Guide

Den store nettbrett-guiden

Slik får du mer glede av ditt nye nettbrett.

Innføring i nettbrett

Denne guiden ble første gang publisert i januar 2013.

Er nettbrett en ny verden for deg, er det en del ting det kan være greit å tenke på når du skal ta det i bruk. Her gir vi deg en liten innføring i noen av de viktigste tingene du bør kjenne til.

Les også: Vi kårer Norges beste nettbrett

Et nettbrett er ikke en PC

For det første – et nettbrett minner om en lett PC uten tastatur, men når det kommer til praktisk bruk har den mer tilfelles med en smartmobil. Du kan riktignok bruke tastatur og mus på nettbrett også, men noe av hensikten med konseptet er at du skal kunne utføre alle oppgaver ved hjelp av skjermberøringer.

Den andre store forskjellen mellom nettbrett og PC, er måten maskinene virker på. En PC har gjerne mer kraft og større minne, i tillegg til at den har flere tilkoblinger til eksternt utstyr. Gapet mellom hvilke programmer du kan kjøre på PC og hvilke du kan kjøre på et nettbrett er betydelig redusert på kort tid. Men fremdeles er PC-en best egnet om du skal kjøre tunge online-spill, redigere bilder eller klippe sammen videofilmer.

Dette nettbrettet fra Toshiba kjører Windows RT, og minner unektelig om en PC. Men det kan ikke kjøre vanlige PC-programmer.

Erstatter ikke mobilen

Nettbrettene har sin styrke i at de er lette å flytte rundt på, og at de hele tiden er klare for bruk – i alle fall om du husker å lade dem opp med jevne mellomrom. Noen nettbrett kan du også bruke til vanlige mobilsamtaler.

Bruker du øreplugger eller en Bluetooth-enhet, slipper du å snakke med det store brettet mot øret, men å bytte ut mobilen med et nettbrett er uansett ikke særlig praktisk. De fleste vil derfor ha både mobil og nettbrett.

Kom deg på nett

Kom deg på nett - Et nettbrett uten nett er ikke mye tess.

Et nettbrett kan brukes uten tilkobling til Internett, men bruksområdet blir da sterkt begrenset. Noe av det viktigste du kan gjøre er derfor å sørge for å komme deg på nett med brettet. Har du brett med innebygget SIM-kort (tale- eller data-SIM fra mobiloperatøren din), kan du bruke mobilnettet eller trådløst nett.

Har du brett uten SIM-kort, vil du trenge et trådløst nett. Har du ikke trådløst nett hjemme, så kan det lønne seg å investere i ett. Alternativet er å sette opp mobiltelefonen som trådløst modem, dersom mobilen din støtter dette. Nyere smartmobiler kan dele Internettforbindelsen, eller du kan kjøpe egne trådløse rutere med 3G og/eller 4G-tilkobling.

Lær deg de sentrale begrepene

Det mest solgte nettbrettet er iPad fra Apple. Apple var også tidlig ute med nettbrett, og noen kaller derfor alle nettbrett for iPad. Det blir like feil som å kalle alle biler for Ford.

Uansett hvilket nettbrett du har valgt, så er det noen ting de har felles. Derfor bør du lære deg noen sentrale begreper:

Brukerkonto

Du trenger en brukerkonto for å få tilgang til alle nettbaserte tjenester.

En brukerkonto forteller tjenestetilbyderen hvem det er som bruker brettet, og hvilke tjenester du skal ha tilgang til. Du trenger også en konto for å kunne legge til applikasjoner. Du kan ha mange ulike kontoer, avhengig av om du vil bruke andre e-postkontoer eller tjenester enn de produsenten av operativsystemet på brettet tilbyr. Velger du et Android-brett, trenger du en Gmail-konto. En iPad krever en iTunes-konto, mens Windows-brettet krever en Live-konto, for eksempel Hotmail. Har du ikke allerede en konto, kan du opprette en slik gratis direkte fra brettet ved førstegangsoppsett.

App og AppStore

En app er programmer du kjører på nettbrettet. Bruker du kameraet, starter du kamera-appen, bruker du e-post, starter du e-post-appen. Hver app har sitt eget ikon, og du kan laste ned flere slike programmer direkte fra mobilens applikasjonsbutikk.

App-butikken har selvsagt sin egen app. Denne heter Google Play på Android-brettene, AppStore på iPad og Microsoft Store på Windows-brettene.

Butikkene har sine motstykker på Internett, og ved å logge deg på med samme brukernavn og passord i disse butikkene, kan du laste ned programmer til brettet direkte fra nettleseren på en PC eller Mac.

Startskjerm

Startskjermen på et Windows-brett har "fliser" med oppdatert informasjon.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Et nettbrett har en startskjerm, tilsvarende skrivebordet (desktop) på en PC. Android-brett kan ha flere slike startskjermer, og du veksler mellom dem ved å stryke med fingeren over skjermen. På disse skjermene kan du legge opp egne miniversjoner av programmene, slik at du for eksempel kan se innkommet e-post, oppdatert værvarsel, facebook-meldinger eller mye annet.

iPad har startskjermer med programikoner du kan stokke på, men disse brettene kan ikke kjøre Widgets.

Startskjermen på Windows RT-brett består av firkantede fliser i ulike størrelser. Flisene har mye til felles med Widgets, og kan blant annet vise noe informasjon fra programmet de tilhører.

Skylagring

Du kan både lagre og sikkerhetskopiere til skytjenester.

Nettbrett har begrenset lagringskapasitet. Du kan riktig nok utvide minnet på en del modeller ved hjelp av minnekort, eller kjøpe brett med opp til 64 GB innbygget lagringsplass. Men det er likevel langt opp til bærbare PC-er, som gjerne har 500 GB lagringsplass eller mer. Du betaler også svært mye for internminnet i et nettbrett, sammenliknet med ekstrautgiftene til minnekort.

Brettprodusentene løser dette ved å la deg lagre noen av filene dine på nett, i det som kalles skylagring. Hvor mye gratis lagringsplass du får tilbud om er avhengig av hvilket brett du har. Lagringsplassen kan du dele mellom flere enheter, slik at du kan åpne dem på PC, brett eller smartmobil.

Du kan kjøpe ekstra lagringsplass på skylagring, og i noen tilfeller få ekstra lagringsplass ved å anbefale tjenesten til venner. Det du må huske på er at gratis lagringsplass på skytjenester oftest er tidsbegrenset. Skal du fortsette å lagre filer på nett etter at tiden er ute, så må du betale for det.

Streaming

Norskforkjemperne kaller det gjerne strømming eller direkteavspilling. I dataspråket er streaming etablert som et begrep, og omhandler tjenester der innhold spilles av på nettbrettet uten å lagres på brettet først. Eksempler på streaming-tjenester er YouTube, NRK nett-tv, Sumo, Wimp, Spotify og Netflix. Enkelte av disse tjenestene er abonnementsbasert, andre er gratis. Noen kan du bruke fra nettbrettets nettleser, andre krever at du laster ned apper først.

Har du en musikktjeneste som Wimp eller Spotify, trenger du ikke å lagre store musikkbibliotek på brettet. Favorittmusikken kan du likevel lagre for å sikre deg at du kan spille den av også når du mangler nett-dekning – for eksempel i utlandet eller på fly.

Alle nettbrett kan streame film og musikk. Dette brettet kan også streame via Xbox 360.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

SNS

Dette er en forkortelse for sosiale nettverkstjenester. De mest brukte nå er Facebook og Twitter, men også MSN, LinkedIn og Google+, er eksempler på mye brukte sosiale nettverkstjenester. Nettbrettene har gjerne egne apper som du kan bruke for å delta i de mest brukte nettverksbaserte samfunnene. Ellers kan du finne nettsamfunnene via nettleseren på brettet.

Fordelen ved å legge til de sosiale nettverkene i innstillingene til brettet, er at du får tilgang til innholdet fra nettverkene også i andre applikasjoner. Da kan du for eksempel laste opp bilder direkte fra kameraet, eller se statusoppdateringer fra kontaktene dine i adresseboka.

På neste side kan du lese mer om hvordan du setter opp nettbrettet for første gang.