Til hovedinnhold
GuideVeien til jobb – del 3

Hvordan gjennomgå et jobbintervju?

I denne artikkelserien over tre deler får du hjelp på veien mot å skaffe deg lønnet arbeid.

Forberedelser

Er du klar for denne situasjonen?

Denne artikkelserien hjelper deg på veien mot å skaffe deg en jobb. Serien er planlagt å bestå av tre deler som omhandler hvert sitt tema: Jobbsøknad, CV og jobbintervju. I denne siste delen skal vi gi deg noen tips til hvordan du gjennomfører et jobbintervju.

Når du blir innkalt til jobbintervju, er det først og fremst tydelig at du er interessant for arbeidsgiveren. Før et godt jobbintervju bør det ligge en del forberedelser. Hva vil du bli spurt om? Ved å tenke ut svar på noen standardspørsmål før du møter opp, så øker du sjansene dine for å gjøre et godt inntrykk.

Mye av det vi nevner i denne delen av denne artikkelserien vil kanskje for noen fremstå som åpenbart eller selvsagt. Det betyr fortsatt ikke at du ikke har noe å hente ved å lese denne guiden. Vi gir deg noen tips, som kan hjelpe til å roe ned nervene før den store dagen.

Forberedelser

I forkant av et jobbintervju er det en del ting man bør ha tenkt igjennom, i hovedsak for å kunne få bedre flyt under intervjuet, men også for å kunne ha mer gjennomtenkte svar på spørsmål. Les igjennom CV, søknaden og ikke minst stillingsannonsen en gang til, for å gjøre deg opp noen tanker på hva arbeidsgiver kan lure på her.

Ikke bli sittende som et spørsmålstegn dersom du får et grunnleggende spørsmål

I hovedsak går forberedelsene på å være forberedt på noen standard spørsmål. Ha kjappe svar på lager, uten å avbryte intervjuer. Her er noen spørsmål du bør ha tenkt igjennom:

  • Hvor ser du deg selv om 5 år?
  • Hvilke styrker har du som kan hjelpe deg i denne stillingen?
  • Har du noen svakheter som vil hindre deg i denne stillingen?
  • Hva motiverer deg til å jobbe?
  • Hva forventer du å få ut av denne bedriften?
  • Når kan du starte?
  • Hvordan forhold har du hatt til tidligere jobber?
  • Hva er dine tanker om overtid?
  • Hva forventer du i lønn? (ikke alle tar opp dette på et så tidlig tidspunkt - det kommer gjerne først senere)

I tillegg til disse spørsmålene kommer også spørsmål som går litt mer direkte på stillingen "hvordan jobber du under press?", "ser du på deg selv om praktisk anlagt?" eller "vil du si at du er kreativ?".

Ettersom svakheter alltid vil bli trukket frem, bør man kunne forsvare disse, eller i beste fall snu de til noe positivt, i det minste ha noe positivt å si rundt dette.

Til slutt står arbeidsgiver igjen med det viktigste spørsmålet, hvorfor deg? Dette er gjennomgående i CV og søknad og også på jobbintervju – man må skille seg ut for å bli valgt. På jobbintervju går dette mye på å kunne finne en god tone med intervjueren.

Intervjueren avslutter ofte med å spørre om du har noen spørsmål. Her kan det være positivt å ha noe å komme med, både for å vise interesse, og for å bli bedre kjent med bedriften så tidlig som mulig. Et godt spørsmål her kan også føre til en bedre og mer naturlig samtale.

Gode forberedelser vil gjøre at du kan være mye mer rolig på forhånd. Får man roet ned nervene vil man til slutt komme seg igjennom jobbintervjuet på en mye bedre måte, der alt flyter som det skal.

Oppmøte

Det er naturlig nok viktig å møte opp presist. Beregn god tid til trafikk, eller uventede situasjoner. I tillegg er det andre ting du bør ha tenkt igjennom.

"Look your best"
Det engelske utrykket handler om å være på høyden. Du bør nok ikke nødvendigvis tørke støv av smokingen, men heller ha på deg rene klær, og være generelt velstelt. Det er sjeldent en fordel at klærne fremmer sterke budskaper heller.

En god tone er sentralt

Førsteinntrykket veier tungt, og dersom det står "Dimmu Borgir" eller "Jesus elsker deg" på genseren, kan det sende feil signal til en arbeidsgiver. Vær nøytral, blid og frempå. Dette gjør at når arbeidsgiver skal vurdere kandidatene, kan personen legge mer av tyngden på selve intervjuet, uten å ha et dårlig førsteinntrykk i bakhodet.

Vær selvsikker og klar for å trekke frem dine positive sider uten å bli sjenert av dem.

Tips fra proffene

Vi har stilt Kenneth Paulsen hos IT-rekrutteringsselskapet Dfind tre spørsmål om jobbintervju.

Hva er den største feilen man gjør på et jobbintervju?
At kandidaten ikke stiller forberedt, ved å ikke ha satt seg inn i stillingen etc.

Hvor tungt veier førsteinntrykket?
Det veier ganske mye, om man kommer til intervjuet skal man stille pent kledd og ha vasket seg. Det inntrykket man får, selger man til kunden.

Forventer du at folk er godt forberedt?
Jeg forventer at de har satt seg inn i stillingen de blir ringt inn til. Så bør man jo også være forberedt på mange spørsmål som stilles i intervjuer, positive/negative egenskaper, hvor man ser seg selv om fem år og hva du legger vekt på når du kommer inn i en stilling.

Oppsummering

Vi får ikke understreket nok hvor viktig det er med forberedelser før et jobbintervju. Forbered deg godt, så kan du ta det hele mye mer med ro når det først gjelder. Har man allerede svar i bakhånd kan man unngå pinlige stillheter, og man kan ha snudd sine negative egenskaper til noe mer positivt.

Hvem vet, kanskje du går seirende ut av neste intervju?

Ettersom dette er siste del av denne artikkelserien, legger vi også inn en liten konklusjon for hele "Veien til jobb"-serien. Det handler mye om å gjøre litt flid med søknad/CV og jobbintervju. Da viser du straks mer interesse og stiller sterkere som kandidat.

Dersom man er ute etter de mest ettertraktede jobbene, må man skille seg ut fra mengden. Her gjelder det igjen å være godt forberedt, og ha gjort leksa si grundig. Som alle andre steder i arbeidslivet lønner det seg å jobbe hardt, allerede før man har startet.

Ute etter jobb?

Du finner en fortløpende oppdatert oversikt over IT-jobber i vår karriere-seksjon.

Vi anbefaler også en titt i forumkategorien "Jobb og utdanning". Her får du masse nyttig informasjon og god hjelp fra andre forumbrukere.

annonse