Til hovedinnhold

Mer effektiv med musebevegelser

For noen dager siden forklarte vi deg hvordan du kan bli langt mer effektiv ved å bruke hurtigtaster, eller (tastatur)snarveier om du vil. Spesielt ved repeterende oppgaver kan det være mye tid å spare på å kunne gjøre det samme med et par tastetrykk som å bla seg gjennom en rekke menyer med muspekeren.
Men det er på ingen måte kun tastaturet som er veien å gå dersom du er ute etter å gjøre mer på mindre tid. Også musa har potensiale, spesielt dersom du allerede foretrekker pekeredskap fremfor taster. Vi snakker her om "mouse gestures", som kan oversettes til musesnarveier, musegester (som i "Mandrake gjør en hypnotisk gest") eller musebevegelser. Med dette mener vi at en spesiell bevegelse med datamusa, for eksempel å tegne en sirkel på skjermen, fungerer som en snarvei til en handling - helt på linje med å bruke tastaturet.

Må lastes ned

I motsetning til tastatursnarveier er ikke musebevegelser innebygd i Windows, og det har vel sitt å si for at det ikke er mer utbredt. Men det er på ingen måte noe nytt; for eksempel har den norske nettleseren Opera hatt dette integrert siden 2001 (og andre nettlesere har plugins som gir slik støtte).
Men det finnes også tredjepartsprogrammer som gir deg slik bevegelsesfrihet - uansett hvilket program du kjører. Vi har for eksempel FlyGesture for Mac og StrokeIt for Windows. Sistnevnte kommer ferdig med en haug forskjellige bevegelser til forskjellige applikasjoner, men som innføring skal vi i stedet se nærmere på gMote, som er litt enklere å komme i gang med.
Når du kjører gMote ligger det i bakgrunnen og venter på at du skal skal gjøre noe spennende, men for at den ikke skal forveklse vanlig musebruk med musebevegelser må den vite hva den skal reagere på. Dette setter du opp ved ved å klikke gMote-ikonet (nede til høyre på oppgavelinjen) og "Options" i vinduet som dukker opp.

Alt etter hva du foretrekker kan du nå velge hva som skal til. I eksempelet over vil gMote reagere på bevegelser når midtre musknapp holdes inne.

Du bestemmer

Av bevegelser kommer gMote kun med seks forskjellige forhåndsdefinerte bevegelser, og disse er strengt tatt å betrakte som eksempler. Heldigvis har gMote et grensesnitt som gjør det enkelt å lage (tegne) nye og/eller modifisere de eksisterende.


Det fine med gMote er at du ikke bare er begrenset til å kopiere tastatursnarveiene, du kan for eksempel sette en musebevegelse til å starte opp en bestemt nettside eller sette inn en bestemt tekst. Du kan også sette bevegelser til å være eksklusive til en applikasjon, eller ekskludere visse programmer fra å reagere.
Selve bruken av gMote er egentlig ganske så selvforklarende, men trenger du mer informasjon finner du det på programmets hjemmeside.
Så er det bare å tegne og leke seg litt med å finne ut av hvordan du kan gjøre repeterende oppgaver litt kjappere og enklere med riktige musebevegelser. Og du - husk å lagre lista med dine bevegelser ("save set") når du er ferdig.
Artikkelen ble første gang publisert juli 2009.

annonse