GuideBitTorrent Sync

Slik tar du i bruk den helt nye Torrent-teknologien

Glem Dropbox og andre skytjenester - med BitTorrent Sync har DU kontroll.

Dette er BitTorrent Sync

I dag har de fleste fått øynene opp for alle fordelene skylagring kan gi deg. Skyen gjør livet lettere både for bedrifter og utdanningsinstitusjoner, ved å enkelt la folk samarbeide om dokumenter, selv om de skulle befinne seg på hver sin halvkule av kloden.

Muligheten til å kaste minnepinnen til fordel for sky-synkronisering mellom flere datamaskinene i hjemmet må heller ikke glemmes. For hvilket hjem i dag har vel bare én datamaskin, ett nettbrett eller én smarttelefon?

I tillegg kommer det ikke betydningsløse faktum at filene dine faktisk lagres på en fysisk ekstern server utenfor hjemmet. Om din egen datamaskin går på en smell, har du altså en sikkerhetskopi av filene dine trygt bevart.

Fungerer på en helt annen måte

Alt dette kan BitTorrent Sync brukes til.Foto: BitTorrent Labs

Men skylagringen som vi har beskrevet så langt minner overhodet ikke om løsningen som det nye programmet BitTorrent Sync baserer seg på. Selskapet bak, BitTorrent Labs, bruker her den velkjente BitTorrent-teknologien for alt den er verdt, og gjør svakhetene dens om til en styrke, noe som også er godt nytt for de som er opptatt av personvern.

BitTorrent Sync er et forholdsvis nytt verktøy blant annet for deg som blir en anelse rød i pappen hver gang du leser om nye NSA-avsløringer, eller hvordan amerikanerne tar seg til rette på Internett. Til forskjell fra de tradisjonelle skylagringsløsningene synkroniserer BitTorrent Sync filene dine helt uten hjelp av en sentral server. Dette har flere fordeler, blant annet møter du ingen plassbegrensning, annet enn din egen harddiskplass. Videre er tiden forbi hvor du må vente til filene dine er lastet opp i skyen, før du kan starte å laste de ned.

Men kanskje viktigst av alt: Bilder, filmer eller dokumenter som du bestemmer deg for å gjøre tilgjengelig også på andre datamaskiner, tar nemlig direkteruten dit. Enten det er dine egne på lokalnettverket, eller jobben eller en venn sin maskin.

Ved hjelp av den kjente p2p-teknologien opprettes det en kobling mellom maskinene til de som skal dele innhold. Deretter splittes filene opp i mange mindre deler som sendes strake veien til mottakernes datamaskiner. Etter hvert som hver mottaker mottar ulike deler av den originale filen, starter også disse å dele sine mottatte deler med andre datamaskiner som venter på filene.

Om flere av de som deler en fil sitter på en dårlig opplastingslinje, kan dermed likevel nedlastingshastigheten for en som ennå ikke har mottatt filen bli god ved at flere bidrar.

Gode hastigheter over lokalnettet hjemme – med litt hjelp fra to andre tilkoblede maskiner via Hardware-kontoret.

Under vår testing målte vi overføringshastigheter på mellom 200 kb/s og 600 kb/s over Internett. På lokalnettverket fikk dog pipen en annen lyd, og synkroniseringen mellom en 2006-modell MacBook med 802.11g-nettverkskort og en stasjonær Windows 8-maskin gikk i taket med en overføringshastighet på over 8 MB/s. Filen på 1,3 gigabyte ble overført på under 3 minutter.

Her kom virkelig torrent-teknologien til sin rett, for som vi ser av bildet til høyre, laster MacBook-en opp med en hastighet bare 3,6 MB/s. Det er altså ved at de to tilkoblede «Hardware»-maskinene også bidrar, at den stasjonære hjemme-PC-en kan motta filen med en høyere hastighet enn avsender kan gi alene.

Siden filene kun lagres på datamaskinene som du velger å dele filene med, og ikke på noen sentral server, kan man ikke stole 100 prosent på å bruke BitTorrent Sync som en sikkerhetskopi-løsning. Om en fil som ligger i synkroniserings-mappen blir slettet, flyttes den nemlig til en skjult mappe, før den etter en tid forsvinner fra alle datamaskiner som har delt filen mellom seg.

Setter sikkerhet i hovedsetet

BitTorrent Labs viser tydelig hva som er hovedfokuset med synkroniseringstjenesten sin, nemlig personvern og hastighet. I tillegg til at man unngår å sende filene sine ut på den uspesifiserte adressen som Internett jo er, sørger både hemmelige nøkler og sterk kryptering for at alt innholdet ditt skal forbli nettopp ditt – selv om du altså velger å dele det med noen heldige utvalgte.

Under selve filoverføringen krypteres dataene dine med den kraftige AES 128-bit algoritmen. Denne har ennå ikke i historien blitt kompromittert på noe vis. Om NSA eller andre snushaner mot formodning skulle få tak i filene dine, vil det likevel ta dem en god del år og en massiv mengde maskinkraft før de får tilgang til kakeoppskriftene du deler med kameraten din.

Bli med over på neste side, så setter vi opp BitTorrent Sync på datamaskinen og mobiltelefonen vår >>