Tek.no

Guide Teks guide til ryktebørsen

Ni måter å avsløre falske rykter på

Her er noen verktøy som kan hjelpe deg.

Montasje, Tek.no
9 Sept 2017 13:50

Nå er Apples høstlansering rett rundt hjørnet, og det samme er Googles nye Pixel. Det blir en begivenhetsrik høst for mobilinteresserte. Ryktemøllen har en tendens til å spinne stadig fortere helt inn mot lanseringen.

Men kan vi egentlig tro på alt dette?

Det opplagte svaret er nei.

Ikke alt det spekuleres i er troverdig, og i noen tilfeller kan det være svært vanskelig å skille klinten fra hveten. Men det er noen verktøy man kan bruke for å gjøre seg opp en formening om hva som kan stemme og hva som neppe er riktig. Helt sikkert blir det aldri, men tar du disse tipsene til hjelp går du iallfall ikke i de enkleste fellene.

Det sagt - vi baserer disse tipsene på hva som er vanlig i bransjen så langt, gjennom de siste omtrent ti årene. Det er aldri umulig at aktører endrer strategi helt, men sannsynligheten er som regel ganske lav.

# 1: Er det aaaltfor tidlig?

Er det ett år eller mer igjen til lansering er det lurt å finne frem et greit arsenal med saltklyper. Enkelte heftige produkter har vesentlig lenger utviklingstid enn ett år, men det er også mange som ikke har det. Selve produksjonen skjer som regel bare i de siste tre-fire månedene frem mot lanseringen, så kommer informasjonen fra fabrikker med ukjente navn før den tid er det spesiell grunn til å være på vakt.

Det siste halve året før en større lansering pleier ryktene å ta form, og da er det god grunn til å si «ingen røyk uten ild» hvis flere forskjellige ryktekilder forteller om like produkter.

# 2: Ser den kjent ut?

For fire år siden dukket dette bildet opp av hvordan en kurvet iPhone kunne se ut. Ikke fikk vi noen kurvet iPhone, og den så i hvert fall ikke slik ut. Mange designere bryner seg på ulanserte produkter, og får noen ganger mer oppmerksomhet enn de venter seg..
ciccaresedesign.com

De mange falske ryktene der ute har til en viss grad grobunn i ønske om oppmerksomhet. Noen ganger er disse lite legitime, mens det andre ganger er det designere som leker med tanken på hvordan et nytt produkt kan se ut. Uansett havner disse titt og ofte på forsider presentert som lekkasjer eller antakelser om hvordan et produkt vil se ut. I realiteten er det imidlertid ofte bare er gamle bilder med små endringer på, eller en designer som har hatt det kjempegøy i et 3D-program.

Både journalister og forbrukere lures relativt hyppig av fotofiklinger.

# 3: Det ser ekte ut, så det må være ekte?

Dette bildet viser både hvor ekte en såkalt lekkasje kan se ut, og hvor feil en kjent ryktekilde (@evleaks) kan ta. Dette ble antatt å være LG V30 for en stund tilbake. LG V30 er nå lansert, men den ser overhodet ikke ut som dette..

De fleste reklamebilder i dag er såkalte rendringer. Det er ikke faktiske foto av produktet, og slik kan man lage ryktebilder også. En dyktig designer kan lage en telefon som ser ut som den holdes i hånden av noen, nesten helt uten opplagte tegn på at produktet aldri har befunnet seg utenfor pikslene på en dataskjerm.

Selv reklamebildene som ser aldri så ekte ut i butikken er ofte ikke det. Så at kvaliteten på arbeidet er høy betyr ikke nødvendigvis at ryktet stemmer. Her må man altså veie resten av innholdet i ryktet, og ta mindre hensyn til hvor bra det ser ut.

Det betyr ikke nødvendigvis at ryktet er troverdig, men se også opp for selve designen rundt telefonen. Mange selskaper har en etablert estetikk og design som brukes i reklamer og markedsføring. Hvis denne ikke er på plass, eller ser amatørmessig ut, blir det raskt mindre troverdig.

# 4: Er det en lekkasje eller en «ryktedummy»?

Nei, dette er ingen prototyp. Bare en modell laget for å se ut slik ryktene vil ha det til. Nå er akkurat Unbox Therapys kanal så stor og kjent at de færreste nok faktisk antar at dette er en prototype, men liknende saker har gått rundene på nett som ekte lekkasjer tidligere.

Med stadig bedre tilgang på 3D-printere rundtom blir det også betydelig enklere å lage eksempler på hva man tror et produkt skal se ut som. En gjenganger er at nettsteder og kommentatorer lager sine egne iPhoner og Galaxy S-modeller basert på hva ryktene så langt har bestått av.

Disse lages som regel ikke før ryktene har gått en stund, så de er ofte ikke så langt unna den ferdige designen. Men titt og ofte presenteres de som lekkede modeller fra ulike produsenter. Det er de overhodet ikke. At ferdige produkter dukker opp før modellen faktisk er lansert skjer ytterst sjelden, og ett av de mest kjente tilfellene i mobilbransjen er Apple iPhone 4 som dukket opp i en bar og ble kjøpt og brukt til en lengre artikkelserie av Gizmodo. Det endte opp i et politiraid...

Men som regel er det ikke snakk om komplette produkter. Disse variantene må man gjerne ha i mente frem mot lanseringen, men offisielle produkter er de slett ikke. De er kun en fysisk variant av ryktene som flyr forbi hver dag. Påkostede illustrasjoner, om du vil.

# 5: Har den fantasispesifikasjoner?

En nokså komplett (tullerusk) ønskeliste fra en Sina Weibo-bruker. 8 GB RAM har såvidt dukket opp i enkelte telefoner i dag, og Snapdragon 823 finnes stadig vekk ikke, men modellnavnet 8996 Pro finnes, og er Snapdragon 821. Legg også merke til at den skal kjøre ved 3 GHz - hverken SD821 eller SD835 har kjerner som triller såpass kvikt.

Rykter kommer ofte fra sånne som oss - har du klikket på denne saken er du sikkert relativt interessert i teknologi. Og de fleste av oss vet hva vi ønsker oss, og forbanner fortløpende mangelen på millimeterpresisjon fra produsentene som tilbyr oss nye dingser. Hvorfor får ikke jeg akkurat det jeg vil ha?

Vi får sjelden det, og nettopp derfor blir ryktene noen hakk mindre troverdige når de bærer preg av å være en nerdete ønskeliste som enten krysser av for alt vi vil ha, eller enda mer.

Ett eksempel er ulanserte brikker. Normalen er at det tar forholdsvis lang tid fra for eksempel Qualcomm lanserer en ny brikke til den dukker opp i en telefon. Hvis navnet på brikken ikke engang er lansert av brikkeprodusenten er det relativt lite sannsynlig at den faktisk vil drive en telefon som kommer om to uker. Det forutsetter imidlertid at aktørene holder seg til tradisjonen slik den har vært.

Et aktuelt rykte er Google Pixel og Snapdragon 836, som så langt ikke er lansert, og det er stor tvil om den i det hele tatt eksisterer. Men flere av den siste tidens rykter har plassert den inni de nye Pixel-modellene. Her er det grunn til å være skeptisk.

Enorme mengder RAM, skjermoppløsninger som gir en pikseltetthet forbi 4K og en rekke andre påfallende høye spesifikasjoner er det også grunn til å tvile på.

# 6: Er ryktene motstridende?

Motstridende rykter finner du som regel tidligst i rykteløypa. Her er det mange gjetninger. Ofte skyldes det at hverken navn eller lanseringsdato er kjent. Det er mange som har ørsmå deler av sannheten, mens få har alt. I tillegg har produsentene en tendens til å maskere de reelle spesifikasjonene på produkter for de som vet om produktet inntil det nærmer seg.

Dermed er det mange ufullstendige og av og til helt feil rykter som dukker opp. Tar vi med ønskelistene som av og til dukker opp er det all grunn til å skru på skepsisen for fullt når rykteflommen ikke henger skikkelig sammen.

Det kan av og til også dreie seg om flere samtidige ryktemodeller der kildene blander sammen navn eller spesifikasjoner. Så en kjerne av sannhet kan det være her likevel.

# 7: Er mobilen i en «lunchbox»?

En telefon i forkledning. MacRumors og Sonny Dicson fikk tidligere i år tak i et bilde av det som skal være plastkassen Apple-prototyper pakkes inn i. Slik kamuflasje kan være støpt fast rundt telefonen, eller se ut som et anonymt deksel som skjuler det viktigste. Fra tid til annen omtales denne typen enheter som lunchboxer, og av og til presenteres de som ekte vare på teknonettsteder.
MacRumors/Sonny Dickson

Lunchbox er et ord som av og til brukes om nye modeller i forkledning. En ryktevariant som støtt flyter rundt på nettet er den som handler om designmobilen alle venter på, men som helt uventet har blitt avbildet. Av og til handler artiklene om hvor påfallende stor, kantete eller lite pent produktet ser ut til å bli.

Her er det en god del nettsteder som burde passe bedre på. Du ser svært sjelden at motorblader klager på fargevalgene til nye, sebrastripede biler på utprøving.

Er mobildesignen overraskende stygg handler det som regel om en prototype i forkledning. Den har tjukke lag plast utenpå for nettopp å lure nettopp lekkasjer og rykter.

En slags variant av denne typen rykter kommer ganske ofte tett inntil lansering, når tilbehørsprodusentene får tilgang på dimensjonene. Da ser vi veldig ofte produkter med deksler på bli presentert som uventet store eller kantete. I realiteten er det foreløpige bilder av telefonen med deksel som har dukket opp, og det sier som regel ikke alt om selve produktet du venter på.

# 8: Er kilden kjent?

Anonyme kilder er en gjenganger. Det skyldes både at folk som lekker informasjon setter arbeidsplassene sine i fare, og at det er et greit skalkeskjul om du egentlig ikke har noe å komme med.

Men noen kilder er gjengangere, og dukker opp med navn når de har noe nytt å melde. Det er som regel sikrere enn anonyme kilder, men ikke alltid.

# 9: Er kilden treffsikker?

Hvis kilden har oppgitt navn kan man som regel ettergå tidligere rykter for å få et inntrykk av om ting pleier å stemme. Ofte er de navngitte ryktemakerne gjengangere, med mange tidligere lekkasjer og rykter på samvittigheten.

Av og til er det så enkelt som å bla seg bakover i vedkommendes Twitter- eller Weibo-profil. Av og til må Google tas til hjelp.

Et par gjengangere som pleier å dukke opp rundt lanseringstidene på vår og høst er Evan Blass, bedre kjent som @evleaks på Twitter, og Sonny Dickson. Begge disse er blant de mer treffsikre, men samme hvor erfaren en person er i å behandle rykter, er det ikke alltid det treffer, som du kan se et utmerket eksempel på i V30-bildet lenger opp i artikkelen.

Noen ting er vi ganske sikre på:
Disse 11 tingene kan du glede deg til i iOS 11 »

annonse

Les også