Tek.no

Guide Google-apper på Mate 30 Pro

Vi har fått inn Huawei Mate 30 Pro til test, men først installerte vi Google-apper

Slik gjorde vi det!

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
27 Sept 2019 17:20

For tiden får ikke Huawei installere Google-apper på telefonene sine. Derfor vet vi fortsatt ikke når høstens nye toppmodell fra selskapet – Mate 30 Pro – kan dukke opp her i Norge. Foreløpig er det bare til Kina den helt sikkert kommer.

Men at den kommer uten Google betyr ikke at den kommer uten fordeler. Mate 30 Pro kommer med en raskere prosessor enn P30 Pro, og enda viktigere; den har nye kameratriks i bagasjen.

Oppdatert: Metoden beskrevet under fungerer ikke lenger med Mate 30 Pro. Merk også at slike metoder kan medføre en sikkerhetsrisiko for mobilen, siden du må gi dem full tilgang på mobilens innstillinger og lagringsplass for at de skal fungere.

Den allerede digre hovedsensoren i kameraet suppleres av en helt ny, og enda større, sensor som skjuler seg bak vidvinkellinsen. Denne sensoren har fått nytt aspekt og er ikke lenger i bredformat. Noe av formålet med den er å kunne ta enda bedre vidvinkelbilder - men viktigst; å kunne ta knallbra video i mørket med tilsvarende god stabilisering.

Det er i hvert fall det Huawei fremhever som viktig med den.

Her kan du lese mer om Mate 30 Pro »

Vi har fått låne en Mate 30 Pro til å leke oss med selv om det ikke er Google på telefonen, og noe av det første jeg gjorde var å korrigere nettopp dét.

Det viser seg nemlig at det er veldig enkelt å installere Google-tjenester på Huawei-mobilen.

Slik får du Google-apper til Huawei Mate 30 Pro

Alt du trenger å gjøre er å gå til en nettadresse i den innebygde nettleseren.

Nærmere bestemt denne adressen: https://www.lzplay.net/#/

PS! Pass på at du går til presist riktig adresse - nettstedet har også andre sider dersom du ikke tar med «www» eller firkanttegnet på slutten. Hva disse sidene gjør er vanskelig å si for oss som ikke leser kinesisk.

Pass på

Selv om ikke krever mange trykk å få inn Google-apper til mobilen, må du likevel passe på å trykke på riktige knapper. Alt er nemlig på kinesisk.

Vi har markert det du må trykke på i bildene under med røde piler. Følg dem! Først laster du ned en installasjonsfil - mellom første og andre bilde i prosessen må du trekke ned toppmenyen og åpne den nedlastede filen. Underveis vil du få et par advarsler, men trykk på den uthevede blå knappen hele veien for å gå videre.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Ikke helt godkjent av Google

Installasjonen tar seg av den viktigste Google-appen og én til; Google Play-butikken og Google Fit.

Helseappen er av en eller annen grunn med i stedet for andre og mer nyttige apper som Gmail eller Google Kontakter. Men disse kan du uansett laste ned fra Google Play etter behov. Husk at kontaktene dine ikke nødvendigvis synkroniserer mot Google uten at Kontakter-applikasjonen er på plass.

Selv om dette er svært enkelt akkurat nå må det også sies at Google Play identifiserer telefonen som «ikke sertifisert». Huawei-telefonen har ikke den nødvendige programvaren som Google normalt deler ut til selskaper de samarbeider med. Løsningen kan altså by på problemer etter hvert, men per dags dato er det mange kinesiske telefoner og telefoner med alternativ programvare som bruker lignende løsninger problemfritt.

Oppdatert 2. okt: Det tok ikke mange dagene fra metoden ble allment kjent til løsningen ble sperret og ikke lenger fungerer fullt ut.

Det vanvittige kameraet er en viktig grunn til at Mate 30 Pro er verdt å vurdere selv om den altså ikke har Google-appene. Foreløpig må du kjøpe den fra andre land hvis du skal ha tak i en.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Få problemer, men ...

Det eneste problemet jeg så langt har støtt på med Mate 30 Pro og denne Google-løsningen er at Netflix i utgangspunktet ikke har lyst til å kjøre. Det finnes en Netflix-app som er trikset med så den ikke skal oppdage fraværet av Googles sikkerhetsløsninger, men den kjører video i lavest mulig oppløsning fra Netflix-arkivet. Som om ikke dårlig strømmekvalitet er ille nok, risikerer du også å få en ilter e-post fra Netflix hvis de vurderer bruken av den som et grovt overtramp. Det er derfor ikke å anbefale.

Viaplay, HBO, Youtube og Amazon Prime Video fungerer derimot fint alle sammen. Og det samme gjør Spotify. Enkelte andre apper som krever høyere grad av sikkerhet kan nekte å fungere, så som mobilbank-apper eller Vipps. Disse har jeg så langt ikke prøvd ut.

Foreløpig er det P30 Pro som er den nyeste Huaweien i salg her til lands. Den har akkurat samme hovedkamera som Mate 30 Pro, men bytter ut den vanvittige vidvinkelløsning med et nesten like sprøtt kamera som gir 5x zoom. Dette er altså ulike telefoner med ulike kamerafokus.

Les testen av Huawei P30 Pro her »

Ville du prøvd en kinesisk utgave av Mate 30 Pro med provisorisk Google-løsning som denne? Syng ut i kommentarfeltet under.

annonse

Les også