Optimalisering av Windows

Introduksjon

Windows trenger vedlikehold for å fungere tilfredsstillende, men det finnes også en del knep du kan gjøre for å få PC-en til å jobbe raskere.

I denne guiden får du en rekke forslag som kan brukes til å rydde opp på PC-en. Du kan fjerne overflødige programer, programmer som gjør Windows tregere og programmer som er skadelige for Windows.

Du får også tips om gratis tredjepartsprogrammer som kan brukes til å optimalisere Windows.

Utgangspunktet for guiden er Windows XP.

Her er oversikten over guiden:

Hold Windows oppdatert

Det oppdages stadig nye sikkerhetshull i Windows som kan utnyttes av skadelige programmer. Slike programmer kan i mange tilfeller installeres i PC-en uten at du foretar noen valg, og disse programmene kan føre til at Windows blir ustabil og treg.

Dersom du sørger for å installere kritiske sikkerhetsoppdateringer for Windows regelmessig, vil du redusere sjansen for at PC-en blir angrepet av skadelige programmer. Derfor er oppdatering av Windows et svært viktig og forebyggende tiltak.

Microsoft Update

Du bør avslutte alle programmer før du setter i gang med oppdatering av Windows. Da vil oppdateringen skje raskere, og prosessene vil ikke forstyrres av hverandre. I mange tilfeller må du starte Windows på nytt før oppdateringen blir fullført.

Du kan laste ned og installere oppdateringene ved å besøke nettsiden Microsoft Update. Nettsiden justeres automatisk i henhold til din Windows-versjon, slik at du installerer riktige oppdateringer.

Noen ganger tar det lang tid før PC-en din får kontakt med Microfts nettside. Dette er avhengig av trafikken på nettsiden eller overføringshastigheten til nettforbindelsen din.

Du vil etter hvert få et valg om to slags oppdateringer: "Hurtig" eller "Egendefinert". Du bør velge "Hurtig" dersom du skal installere kritiske sikkehetsoppdateringer. Det andre valget gjelder oppdateringer og programmer som er mindre kritiske.

Til slutt vil du få opp en liste over tilgjengelige oppdateringer. Det varierer kraftig fra gang til gang hvor mange oppdateringer som er tilgjengelige - det kan være alt fra ingen til flere enn ti. Følgende bilde er et eksempel på en slik liste:

Automatisk installering

Den enkleste måten å installere kritiske Windows-oppdateringer på er ved å slå på automatiske oppdateringer. Dette gjør du via Start, Kontrollpanel, Automatiske oppdateringer.

Her kan du sette en hake ved Automatisk, og du kan videre velge hvilket klokkeslett installasjonen foregår. Det er hensiktmessig at dette skjer når du ikke jobber med PC-en. Det holder å oppdatere Windows én gang i uka.

Service Pack

En Service Pack er en pakke med samling av flere sikkerhetsoppdateringer. Slike pakker slippes med jevne mellomrom. Pakken kan lastes ned via Windows Update-nettsiden, men kan også lastet ned som egne pakker.

Her er listen over slike service-pakker for de ulike Windows-versjonene:

 • Windows XP - den foreløpig siste pakken for Windows XP er SP2 (257,9 MB).
  Dersom du er usikker på hvilken Service Pack du har kan du sjekke dette ved å høyreklikke på ikonet Min datamaskin på skrivebordet i Windows, eller via Start-menyen, og velge Egenskaper. Da får du opp et vindu med informasjon om din datamaskin, og under System skal det stå hvilken Service Pack du har.
  Har du Service Pack 2 trenger du ikke å installere mer - bortsatt fra siste sikkerhetsoppdateringer, men dette er beskrevet tidligere.
 • Windows 2000 - siste pakken for Windows 2000 er SP4 - SP4 Network Installation er fullversjonen (111 MB).
  Dersom du velger SP4 Express Installation vil størrelsen på installasjonsfilen avhenge av hvor mye du har installert tidligere av oppdateringer. Express-versjonen vil derfor som regel ta kortere tid å laste ned.
 • Windows 95, 98 og Me - dersom du fortsatt bruker en eldre Windows-versjon kan du laste ned oppdateringer via nettsiden windowsupdate.microsoft.com, men vær oppmerksom på at Microsoft har sluttet å oppdatere eldre Windows-versjoner, og derfor innebærer bruk av disse en høyere sikkerhetsrisiko.

Opprydding

Har du brukt PC-en lenge uten å ta en skikkelig opprydding finnes en rekke tiltak du kan sette i gang. Her er en oversikt over noen av dem.

Diskopprydding

Windows har en innebygd funksjon som kalles Diskopprydding. Denne funksjonen gjør at du kan fjerne overflødige filer på PC-en din. Funksjonen er tilgjengelig via

Start, Alle Programmer, Tilbehør, Systemverktøy, Diskopprydding

.

Dersom du velger å kjøre Diskopprydding, vil du først få et vindu som viser at Windows samler inn informasjon om hvor mye lagringsplass som vil kunne frigjøres på harddisken.

La denne prosessen gå - den tar ikke lang tid. Du vil deretter få opp et vindu som gir deg mulighet til å velge hvilke filer som skal slettes:

Dersom du er usikker på hvilke filer som er trygge å slette, får du informasjon (Under Beskrivelse) om filene når du klikker på hver enkelt fil i vinduet.

Hardware.no tar uansett ikke ansvar for det du velger å gjøre, men det er iallfall trygt å slette midlertidige filer. Dersom du er i tvil bør du snakke med en datakyndig person om dette.

Programmer

Fjern programmer du ikke lenger bruker. Det finnes flere alternative måter å rydde opp:

 • Legg til / Fjern programmer
  Via menyevalget Start, Kontrollpanel, Legg til / Fjern programmer.
 • Avinstallasjon
  Finn frem en uninstall-fil. En slik fil finnes gjerne i samme mappe hvor programfilen ligger. Dette kan du sjekke med Windows Utforsker. Men en slik fil er ikke alltid tilstede.
 • Tredjepartsprogrammer
  Det finnes en rekke tredjepartsprogrammer som kan brukes til å fjerne (unødvendige) programmer som ikke lar seg fjerne på vanlig måte.
 • CM DiskCleaner Disk Cleaner MyUninstaller UninstallAbility

Problemfiler og -mapper

Før eller senere kommer de fleste brukere over filer eller mapper som ikke lar seg slette på vanlig måte. I

denne guiden

finner du en rekke tips angående dette problemet.

Registeret

Registeret er en database i Windows med alle innstillingene. Denne databasen kan bli rotete etter hvert som du jobber med PC-en. En opprydding i registeret vil gjerne øke Windows-ytelsen

Se nærmere om dette i vår guide om Windows-registeret.

Oppstarten

Det ligger gjerne en del programmer i oppstartmappen i Windows, det programmer som starter opp samtidig med Windows. Det er slett ikke sikkert at alle disse programmene trenger å startes sammen med Windows.

Enkelte av oppstartprogrammene kan være ressurskrevende, mens andre kan være direkte skadelige. Dette kan du gjøre noen med - les mer.

Skadelige programmer

En PC som er tilknyttet Internett vil nesten uansett før eller senere få skadelige programmer installert. Det kan for eksempel dreie seg om virus eller spionprogrammer. Disse kan installes via uforsiktig bruk av e-postvedlegg, eller de kan installeres automatisk på grunn av sikkerhetshull i Windows, fordi brukeren ikke har sørget for å holde Windows oppdatert.

Slike skadelige programmer kan fjernes - les nærmere om dette i vår guide om sikkerhet.

Tredjepartprogrammer

Tredjepartsprogrammer

Her finner du programmer som kan brukes til å optimalisere Windows. Noen av programmene tilbyr utvidet kontrollpanel i forhold til det som er innebygget i Windows. Det er også programmer som rydder opp på ulike måter slik at Windows blir raskere.

Vær oppmerksom på at optimalisering innebærer endringer som alltid medfører en viss risiko. Du bruker derfor disse programmene på eget ansvar. Ta alltid en sikkerhetskopi av viktige data før du rydder opp på PC-en.

 • Microsoft PowerToys for Windows XP
  Samling av en rekke programmer fra Microsoft som kan brukes til å optimalisere Windows XP.
 • Fresh UI
  Et alternativ til det innebygde kontrollpanelet i Windows.
 • TweakAll
  Et optimaliseringsprogram som blant annet kan bidra til at Windows starter opp raskere.
 • CCleaner
  Kan blant annet brukes til å rydde opp i midlertidige Internettfiler, surfehistorie, informasjonskapsler (cookies), papirkurven, registeret og mye mer.
 • Mmm Free
  Med dette kan du redigere høyreklikkmenyen i Windows slik at menyen blir mer oversiktlig.
 • PC Inspector File Recovery
  Gjenoppretter filer som du har slettet.
 • Startup Control Panel
  Kontroller hvilke programmer som starter opp når Windows starter.
 • StartUp Guard
  Kontroller hvilke programmer som starter opp når Windows starter.
 • XP-AntiSpy
  Dette er ikke et antispyware-program, men et program som gjør at du kan slå av diverse innebygde oppdateringer og autentiseringer i Windows XP.
 • TaskSwitchXP
  Synes du vanlig Alt-Tab-skifting mellom programmer er for kjedelig? Da kan det være at TaskSwitchXP er et program for deg.
 • WinOverBoost
  Et program som kan brukes til å optimalisere Windows.
 • Whats Running
  Gir deg detaljert informasjon om prosesser, tjenester og programmer i Windows.
 • WinPatrol
  Gir deg oversikt og kontroll over programmer som kjører på PC-en din.

Defragmentering

Sletting og flytting av data på harddisken gjør at disken blir stadig mindre effektiv. Defragmentering er reorganisering av data på harddisken, slik at harddisken jobber raskere.

Høyreklikk på en stasjon (for eksempel C:) i Utforsker og velge Egenskaper, Verktøy, Defragmenter....

Hvorfor blir defragmentering aldri ferdig?

Dette er et problem som mange opplever når de prøver å defragmentere harddisken, spesielt de som bruker eldre Windows-versjoner som Windows 98. Grunnen til dette er programmer som kjører i bakgrunnen og forstyrrer prosessen.

Det finnes mange alternative løsninger som gjør at defragmentering kan fortsette som normalt. Her er noen av dem:

 • Bruk Oppgavebehandling (via CTRL-ALT-DEL) til å avslutte programmer som kjører i bakgrunnen. Bruk gjerne nettsiden AnswersThatWork.com til å få mer informasjon om enkelte programmer. Prosesser som systray og explorer bør ikke avsluttes fordi de er nødvendige deler av Windows.
 • Kjør defragmentering i sikker modus. Sikker modus aktiveres idet datamaskinen startes opp. Det varierer etter datamaskin hvilken tast som må trykkes, men det er gjerne F8. Du må være kjapp og trykke F8 før selve Windows begynner å laste inn (før Windows-grafikken på sort bakgrunn dukker opp).

Tredjepartsprogrammer

Det finnes en rekke tredjepartsprogrammer som kan brukes i stedet for det innebygde programmet i Windows. Her er oversikt over en del slike programmer:

 • Diskeeper
  Vedlikeholdsverktøy for harddisker, inkludert avansert defragmentering med masse muligheter. Finnes i forskjellige versjoner og til ulike priser. Du kan laste ned en fullversjon, og prøve den gratis i 15 dager.
 • 0&0 Defrag
  Et avansert og bra alternativ for defragmentering, med massevis av finesser. Programmet er ikke gratis, men kan lastes ned og prøves.
 • PerfectDisk
  Et avansert program som også defragmenterer filer som det innebygde defrag-programmet i Windows ikke klarer - og har i tillegg en rekke avanserte funksjoner. Programmet kan lastes ned gratis og prøves i 30 dager.

Oppsummering

I denne guiden har du fått en rekke tips om hvordan du kan gjøre Windows mer stabil og raskere i bruk. Guiden har for det meste handlet om hvordan du kan fjerne overflødige og skadelige programmer fra PC-en. Vi har også vært inne på et viktig forebyggende tiltak - nemlig regelmessig oppdatering av Windows.

Det finnes ganske mange gratisprogrammer som kan brukes til å optimalisere Windows. Disse programmene har ofte funksjoner og muligheter som de innebygde programmene i Windows ikke har. Vi har gitt tips om noen av de bedre programmene i denne kategorien.

Til slutt så vi på defragmentering og tips om programmer som kan brukes i den sammenhengen.

Mer informasjon

Ønsker du mer informasjon, tips og triks om Windows eller annen programvare? Se

våre guider

i kategorien programvare.

Les også
Windows Defender sluppet
Les også
Oppstart av Windows
Les også
Dette er Windows Vista
annonse