert på kort tid. Men fremdeles er PC-en best egnet om du skal kjøre tunge online-spill, redigere bilder eller klippe sammen videofilmer.

Dette nettbrettet fra Toshiba kjører Windows RT, og minner unektelig om en PC. Men det kan ikke kjøre vanlige PC-programmer.

Erstatter ikke mobilen

Nettbrettene har sin styrke i at de er lette å flytte rundt på, og at de hele tiden er klare for bruk – i alle fall om du husker å lade dem opp med jevne mellomrom. Noen nettbrett kan du også bruke til vanlige mobilsamtaler.

Bruker du øreplugger eller en Bluetooth-enhet, slipper du å snakke med det store brettet mot øret, men å bytte ut mobilen med et nettbrett er uansett ikke særlig praktisk. De fleste vil derfor ha både mobil og nettbrett.

Kom deg på nett

Kom deg på nett - Et nettbrett uten nett er ikke mye tess.

Et nettbrett kan brukes uten tilkobling til Internett, men bruksområdet blir da sterkt begrenset. Noe av det viktigste du kan gjøre er derfor å sørge for å komme deg på nett med brettet. Har du brett med innebygget SIM-kort (tale- eller data-SIM fra mobiloperatøren din), kan du bruke mobilnettet eller trådløst nett.

Har du brett uten SIM-kort, vil du trenge et trådløst nett. Har du ikke trådløst nett hjemme, så kan det lønne seg å investere i ett. Alternativet er å sette opp mobiltelefonen som trådløst modem, dersom mobilen din støtter dette. Nyere smartmobiler kan dele Internettforbindelsen, eller du kan kjøpe egne trådløse rutere med 3G og/eller 4G-tilkobling.

Lær deg de sentrale begrepene

Det mest solgte nettbrettet er iPad fra Apple. Apple var også tidlig ute med nettbrett, og noen kaller derfor alle nettbrett for iPad. Det blir like feil som å kalle alle biler for Ford.

Uansett hvilket nettbrett du har valgt, så er det noen ting de har felles. Derfor bør du lære deg noen sentrale begreper:

Brukerkonto

Du trenger en brukerkonto for å få tilgang til alle nettbaserte tjenester.

En brukerkonto forteller tjenestetilbyderen hvem det er som bruker brettet, og hvilke tjenester du skal ha tilgang til. Du trenger også en konto for å kunne legge til applikasjoner. Du kan ha mange ulike kontoer, avhengig av om du vil bruke andre e-postkontoer eller tjenester enn de produsenten av operativsystemet på brettet tilbyr. Velger du et Android-brett, trenger du en Gmail-konto. En iPad krever en iTunes-konto, mens Windows-brettet krever en Live-konto, for eksempel Hotmail. Har du ikke allerede en konto, kan du opprette en slik gratis direkte fra brettet ved førstegangsoppsett.

App og AppStore

En app er programmer du kjører på nettbrettet. Bruker du kameraet, starter du kamera-appen, bruker du e-post, starter du e-post-appen. Hver app har sitt eget ikon, og du kan laste ned flere slike programmer direkte fra mobilens applikasjonsbutikk.

App-butikken har selvsagt sin egen app. Denne heter Google Play på Android-brettene, AppStore på iPad og Microsoft Store på Windows-brettene.

Butikkene har sine motstykker på Internett, og ved å logge deg på med samme brukernavn og passord i disse butikkene, kan du laste ned programmer til brettet direkte fra nettleseren på en PC eller Mac.

Startskjerm

Startskjermen på et Windows-brett har "fliser" med oppdatert informasjon.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Et nettbrett har en startskjerm, tilsvarende skrivebordet (desktop) på en PC. Android-brett kan ha flere slike startskjermer, og du veksler mellom dem ved å stryke med fingeren over skjermen. På disse skjermene kan du legge opp egne miniversjoner av programmene, slik at du for eksempel kan se innkommet e-post, oppdatert værvarsel, facebook-meldinger eller mye annet.

iPad har startskjermer med programikoner du kan stokke på, men disse brettene kan ikke kjøre Widgets.

Startskjermen på Windows RT-brett består av firkantede fliser i ulike størrelser. Flisene har mye til felles med Widgets, og kan blant annet vise noe informasjon fra programmet de tilhører.

Skylagring

Du kan både lagre og sikkerhetskopiere til skytjenester.

Nettbrett har begrenset lagringskapasitet. Du kan riktig nok utvide minnet på en del modeller ved hjelp av minnekort, eller kjøpe brett med opp til 64 GB innbygget lagringsplass. Men det er likevel langt opp til bærbare PC-er, som gjerne har 500 GB lagringsplass eller mer. Du betaler også svært mye for internminnet i et nettbrett, sammenliknet med ekstrautgiftene til minnekort.

Brettprodusentene løser dette ved å la deg lagre noen av filene dine på nett, i det som kalles skylagring. Hvor mye gratis lagringsplass du får tilbud om er avhengig av hvilket brett du har. Lagringsplassen kan du dele mellom flere enheter, slik at du kan åpne dem på PC, brett eller smartmobil.

Du kan kjøpe ekstra lagringsplass på skylagring, og i noen tilfeller få ekstra lagringsplass ved å anbefale tjenesten til venner. Det du må huske på er at gratis lagringsplass på skytjenester oftest er tidsbegrenset. Skal du fortsette å lagre filer på nett etter at tiden er ute, så må du betale for det.

Streaming

Norskforkjemperne kaller det gjerne strømming eller direkteavspilling. I dataspråket er streaming etablert som et begrep, og omhandler tjenester der innhold spilles av på nettbrettet uten å lagres på brettet først. Eksempler på streaming-tjenester er YouTube, NRK nett-tv, Sumo, Wimp, Spotify og Netflix. Enkelte av disse tjenestene er abonnementsbasert, andre er gratis. Noen kan du bruke fra nettbrettets nettleser, andre krever at du laster ned apper først.

Har du en musikktjeneste som Wimp eller Spotify, trenger du ikke å lagre store musikkbibliotek på brettet. Favorittmusikken kan du likevel lagre for å sikre deg at du kan spille den av også når du mangler nett-dekning – for eksempel i utlandet eller på fly.

Alle nettbrett kan streame film og musikk. Dette brettet kan også streame via Xbox 360.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

SNS

Dette er en forkortelse for sosiale nettverkstjenester. De mest brukte nå er Facebook og Twitter, men også MSN, LinkedIn og Google+, er eksempler på mye brukte sosiale nettverkstjenester. Nettbrettene har gjerne egne apper som du kan bruke for å delta i de mest brukte nettverksbaserte samfunnene. Ellers kan du finne nettsamfunnene via nettleseren på brettet.

Fordelen ved å legge til de sosiale nettverkene i innstillingene til brettet, er at du får tilgang til innholdet fra nettverkene også i andre applikasjoner. Da kan du for eksempel laste opp bilder direkte fra kameraet, eller se statusoppdateringer fra kontaktene dine i adresseboka.

På neste side kan du lese mer om hvordan du setter opp nettbrettet for første gang.

Oppsett av nettbrett

Oppsettet

Første gang du skrur på nettbrettet vil du bli loset gjennom en serie av innstillinger, og du vil bli bedt om å ta stilling til en del ting. Nøyaktig hva du blir spurt er avhengig av hvilket brett du har. I hovedsak er det tre grupper nettbrett, Android-brettene, iPad-ene og Windows RT-brettene.

Innenfor disse gruppene kan det være små forskjeller. Det gjelder særlig mellom Android-brettene, som kommer i ulike størrelser, og også har litt ulike menyer avhengig av produsent.

Regionale innstillinger

Ved å velge riktig region får du også tilgang til regionstilpassede tjenester.

Det første du gjør er gjerne å velge regionale innstillinger. Det er viktig å gjøre dette riktig, for ellers kan du få problemer med synkronisering av e-post, alarmer, søkemotorer og andre funksjoner som tar utgangspunkt i hvor du kommer fra. Det får også betydning for hvilke ordlister og tastaturoppsett nettbrettet velger.

Under valg av region vil du også få spørsmål om brettet kan få «bruke stedet du er på». Det betyr at apparatet samler inn informasjon om hvor du befinner deg. Informasjonen får den fra nettverk i nærheten, og eventuelt fra GPS-posisjon, dersom du er på et sted der dette er tilgjengelig. Enkelte nettbrett, som iPad mini Wi-Fi, har ikke GPS, men posisjonerer seg via Wi-Fi. Det betyr at posisjonen ikke er like nøyaktig, uten at det betyr stort i denne sammenhengen.

Brettet ber om tillatelser

Nettbrettene vil vite hvor du er. Du kan reservere deg, men går da glipp av en del nyttige funksjoner.

Brettet vil også spørre om det kan få samle inn informasjon fra deg, for å bidra til å gjøre tjenestene bedre. Sier du ja til dette, vil informasjon om hvordan du bruker brettet bli samlet inn av Google, Apple eller Microsoft, avhengig av hvilket brett du har. Det er enkelte som mener dette er en form for integritetskrenkelse, og takker nei. Brettet vil virke likevel, men du får ikke samme tilgang til tilpasset informasjon. Data produsentene samler inn, brukes blant annet for å gjøre navigasjonstjenester mer nøyaktige.

Brettet kan se hvor du er og gi deg oppdatert og riktig klokke, forutsatt at du godtar at brettet henter denne informasjonen. Alternativt kan du stille klokken manuelt. Husk da å velge tidssone og om det er sommertid (DST).

Hvilke kontoer må til?

Når regionale innstillinger er på plass, kommer du gjerne til innstilling av kontoer. Det er her du legger inn hovedkontoen som brettet skal være knyttet til. Har du ikke en slik konto, så må du opprette en. I denne prosessen kan du bli bedt om å registrere et kredittkort. Kredittkortet brukes for å ta betalt dersom du vil kjøpe apper (mange er gratis), eller om du vil kjøpe musikk, bøker, osv.

Du må ikke registrere et kredittkort til kontoen. Om du likevel ønsker å kjøpe tilleggstjenester eller innhold, så kan dette gjøres senere. Du kan også kjøpe kreditt på Internett, eller du kan kjøpe verdikort til iPad (iTunes) i butikker eller kiosker. Om du tilhører gruppen som kaller alle nettbrett for iPad-er, husk at du ikke kan bruke iTunes-kort for å kjøpe innhold eller apper til Android- eller Windows RT-brett.

Produsentenes tjenester

Har du en konto hos produsenten av brettet ditt, kan du også spore opp brettet dersom det kommer på avveie.

Under innstilling av kontoer kan du bli spurt om du har en Samsung-konto, Asus-konto eller liknende. Disse kontoene trenger du for å få tilgang til tilleggstjenester, som sporing, fjernstyring, ekstra skybasert minne, backup, osv.

Her er det like greit å gjøre innstillingene først som sist. Det er for sent å tenke på dette når brettet med alle bildene dine er kommet på avveie, og du gjerne skulle ha låst brettet for uvedkommende.

Sikkerhet

Sikkerhetsinnstillinger er ikke en del av oppsettsmenyen på alle brett, og det er derfor lurt å gå til innstillingsmenyen og sjekke hvilke muligheter brettet ditt gir.

Her kan du velge hvordan du vil at maskinen skal låses opp etter at skjermen har slukket. Du kan også velge hvor lang tid med inaktivitet som skal gå før låsen automatisk kommer på.

På Windows RT kan du også legge til flere brukere, eller la noen av programmene være tilgjengelig mens resten av apparatet er låst.

Valg av apper

Når alle innstillinger er gjort, er det opp til deg å tilpasse brettet med de applikasjoner og bakgrunnsbilder du ønsker. Det finnes hundretusener av apper til iPad og Android, mens utvalget til Windows RT foreløpig er noe mer begrenset. For å få en rask oversikt over anbefalte applikasjoner kan du med komme innom våre nettsider. Her gir vi deg jevnlig oversikt over aktuelle apper vi kan anbefale.

Ikke vær redd for å prøve deg frem. Husk at om alt går «galt», så mister du hverken programvare du har kjøpt, eller bildene du har tatt (om du har husket å lagre disse på skytjenesten). Brettet kan alltids tilbakestilles, så du kan starte på nytt. Husk bare at du må ha brukernavnene og passordene til de ulike kontoene dine tilgjengelig.

Lykke til med ditt nye nettbrett!

Her finner du flere tips og guider »

Les også
Slik oppgraderer du til ny og sikker Android
Les også
Slik velger du riktig Windows-nettbrett
Les også
HP lanserer billig-brett
Les også
Er dette Galaxy Tab 3?
Les også
Lanserer vanntett toppmodell
Les også
Slik blir du superbruker
Les også
Bør du bli superbruker?
Les også
Slik gjør du Android-mobilen til din egen
Les også
Samsung Ativ Tab: Samsung med Windows RT utfordrer Apple og Google
Les også
Asus PadFone 2: Råtass-mobilen som også er nettbrett
Les også
Dette bør du kunne hvis du har Android-mobil
Les også
iPad mini: Slik er Apples store lille nyhet
Les også
4. generasjon iPad
Les også
Slik er nettbrettversjonen av Windows 8
Les også
Acer Iconia Tab A510: Brettet som underholder
annonse