Tek.no

Guide

De 10 viktigste endringene i Fortnite sesong 3

Vi har tråla både spillet og nettet – her er alt du trenger å vite.

Epic Games
Torstein Norum Bugge
19 Juni 2020 17:30

Fortnites «Season 3 – Chapter 2» ble lansert med brask og bram den 17. juni, etter å ha blitt utsatt hele tre ganger på grunn av både covid-19 og opptøyer i USA. I den nye sesongen er endringene langt større og mer omfattende enn det som vanlig er, etter at en gigantisk flodbølge skyllet over hele øya og ødela det meste i sin vei.

Dermed ble det duket for både nye steder å lande, endringer på eksisterende steder og – ikke minst – masse, masse vann. Ja, faktisk kan du fort måtte svømme mer enn du kan løpe om du skulle lande feil sted og «sonen» bestemmer seg for å flytte seg langt ut i ingenmannsland.

Så skal det sies at nær sagt alle sesonger av Fortnite har hatt en ganske bratt læringskurve helt i starten, med store forandringer på både kart, våpen og spillmekanikk. Likevel fremstår sesong 3 som eksepsjonelt radikal i endringene den implementerer, og siden Epic Games sluttet å gi ut offisielle «patch notes» et par sesonger tilbake i tid er det opp til spillerne å finne ut av alt som er nytt.

Nå, et par dager etter lansering, har vi trålet både spillet selv, Reddit-forum og uoffisielle patch note-sider, og funnet frem til de 10 endringene vi mener er de største.

1. Det er haier. Og du kan ri på dem.

Dette ser ikke trygt ut, men det fungerer.
Skjermdump

Jepp, du hørte riktig. Haier er en av de store nye endringene i Fortnite denne sesongen, og du kan ri på dem. Eller, mer korrekt: du kan ri etter dem ved å finne en fiskestang og kaste ut snøret nær en av gigafiskene. Da vil du automatisk få vannski, og du kan både hoppe og «booste» med fisken for å komme deg raskere rundt.

Du må imidlertid også passe deg for denne gedigne skapningen, for når du ikke benytter den som fremkomstsmiddel og befinner deg nært vannet vil du kunne bli angrepet av hai mer eller mindre når som helst. Og tro oss: disse haiene hopper langt inn på land. Du kan sitte trygt i boksen din 20 meter inn på land og plutselig bli brutalt spist opp av en hai som kommer hoppende.

En kjekk ting å vite er forsåvidt også at disse haiene spiser opp all «loot» de finner på sin vei, så hvis du ser en hai sent i spillet kan du drepe den og være ganske sikker på at den vil kunne gi deg nokså heftige saker i retur. Ja, og om du lurer på om det er en hai i nærheten av deg: det spilles skummel haimusikk når de er i nærheten. Så lær deg å gjenkjenne musikken, og du vil ha bedre forutsetninger for å unngå å bli spist.

2. Kartet er helt nytt (og vil endre seg)

Mye vann, lite land.
Skjermdump

Som nevnt har kartet endret seg voldsomt fra sesong to til sesong tre. Omtrent halvparten av områdene der det før var tørt land har nå blitt totalt oversvømt, med kun små øyer og konstruksjoner spredt rundt om. Mange av disse områdene er helt nye såkalte «POIs» (Points of Interest), med nye navn og nye ting å utforske. Eksempler på dette er The Fortilla og Rickety Rig, som ligger der man før fant Weeping Woods og Slurpy Swamp.

Også gamle steder har fått ny utforming, med flytende bygninger og nybygg rundt om. Dette gjelder Pleasant Park og Sweaty Sands, for eksempel. Andre igjen fremstår akkurat som før, bare med mer vann, mens de få stedene som befant seg på de sørøstlige delene av øya er mer eller mindre uberørt.

Et hederlig unntak fra dette er de stedene der man før fant baser med såkalte «bosser» og «henchmen». Før var det fem av disse, hvor man nå kun har tre: Catty Corner, The Authority og The Fortilla. Her finner du bossene «Kit», «Jules» og «Ocean», henholdsvis.

3. Det er mange endringer på våpensiden

Skjermdump

Som alltid med Fortnite introduserer en ny sesong en rekke endringer til våpnene man kan finne. Som regel legges noen til, noen trekkes fra og noen gamle favoritter kommer tilbake. Så også nå.

Vi får ett splitter nytt våpen:

 • Charge Shotgun – En helt ny haglevariant som kan lades opp for et enda kraftigere skudd enn vanlig. Har treg uttrekkstid og fyrer ikke av umiddelbart, og er således uvant for de som er vant til «tac» eller «pump»

I tillegg «unvaultes» fire våpen:

 • Hunting Rifle – En snikskytterrifle uten sikte, som kan skyte fortere enn andre slike rifler. Kommer også nå i epic- og legendary-varianter.
 • Bolt-Action Sniper Rifle – Den gode, gamle, tradisjonelle snikskytterrifla med ett skudd i magasinet.
 • «P90» SMG – Den beste varianten av SMG-våpnene. Skyter ekstremt fort og skader mye, men kort avstand (og har allerede fått en «nerf» i den nye sesongen)
 • Stink Bomb – Skader over tid i et område. Kan kun fås av Marauders som også kan bruke dem mot deg.

Det er også et par våpen som har blitt «vaulted», og altså ikke er i spillet lenger:

 • Pump Shotgun
 • Heavy Sniper Rifle
 • Remote Explosives
 • Suppressed Assault Rifle
 • Heavy Assault Rifle

Til sist er det også verdt å nevne at det er mange endringer også på eksisterende våpen, og mer eller mindre alle automatvåpen har fått redusert skade:

 • Burst Assault Rifle – Endret fra 3 til 2 skudd per avfyring, og fra 30 til 20 skudd i magasinet
 • Tactical Shotgun, SMG og Assault Rifle – Redusert hodeskade

4. Det er nye baser med nye sjefer og nye mythic-våpen

Den nye basen til «Ocean», The Fortilla.
Skjermdump

Det er som nevnt tre nye baser i Fortnite: Catty Corner, The Authority og The Fortilla. Her finner du bossene «Kit», «Jules» og «Ocean», henholdsvis, som alle dropper hver sine «mythic»-våpen. Disse våpnene er enten enda bedre varianter av eksisterende, vanlige våpen, eller unike våpen med helt ny mekanikk. Alle bossene dropper dessuten et nøkkelkort, som kan brukes til å åpne et «vault» i basen der de hører hjemme, med masse ekstra snadder.

Kit vil kunne gi deg følgende om du greier å knerte ham:

 • Kit’s Shockwave Launcher – En granatskyter som ikke skader hverken deg eller fiender, men bruker raketter til å sende den du måtte ønske av gårde i lufta med voldsom fart.
 • Kit’s Charge Shotgun – En oppgradert og bedre variant av den normale «Charge Shotgun»

Ocean vil på sin side kunne utstyre deg med følgende:

 • Ocean’s Burst Assault Rifle – En oppgradert og bedre variant av den normale «Burst Assault Rifle»-en, med et magasin på 30 i stedet for 20
 • Ocean’s Bottomless Chug Jug – En bøtte som kan drikkes over 15 sekunder og gi deg fullt liv og skjold, som vil kunne brukes igjen og igjen etter litt tid.

Og til sist vil Jules kunne la deg få tak i dette:

 • Jules’ Glider Gun – En sugekoppistol som kan sende deg mye lenger avgårde enn tidligere varianter av slike, og som også gir deg fallskjermen din på slutten av distansen.
 • Jules’ Drum Gun – En ekstra kraftig og raskt skytende maskingevær, men som ikke kan brukes effektivt på lang avstand.

Det er også kjekt å vite at disse bossene er veldig farlige og har mye liv, så vær forsiktig!

5. Det er blitt vanskeligere å spille på kontroller

Ikke en så god kombinasjon lengre...
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Du har stort sett to muligheter om du vil spille Fortnite: du kan bruke mus og tastatur, eller du kan bruke en kontroller. Det første har mange helt åpenbare fordeler, som at du kan snu deg raskere, sikte mer presist og få tak i våpen og andre ting raskere. Så for å veie opp for denne fordelen har Epic Games lenge hatt en veldig kraftig variant av «aim assist» implementert for kontrollspillere.

Dette har de nå skrudd kraftig tilbake, eller for å si det på gamersk: «nerfa». Ettersom Epic ikke gir ut noen offisiell informasjon har spillere selv måttet grave i filene for informasjon, og de konkrete tallene ser ut til å være disse:

 • Pull Inner Strength Hip: 0;0.45 -> 0;0.3
 • Pull Outer Strength Hip: 0;0.375 -> 0;0.25
 • Pull Inner Strength Ads: 0;0.525 -> 0;0.35
 • Pull Outer Strength Ads: 0;0.3 -> 0;0.2

Hva dette betyr? Kort og godt at du får mindre hjelp med å sikte, spesielt på kort avstand og på mål som beveger seg veldig raskt. Så å spille med kontroller er med et trylleslag brått ganske mye mindre attraktivt enn det var før.

6. Det er mye mer mobilitet

En «Whirlpool» kan sende deg høyt opp.
Skjermdump

Er det én ting som har preget både sesong 2 og spesielt sesong 1 av Fortnites nye kapittel, så har det vært mangelen på mobilitet. I sesong 1 hadde du ett valg: båt. I sesong 2 fikk du i tillegg tilbake «launchpads» (kan sprette deg høyt opp i lufta og la deg gli bortover) og helikoptre, men sammenlignet med tidligere varianter av spillet var dette veldig magert.

I sesong 3 får du mange nye muligheter for å komme deg rundt på kartet. Først i rekken er selvsagt haiene, som er meget nyttige til å farte rundt med. I tillegg til disse finner du imidlertid også en rekke ulike spiralstrømmer rundt omkring i vannet, såkalte «whirlpools», og går du inn i en slik vil den skyte deg høyt, høyt opp i lufta og la deg gli avgårde.

Ja, også ryktes det at «Grappler» vil komme tilbake litt senere, og altså la deg skyte deg omkring på kartet. Foreløpig er det kun mythic-grappleren som er i spillet, så du må være meget heldig for å finne en slik nå.

7. Du er tom for materialer. Hele tiden.

Her var det før masse skog å slå på...
Skjermdump

Med destruksjonen av halvparten av øya er det en annen ting som fort melder seg: mangelen på materialer. Fortnite er som kjent designet rundt en helt unik byggemekanikk, der spillerne slår på alt fra trær, biler og bygninger for å få tak i planker, murstein og metall. Dette kan de så bruke til å bygge vegger, tak, gulv og ramper for å skaffe seg fordeler i spillet.

Du kan imidlertid ikke få materialer fra vann, og mange av de små øyene der det før var store skoger og mange bygninger er nå ganske golde og øde.

Med andre ord: lander du i ett av de nye områdene i det nordvestlige og vestlige området av kartet bør du belage deg på å være veldig sparsom med materialene dine, for du kommer til å gå tom brennkvikt.

8. Det er flere måter å skaffe seg skjold og liv på

Slike lunsjbokser kan gi deg bananer, kokosnøtter, maiskolber, epler, kål, sopp og chili.
Skjermdump

Det har alltid vært mange valg for å skaffe seg både liv og skjold i Fortnite, og med den nye sesongen har Epic Games lagt til en hel bråte nye og også et par gamle. Blant de nye finner vi:

 • Supersopp – Gir deg 10 liv eller skjold over tid
 • Kål – Gir deg 10 liv umiddelbart
 • Maiskolber – Gir deg 5 liv umiddelbart

Blant gamle ting som har kommet tilbake finner vi:

 • Chug Splashes – Gir deg og lagkamerater i nærheten 20 liv eller skjold umiddelbart
 • Chili – Gir deg 5 liv umiddelbart og lar deg løpe raskere lenge
 • Banan – Gir deg 5 liv umiddelbart

I tillegg har du også mythic-Chug Jug-en, epler, vanlig sopp, kokosnøtter, miniskjold, store skjold, bandasjer og med-kits. Bandasjekanonen fra sesong 1 og 2 virker derimot å være fjernet fra spillet.

Ja, og forresten: du kan nå plukke med deg og bære alle disse fruktene, grønnsakene og soppene så du kan bruke dem senere ved behov!

9. Stormen er blitt snillere

Det er ikke så farlig å være i stormen som det pleide å være.
Skjermdump

Stormen er den definerende karakteristikken ved mer eller mindre alle battle royale-spill. Akkurat som i Hunger Games blir spillerne presset stadig lenger inn mot midten av kartet, slik at de blir tvunget til å havne i konflikt og eliminere hverandre.

I Fortnite har man hatt mange ulike varianter av stormen, og i forrige sesong skadet stormen voldsomt mye allerede fra «andre sone» og utover. Det vil si, fra og med andre gang sonen beveget seg begynte den å skade deg for to helsepoeng hvert sekund.

Dette er nå endret til ett helsepoeng hvert sekund, og to helsepoeng for den «tredje sonen». Dette gjør det mye mindre farlig for eksempel å hente opp en skadet lagkamerat i stormen, eller å ta en kamp mens man løper fra stormen, spesielt tidlig i spillet.

10. Du kan bli angrepet av «marauders» hvor som helst, når som helst

Slik ser «Marauderne» ut.
Skjermdump

En siste, stor mekanikk i den nye sesongen er at det til visse ulike tidspunkt vil åpnes såkalte «rifts» i himmelen, og ut av disse vil kapsler skytes ut og ned på spillarenaen. Når disse treffer bakken vil fem såkalte «marauders» springe frem, og gå ut på sin ferd etter spillere å skyte på.

Disse nye marauderne er smartere og farligere enn andre ikke-spillere i spillet, og har både mer liv, skyter bedre og er mer taktiske. Du kan fort bli kverket relativt raskt om du forsøker å komme deg innpå disse alene.

Samtidig gir de deg alltid gode våpen, skjold og stinkgranater, så om du greier å vinne over dem vil du ha mer å rutte med i etterkant.

Les også
Fortnite er endelig på Play Store
annonse

Les også