Til hovedinnhold
GuideGuide: Fotoprogrammer

Gratisprogrammer for Windows

Trenger du et program for å organisere eller redigere bildene dine? Her er en oversikt over gratisprogrammer for Windows.

Introduksjon

Bruken av digitale kameraer har økt kraftig de siste årene. I denne guiden finner du programvare som kan brukes til å organisere og redigere digitale bilder.

Slike programmer trenger ikke å koste så mye - alle programmene i denne guiden er faktisk helt gratis.

Vi gir også en oversikt over nettbaserte tjenester som tilbyr lagring av digitale bilder og utskrift på fotopapir. Tjenester som riktignok ikke er gratis, men er et godt alternativ for de som tar bilder.

For å leste tester og få anbefalinger om digitalkameraer, se vår søsterside akam.no.

Organisering

Organisering av bilder

Picasa

Et program som kan brukes til å organisere, redigere og dele ut digitale bilder. Programmet skanner PC-en din når du starter det første gangen, og organiserer dem automatisk i fotoalbum. Du kan selv skreddersy og organisere bildene slik du ønsker.

Les mer på picasa.google.no. Se også vårt programtips.

Picasa Web Albums er en tjeneste som gir deg muligheten til å legge ut dine digitale bilder på nettet, og dele bildene med andre.

Adobe Photoshop Album

Et program som kan brukes til å redigere og organisere digitale bilder. Du kan blant annet lage et slide-show av utvalgte bilder.

Les mer på adobe.com.

ScrapbookFlair

Et brukervennlig program som kan brukes til å opprette fotoalbum med ulike effekter. Du kan lage forskjellige utgaver av fotoalbum, og blant annet opprette en hjemmeside med favorittbildene dine.

Les mer på scrapbookflair.com.

Redigering

Redigering av bilder

Paint.NET

Et program som er basert på åpen kildekode. Programmet var opprinnelig tenkt å erstatte det innebygde Paint-programmet i Windows, men fremstår nå som et meget avansert bildeprogram.

Du finner mer informasjon og en nedlastingslenke på getpaint.net. Se også vårt programtips.

Gimp

Opprinnelig et grafisk program for Linux, men er nå tilgjengelig for Windows. Dette er et program med massevis av funksjoner og muligheter, men det kan ta tid å bli vant til.

Les mer på gimp.org.

Photoscape

Et bilderedigeringsprogram med mange muligheter. Programmet har blant annet en avanset utskriftsfunksjon.

Les mer på photoscape.org.

Photo Toolkit

Et brukervennlig program med mange muligheter for redigering av bilder.

Les mer på vicman.net.

PhotoFiltre

Et brukervennlig program med ganske mange funksjoner og effekter. Har mange funksjoner som proffe programmer har, men støtter ikke lag (layers).

Les mer på photofiltre.com.

Pixia

Pixia er et brukervennlig program for grafisk design. Det er opprinnelig et japansk program, men finnes nå i en engelsk versjon.

Les mer på park18.wakwak.com.

Xnview

Et program for bildevisning og for konvertering av bildefiler. Det kan blant annet brukes til å endre navn på filer, endre størrelsen på bilder, og har mange flere funksjoner. Programmet støtter over 200 filformater.

Les mer på xnview.com.

Fototjenester

Her finner du tjenester som tilbyr lagring av digitale bilder, nettbaserte fotoalbum og utskrift på fotopapir. Tjenestene er riktignok ikke gratis, men tilbudene er et godt alternativ som kan brukes til å ta vare på digitale bilder. Tjenestene som presenteres her er bare et lite utvalg av mange tilbud som finnes.

Prisene som oppgis i denne oversikten gjelder standardprisen for utskrift på fotopapir per bilde - som regel i et format som tilsvarer rundt 10x13 cm.

Vær klar over at enkelte av tjenestene kommer med tilbud til redusert pris fra tid til annen. Dessuten vil du som regel få mengderabatt dersom du for eksempel bestiller over 100 bilder.

Oppsummering

Bruken av digitale kameraer har eksplodert de siste årene. Programvare som kan brukes til å organisere og redigere digitale bilder trenger ikke å koste så mye - det finnes faktisk mange kvalitetsprogrammer som er helt gratis.

Det finnes mange fototjenester som tilbyr lagring av digitale bilder og utskrift på fotopapir.

Nyttige guider

På våre nettsider finner du flere nyttige guider:

Mer om foto og kamera

Vår søsterside

akam.no

har også mye nyttig informasjon om foto og digitale kameraer.

annonse