Tek.no

Guide

Er din internettstrategi i trygge hender? (del 2)

12 Juli 2005 11:32Først publisert 20 Juni 2005 14:09
annonse

Fungerer i dag, ikke rør?

Ikke kluss med noe som fungerer?

IT er generelt beryktet for alltid å skape problemer. Mange teknikere vil kanskje være av en helt annen mening, men for brukeren som benytter tjenesten til å utføre en eller annen form for arbeid kan nedetid være svært kritisk og frustrerende. I mangel av veldokumenterte løsninger og ensidig fokus på å få opp mest mulig funksjonalitet på kortest mulig tid har teknisk avdeling mange ganger forlatt en tilsynelatende fungerende løsning til seg selv - kanskje også etter press fra en ikke-forstående ledelse.

Det eneste sluttbrukeren bryr seg om er at tjenesten er operativ. Mange bedrifter har derfor vært svært fristet til å rette seg etter følgende politikk: "Ikke rør noe som fungerer!"

Ingenting er naturligvis bedre enn at en tjeneste fungerer slik den skal, men dette betyr ikke nødvendigvis at systemet vil være oppegående til evig tid og aldri skape problemer.

annonse

Det samme kan trekkes frem om generelle tjenesteleveranser i internettverdenen. En etablert bedrift har vanligvis faste leverandører som betraktes som solide, men hvor sikker er du egentlig på at ditt eget firma vil være konkurransedyktig om 2 år ved å basere virksomheten på nettopp disse tjenestene?

En tjenesteplattform som fungerer i dagens produksjon er ikke nødvendigvis skalert for fremtidig behov. Unngå derfor økonomiske overraskelser ved å se din egen internettstrategi som en helhet.

Vil internettløsningen fungere over tid?

Et fåtall av kjente uttrykk i dagens tjenestetilbud for internettsatsning er blant annet:

  • Webhotell
  • E-post, spamfilter, virusscanning
  • Database
  • CMS
  • Datalagring
  • Dedikert server
  • Virtuell server
  • Co-location
  • Groupware

Det finnes et utall forskjellige varianter av tjenestene, men felles for alle er at de skal tilfredsstille ett eller annet behov. I likhet med den tidvise utviklingen av internett bærer også disse tjenestene preg av samme utviklingsmodell der funksjonalitet har blitt satt fremfor stabilitet. Dette er naturligvis ikke tilfelle hos alle tjenestetilbyderne, men sjansen er stor for at det slurves med kvalitetskontrollen hos flesteparten.

annonse

Uttrykk som kvalitetssikring og testfase er dessverre fortsatt ukjente begreper for mange tilsynelatende profesjonelle aktører. I tillegg slurves det kanskje med interne rutiner og driften kan bære preg av tilsynelatende lite forutsigbarhet og stabilitet.

Større fokus på siste skrik i teknologi enn målbar effektivitet ser dessverre ut til å være meget gjeldende i dagens IT-samfunn. Store teknologiske muligheter gir mange funksjoner til utrolig lav pris og man kommer faktisk ganske langt med en hundrelapp pr. måned.

Ditt funksjonelle behov er kanskje dekket av slike leverandører, men det ligger mye mer til grunn enn ren funksjonalitet når man skal ta en avgjørelse for hele bedriftens internettstrategi. Vil et dedikert system til kr. 999,- pr. mnd. inkludert drift, databackup og 2,4 GHz prosessor virkelig dekke ditt behov?

Det finnes mange talentfulle provisjonsselgere som gjerne gir deg både servere og kaffemaskiner i samme setning. "Dette systemet kan ta seg av alle dine virksomhetskritiske data, sikkerhetsoppgraderer seg selv og fyller opp kaffekoppen din når den er tom!" Det er viktig å ha troen på egne produkter og dette har vedkommende sannsynligvis fått gjennom klare instrukser og gullkantet propaganda fra salgsavdelingen.

Problemene oppstår i det øyeblikk kundene har kjøpt noe de ikke trenger, eller enda verre - anskaffet noe som ikke kan tilfredsstille bedriftens behov. Kontraktene er vanligvis svært beskyttende ovenfor tjenesteleverandøren og tap som følge av begrensede eller upassende produkter for din bedrift vil i praksis aldri bli dekket opp.

Hvordan luker du ut de tilbyderne som virkelig kan levere din bedrift det du trenger og som kan bidra til at din egen virksomhet blomstrer?

Les også