Tek.no

Guide

Bli oppdatert i superfart

Vegar Jansen
15 Juli 2010 10:00

Som du sikkert vet, er det ingen offisiell myndighet eller organ som har kontroll over Internett - så det har på relativt kort tid blitt veldig stort, og veldig uoversiktlig. Titusenvis av nye nettsteder dukker opp hver dag, og hundretusenvis av nye nettsider legges til hvert minutt.
Hvis du setter pris på å surfe litt rundt er faktisk også blitt mange gode sider, vel verd å bruke tid på. Men økningen i nettinnholdet byr også på en del problemer, spesielt dersom du tilhører de 30 prosentene av databrukerne som har funnet flere enn seks interessante nettsteder. Bokmerker og kjapp lesing til tross - når sidetallet går opp, bruker du langt mer tid enn du kanskje strengt tatt burde på å holde deg oppdatert.
Et alternativ er at alle nye saker kommer til deg i stedet. Svært mange nettsteder kan nemlig automatisk overvåkes for nytt innhold med en feed reader, det vil si et program som leser av såkalte web feeds eller nettstrømmer. En god leser (vi kommer tilbake til disse) gjør det mulig å enkelt samle, kategorisere og gå over et stort antall saker på kort tid.

Informasjonen strømmer

Vi skal ikke gå inn på det tekniske her, det viktigste er å vite at det finnes andre, standardiserte måter å presentere nettinnhold på enn den vi vanligvis ser i nettleseren. I denne sammenhengen er de mest kjente bokstavene RSS (Really Simple Syndication), som er blitt synonymt med en såkalt feed eller (i mangel på et bedre norsk uttrykk) strøm av innhold fra et nettsted.
De aller fleste blogger, debattfora og nettsteder som stadig fornyer seg har slike nettstrømmer (web feeds), men det er ikke bare tekst og bilder som tilbys - en podkast er også en type feed, og det finnes flere slike standarder. Ved siden av RSS 2.0 er det vel Atom 1.0 (har ikke noe med Intel Atom å gjøre) som er mest i bruk. Men dette trenger du strengt tatt ikke bry deg om, ettersom de fleste moderne lesere av slike feeds fint takler det som tilbys.

Enkelt å se

Nettsteder som har en eller annen nettstrøm er lette å identifisere dersom du vet hva du skal se etter. I eksempelet under ser du vår egen Teknofil.no, som på høyre side har to knapper merket RSS som tar deg til vår RSS-feed, henholdsvis versjon 1.0 og 2.0.


Bruker du en moderne nettleser kan du dessuten se etter et oransje, firkantet feed-ikon som dukker opp dersom nettsiden har en eller annen strøm. I eksempelet brukes Firefox, og da dukker den opp i adresselinjen. Ønsker du da å holde deg oppdatert på hva som skjer på den siden kan du abonnere, som det heter, på den nettstrømmen.
Nettstedet kan velge å inkludere forskjellige ting i en slik strøm. Teknofil.no gir deg kun overskrift, ingress og et lite bilde, slik at du må gå videre til selve nettstedet for å lese hele saken. Noen sider gir også et sammendrag eller utdrag av teksten, mens andre igjen kjører ut hele artikler.

Abonner med et klikk

Det er flere måter å abonnere på, men i vårt tilfelle er den greieste måten å gjøre det på ved å klikke feed-ikonet, eller RSS-knappen (selvfølgelig merket 2.0, siden vi ikke har planer om å bruke en antikvarisk leser).


I vårt Firefox-eksempel kan vi da velge standardprogram å abonnere på denne feeden i, eller bruke nettleseren selv. I sistnevnte tilfelle legges nettstrømmen i noe som kalles levende bokmerker, som du kan se eksempel på i det første skjermbildet.
Du kan abonnere på så mange strømmer du vil, og enkelt slette abonnementet dersom du ikke vil motta flere oppdateringer fra det nettstedet.

Flere måter å lese på

Selv om nyere nettlesere altså lar deg få tilgang til de forskjellige nettstrømmene med levende bokmermer, finnes det også andre og mer effektive måter, spesielt når det blir mange feeder. Firefox' søsterapplikasjon Thunderbird har for eksempel RSS-støtte og gir deg feeds rett i innboksen. For mange vil det likevel føles mest naturlig å holde nettstrømmene separert fra alt annet ved å bruke en dedikert leser.
En slik leser minner litt om et enveis epostprogram, der du bare kan motta og ikke sende. Men du trenger naturligvis ingen e-postkonto for å bruke en slik leser, for programmet kobler seg ikke opp mot en e-postkonto. Det sjekker i stedet hver enkelt feed med jevne mellomrom, og varsler deg så om alle nye saker fra alle nettstedene du abonnerer på. En slik leser kan la deg gruppere forskjellige emner, filtrere på visse ord eller søke i kaoset.
Slike lesere kan (i likhet med e-post) deles inn i to hovedkategorier: nettbaserte og lokale. Fordelen med en lokal, installert leser er at nedlastede feeds også er tilgjengelig selv uten nettilgang, men med en stadig økende andel bredbåndskunder har nettbaserte lesere stadig økt i popularitet.
I tillegg har nyere mobiltelefoner og andre nettkapable små enheter gjerne muligheter for å kunne lese RSS, men vi skal ikke gå nærmere inn på dette her.
For vanlige datamaskiner er det mange lesere, vi skal tipse om to av de mest populære.
NewsGator
En stor aktør på RSS-fronten er NewsGator som tilbyr en rekke lesere - alt etter ditt operativsystem eller behov. Det fine med disse leserne er at dersom du oppretter en gratis konto kan alle synkroniseres med hverandre. Det vil si at alt du gjør i NetNewsWire (Mac) hjemme vil synkroniseres over nett til FeedDemon (Windows) på jobben, eller på NetNewsWire-appen på din iPhone, som også kan brukes offline. I tillegg har du også tilgang gjennom nettleseren.

NetNewsWire og FeedDemon gir deg stor frihet til å skreddersy innstillingene etter dine behov, og er kjappere å bruke enn en ren nettbasert leser dersom du ikke har så rask nettforbindelse.

Google Reader

Google er jo kjent for å ha en finger i mye av det som skjer på Internett, og ikke minst gjøre ting bra når de først går i gang. Deres nettbaserte leser er heller ikke noe unntak, og dersom du allerede bruker en eller flere google-tjenester, som for eksempel Gmail, slipper du å registrere deg.
Fordelen ved å ha en nettbasert leser er klar: tilgang uansett hvor du eller hvilken datamaskin du bruker, så lenge du har nettilgang og en nettleser. Ingen installasjon eller noe mas altså, og skulle du ønske deg et litt mer finslepent grensesnitt kan du sjekke ut AIR-applikasjonen ReadAir. Google Reader finnes forresten selvfølgelig også for mer mobile enheter.
Google Reader spiller mer på at du enkelt skal kunne dele feeds og tipse andre ved å enten sende dem som e-post, eller legge dem på din offentlige reader-side. Du kan også legge til korte kommentarer, ha venneliste (andre Google-brukere) og i det hele tatt kommer det stadig mer funksjonalitet til. Ta gjerne en titt på utviklernes blogg.
Normalt sett ville en nettbasert leser hatt ett stort problem, det at du ikke kan gå gjennom siste nytt på bussen fordi du da ikke er koblet opp mot nett. Men det fine er Google Reader kan synkroniseres mot nyere versjoner av FeedDemon. Et annet alternativ er Google Gears, som gjør at visse online-tjenester - deriblant Reader - kan synkroniseres og brukes offline.
Google Reader kan du sjekke ut her.
Artikkelen ble publisert første gang i mai 2009.

Les også
Se hva som skjer
Les også
Bedre AIR fra Adobe
annonse

Les også