Guide

Slik tar du vare på mobilen i kulda

Noen enkle triks er alt du trenger å kunne for å øke mobilens levetid.

Mobilen tåler mye kulde, men raske temperaturforandringer er skumle.

Det er vanlig å utsette mobilene for mye kulde og temperatursvigninger, men du bør være obs på at du ikke kan forvente at telefonen tåler slik behandling. I brukerveiledningen kan du sjekke hvor lave temperaturer mobilen din er ment å tåle. Vanligvis er det ikke mange blå som skal til for at du trosser brukerveiledningen.

Vi ser litt nærmere på hvorfor mobilen ikke tåler kulde og hvordan man kan unngå å ødelegge mobilen.

Tyktflytende skjerm

Skjermen i mobilen din er sannsynligvis av typen LCD - altså er det flytende krystaller som romesterer i skjermen din for å vise bildet. Væske har en tendens til å bli mer tyktflytende jo kaldere det er ute, akkurat som motoroljen i bilen din. Når skjermen er kald kan du merke at skjermbildet henger igjen opp til flere sekunder. Det skal imidlertid mye kulde til for at skjermen faktisk blir ødelagt.

Litium-ion-batterier, som brukes i dagens mobiltelefoner, har greie egenskaper i kulde men tappes likevel fortere når de blir kalde. Det er viktig å huske på at batteriet stort sett har det bra i temperaturer der du også har det bra uten termodressen.

Endringer i elektriske egenskaper

Når vi snakker om elektrisitet, er vanligvis kulde en positiv ting - med unntak av islaget utenpå jernbanenes kjøreledninger på Østlandet selvfølgelig. I lange høyspentledninger blir for eksempel den elektriske motstanden lavere jo kaldere det er, og dermed blir også spenningstapet lavere.

Altså endrer elektriske egenskaper seg ved temperaturforandringer, og mobilen din er intet unntak.

En transistor består hovedsaklig av halvledermaterialet silisium - som er helt nødvendig i en mobiltelefon. Silisium leder elektrisitet dårligere, altså får mer elektrisk motstand, jo lavere temperaturen blir.

Også kondensatorene har en viktig rolle i mobiltelefonen din. Det dielektriske materialet i kondensatorene endrer også elektrisk motsand ved temperaturforandringer. Motstandene i telefonen din leder på sin side elektrisitet bedre jo kaldere det blir.

Mobiltelefonen din er bare satt sammen av et fåtall forskjellige typer elektroniske komponenter, som motstander, kondensatorer og halvlederkomponenter som transistorer og dioder. Antallet komponenter er imidlertid like imponerende som presisjonen de er satt sammen med. Resultatet er komplekse elektroniske kretser der spenningene må være veldig riktig for at alt fungerer som det skal. Når de komponentene i kretsene endrer evne til å lede elektrisiteten kan verdiene i kretsene bli feil.

Det skal mye kulde til før du begynner å merke at mobiltelefonen din oppfører seg rart. Det første tegnet pleier å være en treg skjerm på bakgrunn av tyktflytende krystaller i skjermen, og da kan det være lurt å slå av mobilen. Selv om telefonen din ikke liker å bli brukt i kulda, tåler den å oppbevares i kulda avslått.

Til Mobilen.no kan nemlig Nokias informasjonssjef Oscar Södergren opplyse om at telefoner som kjøles ned til minus 40 grader skal fungere normalt etter en stund. Du bør kanskje være litt forsiktig på Finnmarksvidda og på Svalbard de verste dagene med andre ord.

Det er imidlertid det neste punktet vi skal ta opp som nok er skyld i flest mobilmord på vinterstid.

Noen mobiler er laget for å tåle litt ekstra, og det skal svært mye til for at det blir kondens i denne mobilen.

Pass deg for kondens

Kondens oppstår når varm luft treffer en kald overflate. Varm luft kan lagre fukt, men det kan ikke kald luft. Når den varme lufta kjøles ned må den derfor avgi fuktighet, og det gjør den gjerne inne i mobilen din.

Prøv selv: Du kan sjekke ut fenomenet kondens ved å legge noe med en glatt overflate i fryseren til gjenstanden er nedkjølt. Når du tar den ut igjen vil den varme luften avgi fuktighet mot gjenstanden. Jo mer temperatur gjenstanden kan lagre jo mer kondens blir det, så helt nøyaktig like mye kondens som du får i mobilen din blir vanskelig å erfare.

Når du har vært ute i kulda er telefonen din en eneste stor kald overflate, både innvendig og utvendig, og når du går inn i varmen utsettes den for varm luft. Hvis du er glad i mobilen din bør du ikke gå fra mange minusgrader og rett inn i stua. Da blir mobilen rett og slett klissvåt innvendig.

Å oppbevare mobilen i ullvott kan være effektiv for å ta bort kondensen fra utsiden av telefonen etter hvert som den oppstår, men når det oppstår kondens på innsiden av telefonen er det lite du kan gjøre. Dette må altså unngås etter beste evne.

For å unngå kondens bør oppvarmingen av mobilen skje så gradvis som mulig. Den enkleste og mest gjennomførbare måten kan det være å legge mobilen i en kjølig yttergang i når du kommer hjem, og hente den inn i stua senere. Dersom du er ekstra glad i mobilen din kan du dra en lufttett plastpose rundt mobilen og knyte igjen før du går inn. På den måten sørger du for at varm luft ikke treffer den iskalde mobil direkte, og kondensen vil i stedet komme på utsiden av plastposen.

Innerlomma kan kanskje slå deg som en fin oppbevaringsplass for mobilen når du er ute. Du bør imidlertid passe deg for kondens også her. Hvis du bruker mobilen en stund, slik at den blir kald, og deretter legger den i en varm innerlomme oppstår det kondens.

Når kroppen din er 37 grader og lufta utenfor er 20 kalde kan vi også garantere at det er fukt ett eller annet sted imellom. Hvis mobilen havner midt imellom kaldt og varmt blir den offer for kraftig kondens. Innerlommer er altså ikke en trygg oppbevaringsplass helt uten videre, men kan være det dersom hele mobilen holdes varm og tørr. I løpet av en skitur kan svette og følgende vanndamp bidra med ekstra fuktighet.

Hvis du sover i telt på vinteren får du oppleve hvordan kondens fungerer på beste måten. Soveposen blir fuktig fordi det er varmt inni og mye kaldere utenfor. Også teltduken blir klissvåt fordi det er forholdsvis varmt inni teltet og gudsjammerlig kaldt utenfor. Du merker tyngdeforskjellen neste gang du setter sekken på ryggen. Dette illustrerer hvor mye fukt det egentlig kan "oppstå" bare på grunn av temperaturforskjeller.

Det er kanskje ikke så rart at fuktskader er så utbredt her til lands, for det er ikke ofte man tenker på hvor mye fukt som oppstår i mobilen når du utsetter den for temperatursvigninger.

I enkelte situasjoner kan det være nødvendig med en god bæreveske til mobilen.

Enkelt å beskytte telefonen

Å unngå kondens helt og fullt er mer eller mindre umulig om du skal bruke telefonen din på en noenlunde vanlig måte, men med noen enkle forholdsregler er det enkelt å redusere mengden kondens betydelig. Kanskje vil mobilen din vare i to år i stedet for bare ett?

Det handler bare om å endre en liten smule på vanene. Å legge telefonen i yttergangen en periode for å få en så gradvis oppvarming som mulig koster deg ikke mye energi. Å skaffe en så luft- og vanntett bæreveske som mulig koster nok ikke altfor mye på nærmeste butikk som selger slikt. En liten plastpose kan eventuelt gjøre samme nytten.

Ellers kan det være lurt å beskytte mobilen din mot kulden ved å slå den av når det blir altfor kaldt. Når du merker tregheter i skjermen kan du se på det som første tegn til at mobiltelefonen din trives dårlig.

Les også
iPhone takler norsk vinter dårligst
Les også
Sonim XP3300 Force: Ikke for caffè latte-drikkere
Les også
Samsung E2370 Xcover
Les også
Overlevde 140 dager i snø
Les også
Nokia 3720 Classic
Les også
Video: Vi har skutt XP3 med salongrifle
Les også
Sonim XP3
Les også
Hvor mye tåler egentlig Samsung B2100?
Les også
Samsung B2700
annonse