Til hovedinnhold
GuideNettleserguiden – februar

Dette er den kjappeste nettleseren

Vi har testet fire vanlige nettlesere og én som skiller seg litt ut.

Det har blitt februar, og det med god margin. Dermed er det på tide med en ny runde med nettlesere, for å se hvilken av dem som yter best. Siden forrige gjennomgang har det kommet flere oppdateringer, og vi har med oss en spennende nykommer.

Nettleseren er og blir et utrolig viktig og sentralt program, og for veldig mange det aller mest brukte på datamaskinen. Fra å være et program for spesielt interesserte på 1990-tallet har det blitt helt essensielt. Det finnes et stadig voksende tilbud av tjenester, underholdning og informasjon svevende rundt ute på verdensveven, og antallet brukere vokser hele tiden.

I tillegg til alle de nyttige og morsomme tjenestene er det også innhold som ikke er så bra for deg. For selv om du ikke går inn på suspekte sider og klikker på alle de spennende lenkene og tilbudene du finner, kan det være fare på ferde. Såkalte drive by-angrep kan infisere maskinen din bare du sveiper innom en helt uskyldig og legitim side. Siden trenger ikke engang være snuskete, og det er ofte opp til nettleseren din å beskytte deg mot truslene.

I tillegg til sikkerhetsaspektet vil du at nettleseren din skal takle alt innholdet du vil klikker på. Filformater må støttes, og standarder skal følges. Den skal også være fjellstabil, men kanskje viktigst av alt for daglig bruk må nettleseren være rask – og akkurat det vi tester i denne artikkelserien.

Chrome er mest utbredt

Det er vanskelig å bli enige om hvilken nettleser som faktisk er mest brukt, og ikke minst hvilke tall vi snakker om, siden alle som måler dette har forskjellige datagrunnlag. Likevel er det som regel Google Chrome som stikker av med seieren.

Dette har vi også merket på våre egne sider. Dere har i flere år nå foretrukket Chrome som nettleser, og den vært mer enn dobbelt så stor som nestemann på listen – nemlig Firefox. Apples egen nettleser, Safari, har videre en tilnærmet like stor andel brukere som Microsofts egen nettleser Internet Explorer.

Vi har ikke med Safari i denne testen. Grunnen til det er at Windows-versjonen av denne ikke har blitt oppdatert på lang tid. Er du nysgjerrig på hvordan siste versjon gjør det rent ytelsesmessig, kan du titte på novemberutgaven fra 2013 av denne oversikten.

Chrome foreligger nå i versjon 40, og har fått en skikkelig overhaling siden sist. Dette er søkegiganten Googles nettleser, og har i løpet av sine fem år på markedet rukket å bli favoritten blant alle leserne på Hardware.no (nå Tek.no). Nettleseren har blitt svært populær grunnet sin hurtighet og fokus på å være en enkel og god nettleser som «bare fungerer».

Bak den enkle fasaden er det likevel fullt av teknologi. Nettleseren er frempå når det gjelder nettstandarder, som HTML5. Videre er Chrome åpen programvare, slik at du står fritt til å tilpasse den etter egne behov, og det finnes en rekke alternative nettlesere på markedet som er basert på Chrome.

Firefox kommer fra Mozilla, og har vært på markedet i en årrekke. Denne har lenge vært en favoritt blant de mer erfarne brukerne, men har måttet se seg slått av Chrome. Til Firefox får du en utrolig mengde med utvidelser, noe som kan være både en velsignelse og en forbannelse.

Denne gangen har Firefox fått en skikkelig oppdatering, og versjonsnummeret har nå kommet til 35.01.

Internet Explorer er den klassiske nettleseren fra Microsoft, og har i en årrekke regjert på toppen av brukerstatistikkene. Mye av grunnen til akkurat det har vært at nettleseren har fulgt med alle versjoner av Microsoft Windows. Nettleseren er ikke oppdatert siden forrige runde, og ligger på versjonsnummer 11.0.15.

Ellers kan det virke som at det går mot slutten for Internet Explorer. I det kommende Windows 10 har det vært snakk om en helt ny nettleser, nemlig Spartan.

Opera er det norske alternativet, og er du ivrig nasjonalist er det denne du velger. Denne nettleseren er ikke spesielt utbredt på verdensbasis, der har den en brukerandel på rundt én prosent. Her i Norge er den mer populær, og hos våre lesere er det hele seks prosent som sverger til Opera.

Dagens Opera har en litt annet tilnærming til bokmerker og favoritter enn hva konkurrentene og tidligere versjoner av Opera hadde, og det kan være litt vanskelig å forholde seg til. Har du store mengder med bokmerker vil du for eksempel kunne irritere deg over hvordan du skal få brukt disse i Opera. Nettleseren har nå kommet i versjon 27.

Citrio er denne rundens utfordrer, og under skallet lurer Googles Chromium. Denne nettleseren kom på banen i 2013, og har siden den gang gjennomgått en rekke overhalinger. Stikkordene her er grunnleggende Chrome pluss en hel serie med integrerte tillegg. Her snakker vi nedlastningsprogramvare, proxy-muligheter, Torrent-programvare og lignende.

I tillegg til dette er det lagt inn sikkerhetsprogramvare som skal hindre både ondsinnet programvare og forsøk på phishing.

Store forskjeller

Vi fyrer opp den aller første testen, Kraken. Dette er en JavaScript-test laget av Mozilla labs, og for ordens skyld skal det nevnes at dette er det samme selskapet som har utviklet nettleseren Firefox. Resultatene er oppgitt i millisekunder, og en lavest mulig verdi er best.

Firefox kommer nok en gang best ut rent resultatmessig. Med tanke på at Kraken er utviklet av Mozilla, som er det samme selskapet som står bak Firefox er vi ikke overrasket.

Etter det ser vi at dagens utfordrer kommer inn på en god andreplass, tett fulgt av både Chrome og Opera. Internet Explorer må som vanlig nøye seg med sisteplassen.

Octane er den nyeste testapplikasjonen fra Google, som altså har laget Chrome. Den måler JavaScript-ytelsen, og er en direkte etterfølger til V8. Veldig mange av deltestene i V8 er også videreført til Octane. Resultatene er oppgitt i antall poeng.

I Octane v2 er det noe overraskende Citrio som stikker av med seieren, skjønt, det er kanskje enda mer overraskende å se Chrome på fjerdeplassen. Denne testen er vanligvis ren plankekjøring for Chrome, men denne gangen blir den slått også av Opera og Firefox. Internet Explorer er som vanlig nederst på listen.

Vi liker også å teste minnebruken på de ulike nettleserne, her kan det erfaringsmessig være til dels store forskjeller. Her starter vi med bare én fane, før vi øker til totalt fem faner.

Internet Explorer pleier strengt tatt å komme godt ut på én fane, og det gjør den nok en gang, men så snart vi åpner flere faner stiger minnebruken raskt.

Chrome imponerer nå med å legge seg inn som den nettleseren som bruker nest minst minne ved én fane åpen. Øker vi antallet økes også minnebruken drastisk. Totalt sett er det Firefox som er best på minnebruk, og det som virkelig trekker opp er den beskjedne minnebruken ved flere faner.

Nykommeren Citrio ender med svarteper, grunnet den vannvittige mengden med tillegg og annet fjas som startes opp samtidig med nettleseren.

Den siste testen kommer fra Futuremark, som er det samme selskapet som står bak kjente testprogrammer som 3DMark og PCMark. Testprogrammet har fått navnet Peacekeeper, og tester nettlesere i en hel haug med oppgaver, inkludert HTML5.

Peacekeeper har tradisjonelt vært en test der Chrome stikker av med seieren, men denne gangen er det Opera som er råest. Firefox følger tett etter, og vi må ned på tredjeplassen for å finne Chrome denne gangen.

Internet Explorer er nok en gang på bunn, selv om vi noterer oss at Citrio ikke greier gjennomføre testen engang.

Opera er kjappest

Denne runden har vært mer spennende enn på lenge. Alle de store aktørene har fått store oppdateringer, og det har gitt visse utslag på resultatlisten.

Vi er veldig imponerte over hvordan Opera og Firefox har gjort det denne gangen, men etter en helhetsvurdering blir det Opera som stikker av med seieren denne gangen.

Chrome måtte denne gangen se seg slått på en rekke områder, men kjenner vi utviklerne rett kommer de veldig sterkt tilbake i mars.

Citrio er for spesielt interesserte, og det samme kan vi si om Internet Explorer. Her er det ingen spesielt gode grunner for å velge noen av dem.

Forskjellene er til dels betydelige på målingene, men det er fortsatt opp til deg om hva du liker best. Nettleserne føles nemlig ganske så gode alle sammen, og de fleste har nok minne til å dra selv de mest ressurstrengende nettleserne.

Bruker du Googles skylagringstjeneste Drive?
Disse triksene gir deg mest igjen for pengene »

annonse