Tek.no

Guide

Foreldrekontroll på nett

Det kan være en utfordring å holde barna unna nettsider du ikke ønsker at de skal besøke. Enten det er web-tv-sendinger av Paradise Hotel, voldelige videoklipp eller pornografi.

Det finnes mange måter du kan kontrollere nettsurfingen på, alt fra egne programmer som kun gir et begrenset innhold til innstillinger på datamaskin eller i nettleser. Her følger en liten guide til mulighetene.

Egen programvare for lukket surfing

Det finnes flere typer programvare du kan bruke for å kontrollere barnas surfing. Ett eksempel er Kidsurf. Denne nettleseren koster 6 dollar og lar deg bestemme hvilke sider som barn skal lese. Den har innebygget en god del amerikanske barnesider, og kan være et fint alternativ for de med de yngste barna.

Her kan du laste ned Kidsurf

En norsk mulighet er 3til7.no - her er det en lukket verden med egne spill. Dette programmet koster 29 kroner per måned, og inkluderer også muligheter til å justere spilletid og annet.

Her kan du laste ned 3til7.no

Windows Live Family Safety (Windows Live Tryggere for Familien 2011)

Dette programmet er en mulighet for deg å overvåke barnas datamaskinaktivitet og er helt gratis. Programmet lar deg også fjernstyre barnas tillatelser. Programmet vil la deg styre aktiviteten generelt på maskinen og da også på alle nettlesere.

Du kan laste ned programmet her

Net Nanny

Dette programmet er sannsynligvis det mest solgte programmet for å kontrollere surfing. Det krever en del jobbing, men det fungerer godt. Programmet koster 40 dollar. Programmet finnes for Windows, Mac og mobiler. Programmet har dog fått litt kritikk for at det kan være lett for litt eldre barn å komme seg rundt det, men nyere versjoner har visstnok gjort det noe vanskeligere.

Her finner du Net Nanny

Safari/Mac/iPad

Ønsker du å sette opp kontroll på en Mac kan du følge denne guiden. Bruker du iPad kan du sjekke guiden for det her.

Mobil

Mobilen kan selvfølgelig være en ekstra utfordring, spesielt hvis barna surfer fra den. Windows-mobiler har mye av den samme funksjonaliteten som Windows har ellers (se guidene). Hvis du har en iPhone kan du se på Safari/Mac/iPad-guidene og finne mange tips der. Har du en Android-telefon finnes det en god del svært dyre applikasjoner (eksempelvis Mobile-Nanny til 50 dollar) som overvåker og sperrer mobiler. Du kan også vurdere denne gratis applikasjonen. En annen mulighet for deg med små barn som skal lære og spille på telefonen er Kid Mode.

Firefox

Bruker du nettlesere Firefox kan du laste ned Foxfilter som lar deg lage et filter for hva som kan surfes på av nettsider. Den er lett å bruke, og kjøper man fullversjonen for 15 dollar i året får man tilgang til svært avanserte funksjoner. Det finnes gratisversjoner, men vil du bruke Firefox og ha full kontroll over nettsurfingen er det en grei investering. Det finnes andre slike tilleggsprogrammer som koster mindre, men Foxfilter er det enkleste å bruke. Du kan søke etter andre slike programmer her.

Her finner du programvaren

Internet Explorer-guide

Bruker du Internet Explorer kan du sette opp ditt eget filter som gjør at dine barn ikke får tilgang til andre sider enn det du har godkjent. Å gjøre en slik prosess er relativt tidkrevende, spesielt hvis du vil godkjenne mange steder samtidig som det gir deg full kontroll gjennom et passord i nettleseren.

I praksis gjør du det slik at kun sider som du har sagt at er ok er greit, samt at du kan helt sperre sider så man heller ikke kan se forsidene til disse sidene. NB! Det er viktig at du ikke har andre nettlesere installert på maskinen hvis du kun gjør dette i Internet Explorer.

Slik gjør du det:

Les også: Nå er trenden å dele alt på nettet

Les også
Slik blir fremtidens passord
Les også
Veggfester og TV-bord
Les også
Snart kan du GPS-spore barna
Les også
Datalagrings-diskusjonen koker på nett
Les også
Nå er trenden å dele alt på nettet
Les også
Datalagringsdirektivet er vedtatt
Les også
Netflix kommer til Europa
Les også
Facebook utleverer deg i retten
annonse