Til hovedinnhold
GuideFortnite

Teks store guide til Fortnite: Ti tips for å bli bedre

Slik banker du fiendene i verdens mest populære spill.

De aller fleste har fått med seg den enorme populariteten til skytespillet Fortnite de siste månedene, og spillet når stadig nye høyder. Aller først da spillet overtok som det mest populære «Battle Royale»-spillet foran PUBG, og deretter da det offisielt ble det mest populære spillet noensinne (målt i antall samtidige spillere).

For ikke mange dager siden annonserte i tillegg utvikleren Epic Games en helt ny, midlertidig modus i samarbeid med gigantselskapet Marvel, i anledning deres film «Infinity War».

Det er med andre ord ingen mangel på «hype» for Fortnite – og kanskje har du selv allerede hevet deg på trenden?

I så fall har du nok merket på kroppen hvor vanskelig det kan være å hevde seg i toppen i et så konkurransedrevet spill. For nye spillere kan det være svært vanskelig å skjønne hva man gjør feil, og hvorfor man ender med å dø allerede få sekunder etter landing så å si hver gang. Tro oss: undertegnede opplevde det mer enn nok de første ukene.

Så, hva kan man egentlig gjøre for å bli bedre i Fortnite? Vel, det er ganske mye – og her skal vi guide deg gjennom 10 enkle (og til dels subtile) grep du kan gjøre for å øke vinnersjansene dine.

Kort oppsummering: Hvordan fungerer Fortnite?

Om du ikke henger helt med i svingene så vil vi først kort forklare hvordan Fortnite fungerer. I starten av spillet flys opp mot 100 spillere ut over en stor øy, og kan velge selv når de vil hoppe ut. Deretter er det om å gjøre å lande på et gunstig sted, samle våpen og ressurser og forsøke å overleve helt til slutten av spillet.

Den drivende kraften i spillet er «sonen», en fysisk markert sirkel på øya som sakte men sikkert tvinger spillerne inn på et stadig trangere område. I sonen tar man skade, og man vil følgelig ikke være der inne.

Den største faren for skade er imidlertid selvsagt andre spillere, og til slutt står det kun én vinner igjen – eller to eller fire om man spiller i «Duos»- eller «Squads»-modusene.

Den store tvisten i Fortnite – og det som skiller spillet fra andre, lignende titler – er byggefunksjonaliteten. Alle spillere kan samle treverk, stein og metall, og bygge ramper, beskyttelse, broer og, vel, alt annet. Byggingen er helt sentral i kamp, der de beste spillerne benytter overlegen byggekunnskap til å knuse sine fiender. Det er også dette systemet som har gjort at spillet hevder seg over konkurrentene.

Videre er også Fortnite et veldig stilisert spill, helt uten grafisk vold eller lignende ting. Dermed er det vennlig selv for ganske unge barn, og tegneseriestilen gjør det i tillegg svært lettdrevet og tilgjengelig.

Så, hvordan skal du bli flink?

1. Land et sted på kartet som er egnet for ferdighetsnivået ditt

Med en trasé som her vil mange av stedene på høyre side av kartet være helt folketomme, mens venstresiden vil fylles opp raskt. Et relativt trygt landingssted her ville for eksempel vært Retail Row, som ligger passe langt unna, men ikke alt for langt heller.

Å hoppe ut av kampbussen og lande et sted på kartet er første steg mot en «Victory Royale» i Fortnite, men det kan også være ditt første, store feilsteg. Mange steder på kartet er det bokstavelig talt livsfarlig å lande, spesielt om man ikke er veldig god i spillet. På topp tre farlige steder kan kanskje nevnes Tilted Towers, Salty Springs og Dusty Divot (se kartet over), som nesten uansett retning på bussen pleier å ha en god skjerv spillere fra start.

Avhengig av bussens trasé vil andre steder også være svært farlige i starten. I kartet over kan du for eksempel se at bussens trasé går mer eller mindre rett over flere populære steder. Med mindre du vet veldig godt hva du driver med, vil du i dette tilfellet neppe lande i hverken Lucky Landing, Flush Factory, Fatal Fields, Shifty Shafts, Greasy Grove, Salty Springs eller Tilted Towers.

En bedre idé er enten å vente til stedene nær enden på traséen (Snobby Shores eller Pleasant Park), eller lande litt lenger utenfor traséen (Tomato Town, Retail Row).

Man heller ikke lande i et navngitt sted; det finnes drøssevis av steder uten navn som har minst like store muligheter for å få tak i våpen og ressurser raskt. Lær deg et par slike, og utnytt dem når forholdene ligger til rette for det.

2. Prioriter å få tak i et greit våpen med én gang

Her kan man se både en kiste og en shotgun med én gang – og ingen utfordrere rundt. En mer eller mindre optimal landing.

Ok, dette høres kanskje banalt ut, men det er et viktig poeng her. Ikke alle våpen er like gode – spesielt ikke helt i starten av spillet. Det aller første undertegnede forsøker å finne, er uten tvil en eller annen form for shotgun. I nærkamp er dette helt essensielt, og i en situasjon der én person har en rifle og en annen har en shotgun er utfallet nær sagt forhåndsbestemt.

Det neste på listen er en eller annen form for automatrifle. Blås i om du ser en gullfarget minigun eller en blå pistol – ligger det noen som helst form for automatrifle et sted, så gå for den.

Og siden vi er inne på farger... Våpen kommer i fem varianter i Fortnite (med stigende kvalitet): grå (Common), grønn (Uncommon), blå (Rare), lilla (Epic) og gull (Legendary).

Det er imidlertid ikke gitt at et gullvåpen er bedre enn et grått ett, som demonstrert i eksempelet over. Nesten ingen bærer noensinne på en minigun, rett og slett fordi den i de fleste tilfeller er underlegen en automatrifle – uansett om automatriflen er av lav kvalitet.

Prioriter derfor å få tak i et fleksibelt og greit standardvåpen med en gang, heller enn å gå for fancy farger og spesialiserte våpen. Strengt tatt trenger man ikke mer enn en shotgun og en automatrifle for å vinne de fleste kamper i Fortnite!

3. Sorter våpnene dine

Slik så undertegnedes standardvåpen ut før – først et automatgevær, så en pump-shotgun og så en taktisk shotgun. Sorteringen er ikke tilfeldig, og dermed kan muskelminnet jobbe i stedet for hodet hver gang et våpen trengs. Merk at å bruke to shotguns ikke lenger er mulig i Fortnite.

Igjen er det våpen vi tar for oss, og denne gangen er det noe mer subtilt men likevel desto mer avgjørende som står i fokus: rekkefølgen på våpnene dine. I Fortnite har du fem plasser du må fordele på medisiner og våpen, og du vil gjerne ha noe av begge.

Som regel ønsker man imidlertid også å sortere disse tingene så raskt som mulig, slik at man kan bruke hodet på andre ting enn å se ned på hva man har i kampens hete. Undertegnedes standardoppsett kan du se i bildet til høyre: først en automatrifle, deretter en pump-shotgun og så en taktisk shotgun.

Dette oppsettet er altså i fallende skuddrekkevidde; man starter ofte på lengre avstand med riflen, og om man kommer på halvnær avstand skyter man med pump-shotgunen og bytter raskt til taktisk for nærkamp.

Merk at Epic Games i de siste oppdateringene har fjernet muligheten for å i praksis bruke to shotguns samtidig, slik at vi her nok heller ville gått for en lett maskinpistol i stedet for den taktiske shotgunen.

Alle kan imidlertid utvikle sine egne preferanser på rekkefølge, men for undertegnede sitter dette nå i muskelminnet slik at byttingen går automatisk og sømløst. Det sparer dyrebare sekunder i kamp, som heller kan brukes på andre ting. Som å vinne, for eksempel.

4. Pass på å samle ressurser på veien...

Møbler er en fin kilde til tidlige materialer, og verdt å slå på veien gjennom det første huset.

I Fortnite har du som nevnt tilgang på tre typer ressurser: treverk, murstein og metall. Disse tre tingene kan du finne rundt om på kartet i rene former, men den vanligste måten å samle dem inn på er ved å rett og slett hugge ned trær, steiner og biler med øksa du starter spillet med.

Det er imidlertid lett å glemme hvor mye ressurser som fort kan gå med både i kamp og til ren traversering av Fortnite-øya, så det å samle ressurser mens du farter rundt er en svært god idé. Start gjerne allerede i huset du lander i, ved å hugge deg gjennom taket og deretter gyve løs på møblene. Sistnevnte gir raske materialer på veien, som kan komme godt med i første kamp.

Det er også ulike objekter på banen som genererer ulike mengder materialer. Trepaller er eksempelvis den universelt beste kilden til treverk, men også store trær gir bra med ressurser – bare husk på å treffe sirkelen som dukker opp på huggeobjektet for å øke farten på innsamlingen!

5. ...og bygg, bygg, bygg!

Om noe, så er dette det kanskje aller viktigste i hele spillet: bygg! Det er ikke uten grunn at Fortnite har blitt så populært; som tidligere nevnt skiller det seg ut nettopp ved dette byggesystemet. Du har fire standardformer du kan bygge: vegg, gulv, rampe og pyramide. Alle disse kan i tillegg redigeres til det ugjenkjennelige, så mulighetene er mer eller mindre uendelige.

Det vanskelige er å bli god til å bygge – og ikke minst til å bygge raskt. De beste Fortnite-spillerne vet å utnytte dette, og er så raske til å bygge at mindre gode spillere blir mer eller mindre sjanseløse.

Om du sliter med å bygge, burde du øve på å bygge standardfortet: fire vegger og en rampe. En slik liten boks kan brukes både som beskyttelse og som angrepsplatform, og flere kan bygges oppå hverandre for å oppnå høyde.

Ramper er også veldig viktige for å komme over andre, og om man bygger doble ramper er man svært vanskelig å skyte ned. Ramper er også viktige for å komme opp på hus og åser, og man ønsker som regel å bygge én høyere enn det man bygger opp mot – i tilfelle det er en fiende på toppen.Til sist: alle konstruksjoner, uansett tykkelse, gir full beskyttelse mot alle våpen og eksplosjoner – uansett hvor stor skaden er. Bare husk å bygge opp igjen når veggen raser sammen!

6. Skaff deg høyde

I forlengelse av forrige punkt, bør det nevnes hvor utrolig viktig det er å komme seg over fiendene sine og ha det taktiske overtaket. Det er flere grunner til at du ønsker å stå over fiendene dine, men den aller viktigste er uten tvil at du blir vanskeligere å se, og de blir mer utsatt. Det er også langt vanskeligere å bygge beskyttelse i oppoverbakke.

En annen, litt mer subtil faktor, er at sjansen for å få «headshot», altså å treffe fienden i hodet, er langt større destod mer vertikal vinkelen din er. Slike treff utøver dobbel skade, og er følgelig noe man alltid forsøker å oppnå.

Destod høyere du står, desto vanskeligere vil det dessuten være å bygge opp til deg. Bare pass på å ikke bygge for høyt, slik at fiendene kan skyte ut bygningen din så du tar skade av fallet. Om du har god tid, kan det også være en god idé å bygge bunnen av et fort med metall eller murstein, siden begge blir mye sterkere enn treverk når de er ferdigbygde.

Rent utenom å ta høyde ved å bygge, bør man også velge fysisk høyere plasseringer i kartet når man løper rundt omkring. I GIF-en over kan du se undertegnede gjøre nettopp dét.

7. Hold et øye med sonen, men ikke stress med den

Sirkelen (bildet) er her nokså langt unna spillerne,.

«Sonen» er det kanskje største stressmomentet i Fortnite, og den drivende faktoren bak det som til slutt fører til at én spiller står igjen som kongen på haugen. I praksis er sonen det spillbare området på øya, ettersom du tar skade utenfor i en slags radioaktiv storm.

Sonen vil markeres som en hvit sirkel på kartet lenge før stormen faktisk ankommer, før alle spillere får et varsel om at stormen sakte kryper nærmere. Når den kommer helt inn til grensen vil den stoppe, og en ny hvit sirkel oppstår innenfor den gamle. Slik blir sonene stadig mindre, og spillerne trenges sammen.

Noen ganger må man imidlertid løpe veldig langt til den første eller andre sonen, og det kan fort stresse uerfarne spillere. Faktum er imidlertid at du fint kan ta noe skade fra sonen, spesielt de første to, og at det kan være direkte farlig å løpe inn for tidlig.

Løper du inn i neste sone lenge før stormen er ankommet, vil du nemlig bli presset fra alle kanter av andre spillere – mens om du hadde ventet og kanskje til og med gjemt deg i stormen litt selv kunne presset andre. Som regel er det imidlertid lurt å unngå skade, men det er i alle fall ingen grunn til å være veldig tidlig inn i neste sone; det vil sannsynligvis virke mot sin hensikt.

8. Ha en eller annen form for eksplosiver

Ok, dette høres kanskje veldig enkelt ut, men med tanke på at du som tidligere nevnt kun har fem plasser til medisiner og våpen, er det ganske vanskelig å prioritere riktig. Et hett tips er allikevel å sørge for å alltid ha en eller annen form for eksplosiver, fortrinnsvis enten vanlige granater, «Clingers» eller i form av rakettskytende våpen.

Hvorfor? Vel, eksplosiver er ekstremt nyttig både for å avskrekke og skade fiender, men også for å ta ut bygninger og andre spilleres konstruksjoner. Kombinasjonen av eksplosiver og noen velplasserte skuddsalver kan være avgjørende i kamp, spesielt mot slutten av spillet.

Om ikke du har eksplosiver når det bare er 10 fiender igjen, så kan du i det minste banne på at de aller fleste andre vil ha mer enn nok til bombardere deg med!

9. Press fiendene dine, men prioriter helse om du må

Apropos bomardement: det er også en svært god idé å prøve å presse fiendene dine så mye du kan. Om du gir dem for mye pusterom, vil de både kunne bygge seg større og sikrere baser, bygge seg over deg eller skyte deg i fillebiter før du vet ordet av det.

Det er selvsagt ingen god idé å blåse alle kulene med én gang man ser en fiende; det er ikke dét vi prater om. Sakens kjerne dreier seg mer om å holde et visst press oppe, slik at fienden ikke får nok pusterom.

På den andre siden må du også vite når du skal ta kamper og ikke. Om du bare har 30 liv igjen og null skjold, burde du naturligvis forsøke å trekke deg tilbake for å få opp helsen litt igjen. Om dét ikke går, kan du alltids forsøke å bygge deg ut av situasjonen slik at fienden mister oversikten over hvor du er. I slike situasjoner kan man ofte bygge seg inn i en liten boks, og medisinere litt i fred og ro før man igjen hiver seg ut i kamp.

Hovedregelen er imidlertid at om du ønsker å vinne kampene du kommer ut i, så er det en fordel å være aggressiv. Bare ikke vær så aggressiv at du tar kampene du ikke trenger også!

10. Aldri stå stille når du ikke har beskyttelse

Til slutt har vi et ganske innlysende men samtidig ikke alltid like godt gjennomført tips: aldri stå stille. Fortnite er tross alt et skytespill, og jepp, det betyr at det finnes «snipere» i spillet.

Det betyr at du nesten uansett plassering er i akutt fare for å bli skutt på lang avstand, og attpåtil av våpnene med det største skadepotensialet i hele spillet. Om du blir skutt i hodet med en av de beste sniperne i spillet kan du ikke overleve; så mye liv kan du rett og slett ikke ha.

Så, hva betyr dette? Vel, at du som hovedregel alltid må bevege deg uberegnelig og ikke minst hoppe rundt selv når du bare løper fra sted til sted. Hoppingen er noe omtrent alle Fortnite-spillere praktiserer, men desto bedre spillerne blir, desto hyppigere blir også hoppingen. Dette, i tillegg til et par av bonustipsene under, er en av de letteste måtene å identifisere dårlige spillere på; hopper de ikke rundt, så er de sannsynligvis også enkle å slå i kamp.

Bonustips – Små ting som kan utgjøre en stor forskjell

  • Aldri hugg ned store ting helt – Det kan være fristende å hugge ned store trær og steiner helt når du samler ressurser, men husk på at animasjonen når disse tingene forsvinner gjerne kan ses mange hundre meter unna. Så stopp heller å hugge når objektet har litt liv igjen, og gå videre til neste huggbare ting.
  • Bruk treverk til å bygge i kampens hete – Hva? Metall og stein er jo sterkere enn treverk? Joda, men treverk når mye raskere sin sterkeste tilstand enn de to andre – og i kamp vil en metallvegg under konstruksjon raskt bli skutt ned – mye raskere enn en lagd av treverk
  • Bruk gulv til å raskt bevege deg ned fra høyder – For nye Fortnite-spillere kan det være en utfordring å komme seg ned fra et høyt hus eller en ås uten å ta skade av fallet. Et nyttig triks her er å la seg falle en liten distanse, bygge et gulv og gjenta prosessen til man er nede. Slik slipper man å ta skade, med minimal ressursbruk.
  • Ikke gi fra deg posisjonen din unødig – Lyd er en viktig faktor i Fortnite, og om du har mange fiender rundt deg som ikke vet at du er der kan det være nyttig å rett og slett sitte muse stille en liten stund for å unngå oppmerksomhet. På samme måte burde du heller ikke skyte fiender uten at du er i en god posisjon til å gjøre nettopp det – aller helst uten at de vet at du ser dem.
  • Utnytt treffsikkerheten til det første skuddet – For ikke lenge siden introduserte Epic Games muligheten til å treffe helt presist med det første skuddet fra nær sagt alle våpen. Dette er imidlertid kun når du står helt stille og skyter ett skudd av gangen. Om du utnytter dette korrekt, kan du skade eller til og med drepe en fiende svært raskt også på lengre avstander selv med et standard automatgevær.
  • Prioriter skjold over medisiner – Det kan fort være fristende å bære på både skjold og medisiner til enhver tid, men ofte må man da velge bort viktige våpen eller eksplosiver for å få plass. En tommelfingerregel er at du som regel alltid kommer til å trenge skjold før medisiner, og at miniskjold er raske å bruke også i kamp. Om du må velge, bruk derfor heller én plass på skjold enn medisiner.

Hvordan har du klart deg så langt i Fortnite? Kommenter gjerne under!

Mangler du utstyr til å spille?
GUIDE: Dette grafikkortet trenger du for å kunne spille Fortnite »

annonse