GuideSlik fungerer mobilbetaling med NFC

Snart kan du legge igjen lommeboka hjemme

Telenor og DNB lanserer helt ny betalingsløsning før sommeren.

En introduksjon til NFC

Vi tok turen til Milano for å se NFC bli demonstrert i praksis.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
NFC fungerer på svært korte avstander, og det er relativt billig å lage brikker som mobilen kan lese. Dermed kan du støte på teknologien i plakater, slik som her.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Etter mange års prat og en rekke små prøveprosjekter lanseres det endelig en norsk tjeneste for mobilbetaling i 2013. I første omgang er det kunder hos Telenor og DNB som kommer til å få tilbud om å flytte bankkortet sitt inn i telefonen, men de to selskapene ønsker å få med flere operatører og tjenester i løsningen.

Foreløpig gjenstår det en del arbeid og planlegging før tjenesten er lanseringsklar. Dermed er det heller ikke alt vi vet om tjenesten, men vi skal gå gjennom de tingene vi kan fortelle akkurat nå.

NFC kan forenkle tilkoblingen til trådløse høyttalere, slik som denne fra JBL. Akkurat denne modellen har også trådløs induksjonslading som fungerer med Nokias nye Lumia-telefoner. Flere nye teknologier samtidig, altså.

Dette er NFC

Kort forklart er NFC trådløs kommunikasjon som bare fungerer over svært korte avstander. Det betyr at hvis du bruker en NFC-tjeneste kringkaster du ikke et digert felt rundt deg med informasjonen som utveksles. Dette står i motsetning til både Bluetooth, og vanlig trådløst nettverk, som begge har til dels lang rekkevidde – som regel et sted mellom 5 og 100 meter hvis signalet ikke støter på hindringer som dører eller vegger.

En annen ting som kjennetegner NFC er at den er til dels svært automatisert. Fordi rekkevidden er så kort behøver du ikke å bekymre deg for at alle rundt deg kan koble seg til telefonen din med NFC. Det betyr at mange av bruksområdene for tjenesten fungerer helt uten inntasting av passord, brukernavn og liknende. Du trenger bare å holde to NFC-klare enheter mot hverandre og å velge hva som skal skje.

Mobilbetaling krever større sikkerhet

Her er mobilbetaling ett av unntakene, siden denne typen tjenester naturlig nok må ha svært høy sikkerhet. Her er det både pengene dine og personvernet ditt som skal ivaretas. Likevel legger flere av aktørene, Telenor og DNB inkludert, opp til at et antall småbetalinger skal kunne fungere uten behov for PIN-kode.

Det vil likevel ikke bli fritt frem å gjøre haugevis av småkjøp uten å taste kode. Akkurat hvilke beløpsgrenser som gjelder i Norge avhenger av hvilke regler Visa og Mastercard kommer frem til i samarbeid med bankene. Det er heller ikke utenkelig at myndighetene som regulerer banktjenester i Norge vil ha sitt å si om akkurat hvordan dette løses.

Kortgiganten Visa har i andre land løst dette ved å la betalinger under et visst beløp, gjerne rundt 200 kroner, gå uten kode et antall ganger. På den fjerde eller femte småbetalingen krever mobilapplikasjonen PIN-kode, hvis du da ikke har tastet koden på et større kjøp i mellom disse småbetalingene.

Kanskje har du NFC allerede

Det kan godt hende du allerede har det viktigste du behøver for å bruke NFC-tjenestene som kommer. Mange mobiltelefoner har nemlig støtte for teknologien allerede.

Du kan for eksempel bruke NFC til å sette opp Bluetooth- eller Wi-Fi-tilkoblinger allerede i dag. Det betyr at kravet til adgangskoder og liknende erstattes av et krav om at de to dingsene er helt i nærheten av hverandre.

Så fort du holder for eksempel to telefoner med ryggen mot hverandre vil NFC kunne sikre tilkoblingen for deg. Systemet kan minne litt om en enda mer automatisert utgave av knappen for hurtig og sikker tilkobling (WPS) som mange internettrutere har i dag, ettersom også denne løsningen erstatter PIN-koder med fysisk tilgang på enhetene og nærhet til det man skal ha tilgang på.

I dag er det for det meste ulike typer tilbehør, ofte Bluetooth-høyttalere, og andre telefoner du kan kommunisere med via NFC.

Sony leverer såkalte Smart Tags med mobilene som har NFC-støtte. Når du holder mobilen inntil en av disse kan den for eksempel skru av ringelyden og aktivere en alarm, uten at du trenger å bla gjennom menyene hver gang.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Automatiserer mobilbruken

En annen måte å bruke NFC på er ved å ha såkalte NFC-tagger i kort eller brikker. Disse taggene inneholder informasjon som du kan koble til handlinger på telefonen din. For eksempel kan du fortelle telefonen din at når den blir holdt mot en bestemt brikke skal den sette seg i lydløs-modus og aktivere klokkealarmen til en bestemt tid.

Denne typen bruk kjenner du kanskje godt til hvis du har telefon fra fra Sony eller LG, siden disse leverandørene inkluderer NFC-klosser med enkelte av telefonmodellene sine.

Ulempen med denne løsningen er at selve informasjonen ligger i telefonen din. Det betyr at når du holder en ny telefon inntil brikken, kan den bare lese det som for den er et intetsigende stykke tekst eller et serienummer fra taggen. Med disse brikkene må du altså sette opp automatikken på nytt hver gang du bytter telefon.

Lag din egen NFC-tag

En mer avansert type NFC-brikker lar deg selv velge innholdet i taggen. Som regel er også disse avhengige av at du har satt opp noe på telefonen – som regel en app som vet hvilken type informasjon den skal se etter i NFC-brikken.

Her slipper du imidlertid å sette opp alt på nytt. Hvis du får en ny telefon, og bruker en forhåndsprogrammert NFC-brikke, vil du som regel bli ledet til riktig app i applikasjonsbutikken din. Så fort appen er installert vet telefonen hva som skal skje.