Til hovedinnhold
GuideNettleserguiden – september

Dette er den kjappeste nettleseren

Vi har testet fire vanlige nettlesere og én litt enklere.

Nettleseren er og blir et utrolig viktig og sentralt program, og for veldig mange det aller mest brukte på datamaskinen. Det finnes et stadig voksende tilbud av tjenester, underholdning og informasjon svevende rundt ute på verdensveven, og antallet brukere vokser hele tiden.

I tillegg til alle de nyttige og morsomme tjenestene er det også innhold som ikke er så bra for deg. For selv om du ikke går inn på suspekte sider og klikker på alle de spennende lenkene og tilbudene du finner, kan det være fare på ferde. Såkalte drive by-angrep kan infisere maskinen din bare du sveiper innom en helt uskyldig og legitim side. Siden trenger ikke engang være snuskete, og det er ofte opp til nettleseren din å beskytte deg mot truslene.

I tillegg til sikkerhetsaspektet vil du at nettleseren din skal takle alt innholdet du vil klikker på. Filformater må støttes, og standarder skal følges. Den skal også være fjellstabil, men kanskje viktigst av alt for daglig bruk må nettleseren være rask – og akkurat det vi tester i denne artikkelserien.

Chrome er mest utbredt

Det er vanskelig å bli enige om hvilken nettleser som faktisk er mest brukt, og ikke minst hvilke tall vi snakker om, siden alle som måler dette har forskjellige datagrunnlag. Likevel er det som regel Google Chrome som stikker av med seieren.

Dette har vi også merket på våre egne sider. Dere har i flere år nå foretrukket Chrome som nettleser, og i både 2013 og 2012 har den vært mer enn dobbelt så stor som nestemann på listen – nemlig Firefox. Apples egen nettleser, Safari, har videre en tilnærmet like stor andel brukere som Microsofts egen nettleser Internet Explorer.

Vi har ikke med Safari i denne testen. Grunnen til det er at Windows-versjonen av denne ikke har blitt oppdatert på lang tid. Er du nysgjerrig på hvordan siste versjon gjør det rent ytelsesmessig, kan du titte på novemberutgaven 2013 av denne oversikten.

Chrome foreligger nå i versjon 37, og har bare hatt en oppdatering siden forrige runde. Dette er søkegiganten Googles nettleser, og har i løpet av sine fem år på markedet rukket å bli favoritten blant alle leserne på Hardware.no. Nettleseren har blitt svært populær grunnet sin hurtighet og fokus på å være en enkel og god nettleser som «bare fungerer».

Bak den enkle fasaden er det likevel fullt av teknologi. Nettleseren er frempå når det gjelder nettstandarder, som HTML5. Videre er Chrome åpen programvare, slik at du står fritt til å tilpasse den etter egne behov, og det finnes en rekke alternative nettlesere på markedet som er basert på Chrome.

Firefox kommer fra Mozilla, og har vært på markedet i en årrekke. Denne har lenge vært en favoritt blant de mer erfarne brukerne, men har måttet se seg slått av Chrome. Til Firefox får du en utrolig mengde med utvidelser, noe som kan være både en velsignelse og en forbannelse.

Denne gangen har Firefox kommet i en ny versjon, og versjonsnummeret har nå kommet til 32.

Internet Explorer er den klassiske nettleseren fra Microsoft, og har i en årrekke regjert på toppen av brukerstatistikkene. Mye av grunnen til akkurat det har vært at nettleseren har fulgt med alle versjoner av Microsoft Windows. Nettleseren har fått en mindre oppdatering siden forrige runde, og ligger nå på versjonsnummer 11.0.11

Opera er det norske alternativet, og er du ivrig nasjonalist er det denne du velger. Denne nettleseren er ikke spesielt utbredt på verdensbasis, der har den en brukerandel på rundt én prosent. Her i Norge er den mer populær, og hos våre lesere er det hele seks prosent som sverger til Opera.

Dagens Opera har en litt annet tilnærming til bokmerker og favoritter enn hva konkurrentene og tidligere versjoner av Opera hadde, og det kan være litt vanskelig å forholde seg til. Har du store mengder med bokmerker vil du for eksempel kunne irritere deg over hvordan du skal få brukt disse i Opera. Nettleseren har blitt oppdatert en rekke ganger i det siste, og foreligger nå i versjon 24.

Pale Moon er denne rundens utfordrer. Nettleseren er åpen kildekode, og baserer seg på Mozilla Firefox. Fokuset er på enkel bruk og at nettbruken skal gå effektivt unna. Selv om nettleseren bygger på Firefox er den bygget opp med egen kode, samtidig som de har beholdt støtten for alle utvidelsene som finnes for Firefox.

Utviklerne lover skikkelig støtte for standarder som HTML5, CSS3 og WebGL. Samtidig skal minnebruken være redusert i forhold til den vanlige Firefox, grunnet optimaliseringer i koden.

Store forskjeller

Vi fyrer opp den aller første testen, Kraken. Dette er en JavaScript-test laget av Mozilla labs, og for ordens skyld skal det nevnes at dette er det samme selskapet som har utviklet nettleseren Firefox. Resultatene er oppgitt i millisekunder, og en lavest mulig verdi er best.

Firefox stikker nok en gang av med seieren i Kraken, kanskje ikke så uventet med tanke på utvikleren. Litt lengre bak kommer Chrome og Opera hånd i hånd, mens vi må virkelig langt ned på resultatlisten for nykommeren Pale Moon. Helt på bunnen finner vi Microsofts Internet Explorer.

Octane er den nyeste testapplikasjonen fra Google, som altså har laget Chrome. Den måler JavaScript-ytelsen, og er en direkte etterfølger til V8. Veldig mange av deltestene i V8 er også videreført til Octane. Resultatene er oppgitt i antall poeng.

I Octane v2 er det Chrome som stikker av med en hårfin seier, rett foran Opera. Dette er akkurat slik det pleier være, med de to nettleserne knivende mot hverandre, selv om det sjelden pleier å være like jevnt som nå.

Firefox er godt plassert på en trygg tredjeplass, det er langt både opp og ned til de to siste nettleserne. Microsofts Internet Explorer må seg seg slått med en håndfull poeng av Pale Moon.

Internet Explorer pleier strengt tatt å komme godt ut på én fane, og det gjør den nok en gang, men så snart vi åpner flere faner stiger minnebruken raskt.

Firefox er på sin side den nettleseren som greier seg best med flere vinduer åpne. Men må se seg slått av samtlige når det gjelder minnebruk med én fane.

Pale Moon skulle bruke mindre minne enn Firefox, men det synes bare å stemme i den tid det er snakk om én fane. Ved fem faner ser vi at Firefox kryper rett under.

Opera pleier å havne litt bakpå med tanke på minnebruken, men denne gangen synes vi de gjør en mye bedre jobb.

Hva Chrome driver med er det vanskelig å si, men tradisjonelt bruker denne nettleseren mye minne med flere faner åpne. Fordelen er likevel at hver fane kjøres som en egen prosess, og dermed er det mindre skade som kan skje om et av nettleservinduene krasjer.

Peacekeeper satser på humor og HTML5.

Den siste testen kommer fra Futuremark, som er det samme selskapet som står bak kjente testprogrammer som 3DMark og PCMark. Testprogrammet har fått navnet Peacemaker, og tester nettlesere i en hel haug med oppgaver, inkludert HTML5.

Peacekeeper har tradisjonelt vært en test der Chrome stikker av med seieren, og sånn er det nå også. Faktisk kan vi bare huske én eneste gang at Chrome har blitt tuktet i Peacekeeper, og det var det Opera som greide.

Denne gangen er derimot Opera skjøvet ned på tredjeplass, av Firefox. Firefox pleier vanligvis å befinne seg et stykke bak Opera.

Internet Explorer tar neste plass, et godt stykke bak de andre. Pale Moon kommer rett bak det igjen.

Chrome er kjappest

Chrome holder seg på topp, det er det liten tvil om, selv om vi også blir imponert av den gamle favoritten Firefox

Opera gjør det ganske bra, men vi føler ikke den når helt opp denne gangen, Internet Explorer og Pale Moon må til stadighet se seg parkert av de andre.

Forskjellene er til dels betydelige på målingene, men det er fortsatt opp til deg om hva du liker best. Nettleserne føles nemlig ganske så gode alle sammen, og de fleste har nok minne til å dra selv de mest ressurstrengende nettleserne.

Chrome er den mest brukte nettleseren her på Hardware.no, og testene viser at denne fortsatt er et solid valg som gjør alt det du forventer av en nettleser. Chrome stikker dermed av med seieren som den kjappeste nettleseren i september.

Bruker du Googles skylagringstjeneste Drive?
Disse triksene gir deg mest igjen for pengene »

Les også
Dette er den kjappeste nettleseren
Les også
Nå vil Google gi deg enda flere advarsler når du surfer
Les også
Dette er den kjappeste nettleseren
Les også
Nettleser-utvidelse utvider Netflix...
Les også
Lar deg starte en videosamtale på to sekunder
annonse