Guide

Forleng batteriets levetid

Det finnes få ting som er mer irriterende enn når batteriet på laptopen tar slutt. Å ha med seg ekstra batteri er det få som har og å finne et strømuttak er ikke alltid like enkelt. Vi har derfor noen nyttige tips til hvordan du kan forlenge batteriets levetid på din bærbare maskin.

Kalibrer batteriet

Mange opplever at den nyinnkjøpte laptopen etter en kort stund går veldig fort tom for batteri. Irritasjonen over meldingen om at batteriet er tomt etter en halv times bruk er heldigvis et falskt irritasjonsmoment for mange. Ofte er ikke batteriindikatoren og batteriets reelle levetid synkronisert. Du må derfor jevnlig, hver tredje måned, kalibrere ditt batteri. For å gjøre dette må du selv sjekke din bruksanvisning, men ofte holder det å skru av alle skjermsparere og andre ting som sender din bærbare i hvilemodus. Deretter lader du batteriet fullt for så å tappe det helt igjen til maskinen selv slår seg av.

Når dette er gjort kan du lade opp fullt og tilbakestille innstillingene som før. På denne måten skal batteriet være synkronisert med informasjonen i din bærbare.

Kjør kun de programmene du behøver

Om du har flere programmer gående samtidig vil dette drastisk senke ditt batteri sin varighet. Om du for eksempel både skriver dokument, har nettleseren oppe og er koblet til din mailkonto, så vil dette ta unyttig mye batteri.

Da er det bedre å skrive først, deretter surfe og til slutt sjekke mail. Gjerne i omvendt rekkefølge, men maskinen liker best at det foregår en ting om gangen.

Slå ned skjermstyrken

Lyset i din skjerm er noe av det som tar mest strøm. Slå derfor ned brightnessen og du vil få ennå mer tid til å fullføre dokumentet du jobber med. Om du ikke lenger klarer lese dokumentet har du kanskje senket lysstyrken litt vel mye, men du trenger heller ikke flombelysning.

Slå av unødvendige programmer

Mange nye bærbare PC-er leveres med en rekke unødvendige programmer. PC-produsentene har avtaler med softwareprodusenter som ikke alltid er til din fordel. Problemet er at mange av disse programmene startes opp automatisk. Vurder å fjerne disse helt fra din bærbare.

Slå ellers av alle programmer som kjører i bakgrunnen mens du arbeider. Om du ikke bruker de der og da trenger de heller ikke ta batteri.

La maskinen puste

De fleste bærbare liker seg best når det er kjølig. Det sparer på viftene og dermed batteri. La derfor viftene blåse fritt og rens de gjerne innimellom. Om du har din bærbare på fanget vil den fort bli varm og batteriet tappes deretter.

Ikke se film eller spill spill

Dette er kanskje for mange en kjedelig kjensgjerning. Men den bærbare maskinens batteri forsvinner fort når det skal brukes mye grafikk. Filmtitting og spilling bør derfor spares til du har et strømuttak i nærheten om du vil bruke maskinen etterpå.

Begrens eksterne gadgets

Eksterne ting som USB-kanoner, minnepinner, harddisker og annet tar kontinuerlig strøm, selv når de kun er koblet til maskinen og ikke i bruk. Abatt.com anbefaler derfor ikke å ta i bruk den nye USB håndvarmeren når du er på tur. La heller dingsene ligge i sekken.

Ikke gå i standby, bruk dvalemodus

Om maskinen går i standby så bruker den fortsatt en del strøm. La derfor maskinen gå i dvalemodus. Da lagrer den dine arbeider samtidig som strømmen spares til du tar den i bruk neste gang.

Unngå å bruke DVD/CD-spiller

Den optiske leseren i maskinen tar mye strøm når den er i bruk. Unngå derfor å bruke den mest mulig når du reiser. Om du trenger eksterne dokumenter så bruk heller minnepinne om mulig.

Rens batterikontaktene
Vedlikehold er også viktig når det gjelder batterier i bærbare. Rens derfor batterikontaktene for møkk og støv. På denne måten bruker maskinen energien mer effektivt. Bomull og alkohol er gode rensemidler.

Bruk batteriet

Det kan kanskje virke snålt å bruke batteriet om du skal spare det mest mulig, men faktum er at batteriet liker dårlig å stå lenge fulladet. Om du skal la maskinen stå en stund mener ekspertene at batteriet skal lades nesten helt ned og tas ut av maskinen for å forlenge levetiden.

Unngå sollys

Verken batteriene dine eller maskinen liker direkte sollys. La de derfor slippe unna, og la maskinen bli hjemme når du skal ut og sole deg. Kanskje ikke noe stort problem i Norge i disse dager.

Defragmenter harddisken

Ved å derfragmentere harddisken på maskinen får du ikke bare en mer effektiv maskin. Batteriet trives også bedre. Med en defragmentert harddisk finner nemlig maskinen informasjon raskere og batteriets energi blir mindre brukt.

Jo mindre desto bedre

En 14 tommer skjerm tar mindre strøm enn en 17 tommer. Tenk deg derfor nøye gjennom neste gang du handler om det er hjemmekinoanlegg eller en mobil maskin du ønsker.

Slå av høytalere

Lydkortet ditt tar mye strøm når det spilles av musikk eller annet. Bruk MP3-spilleren for å høre på musikk og den bærbare for kun det mest nødvendige på tur. Om batteriet i din MP3-spiller ikke går ut selvsagt.

Ta med ekstra batteri

Om du skal på langtur og du vet det kan oppstå strømproblemer, så er det kanskje smart å ta med et ekstra batteri. Det vil helt klart gjøre deg mindre mobil, men så kan du være sikker på at du har tilgang til de viktige dokumentene i maskinen. Om du ikke er så opptatt av de viktige dokumentene kan du da også unne deg en spillefilm på veien hjem.
Om batteriet ditt ikke gir særlig levetid etter dette er det nok på tide å kjøpe et nytt. Det er dessverre ikke billig, men da kan du i det minste benytte deg av tipsene over for å forlenge levetiden på det nye batteriet.
Denne artikkelen er republisert og ble første gang publisert 09.10.2007.

Les også
Slik plukker du riktig bærbar
Les også
Spar tusener på gratis programvare
Les også
Begynnerguide til BIOS
Les også
Unngå strømstans med BatteryBar
Les også
Bærbar PC - CULV på testbenken
Les også
Trådløs strøm til Dell
Les også
Få kontroll med BattCursor
Les også
De viktigste diskverktøyene
Les også
Nye skjermer, bedre batteri
Les også
Klart for norsk batterirevolusjon
Les også
Tidenes dårligste idé?
Les også
- Det råder et komplett kaos
Les også
Få mer ut av batteriet
Les også
Dingsene du tar med på stranda
Les også
Kjempetest av speilreflekser
annonse