Slik blir du helt anonym på nettet

Dette er triksene storebror ikke vil at du skal kunne.

Introduksjon

Det er mange situasjoner hvor du har gode, legitime grunner til å ønske deg anonymitet på Internett, og da holder det ikke å slå på «privatsurfing» i nettleseren. For å bli virkelig anonym må du også skjule det elektroniske fingeravtrykket ditt.

Hver gang du besøker en nettside eller bruker en tjeneste på nettet, sendes det nemlig ut et vell av informasjon om deg til eieren. Vi kan for eksempel akkurat nå se i hvilken by du sitter, hvilke bokstavtyper du har installert, er og hvilken IP-adresse du har.

Skulle vi samlet alle de hundrevis opplysningene som du sender til oss, bare ved å besøke våre nettsider, ville vi sitte igjen med et helt unikt fingeravtrykk av deg. Dette ville gjort det enkelt for oss å gjenkjenne deg i fremtiden.

Grundig kartlegging

Din IP-adresse kan avsløre mye om deg.

Skulle du ønske å fjerne sporene av nettaktiveten din i etterkant, hjelper det verken å slette nettleserhistorikken eller formatere datamaskinen din. Internettleverandøren din har nemlig lagret alle bevegelsene dine, IP-adresse for IP-adresse.

Snart vil leverandørene også bli pålagt å lagre både disse opplysningene, og flere andre, i hele seks måneder. I det hele og det store blir du overvåket på Internett, i mye større grad enn du kanskje liker å tro.

Heldigvis finnes det flere typer teknologi som kan hjelpe deg med å være anonym. Noen er svært enkle for alle å ta i bruk, mens andre verktøy er forbeholdt de virkelig teknisk kyndige.

Edle hensikter

Å gjøre seg anonym på nettet, med disse hjelpemidlene, er selvsagt helt lovlig. Det er også mange eksempler på når slikt kan være nødvendig. Kanskje du sitter i en betrodd stilling, og vil tipse om at firmaet du jobber i gjør noe ulovlig. Kanskje du er bekymret for nabogutten, og vil sende en bekymringsmelding om det.

I slike situasjoner kan du risikere å miste jobben eller nabofreden hvis det blir oppdaget hva du har gjort. Da er det greit å sikre at du ikke kan spores opp, og i denne artikkelen skal vi hjelpe deg finne, og ta i bruk, den teknologien som passer dine behov best.

Verktøyene vi snakker om, brukes også av aktivister og journalister i land med undertrykkende regimer. Selv om myndighetene gjerne prøver å sperre for det, kan frihetskjempere kommunisere med hverandre, og med folk i friere land, uten at regimet kan stanse det.

Mye å velge i

Som en generell regel kan vi si at jo tryggere du vil være, og jo bedre du vil sikre din anonymitet, jo mer er du nødt til å jobbe for det. For de aller fleste formål er det ikke så alt for mye som skal til, men om du vil synke fullstendig i den digitale jorden må du være innstilt på å lære deg noen nye teknikker.

Det letteste:
Slik surfer du privat i nettleseren »

Høy fart og god sikkerhet:
Hva er VPN, og hvordan få det til å fungere »

Ofte tregere, men kan gjøres tryggere:
Hvordan sette opp tilkobling til en proxy-server »

Skal du synke i jorden:
Hvordan skaffe seg knallhard sikkerhet med Tor »

Det mest ekstreme alternativet:
Slik forsvinner du fullstendig fra Internett »