Til hovedinnhold
GuideReparasjon av iPhone 6

Vi brukte nybrygget kaffe som reparasjonsverktøy

Å reparere en knust iPhone 6 er enklere enn du tror – og flere verktøy har du allerede!

Torstein Norum Bugge, Tek.no/Shutterstock/montasje

For ikke så veldig lenge siden skrev jeg en guide om våre erfaringer med å kjøpe ny skjerm til Apples iPhone 6. Vi testet da tre skjermer i vidt forskjellige prisklasser opp mot hverandre, og målte blant annet lysstyrke, fargegjengivelse, kontrast og lyslekkasje – før det til slutt ble kåret en vinner.

I saken byttet jeg naturlig nok skjerm på iPhonen vår ganske mange ganger, for å få tatt alle bildene og målingene vi trengte. Men jeg fikk egentlig aldri skikkelig igjennom hvordan du bytter skjermen, noe mange sannsynligvis er nokså interesserte i å vite. Derfor bestemte vi oss for å også vie litt spalteplass til nettopp en slik sak.

Slik så vår kollegas iPhone 6 ut etter et særdeles ublidt møte med et parkettgulv.
Torstein Norum Bugge, Tek.no
Skjermen var fullstendig ubrukelig slik den var før reparasjon.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Opprinnelig tenkte jeg å «liksombytte» skjermen på den samme enheten som vi brukte i testen. Omtrent samtidig som den forrige saken var i sluttfasen presterte imidlertid en kollega i TU Media å glippe sin iPhone 6, som fikk et svært ublidt møte med parkettgulvet.

Hell i uhell, kan du si, for nå satt vi jo først som sist med tre ekstraskjermer for hånden som bare støvet ned. Dermed ble det både en ny skjerm for kollegaen vår, og en bytteguide for oss.

To fluer i en smekk, altså!

To guider – to innfallsvinkler

Vi har tidligere fikset en iPhone 6 Plus, da med en litt annen innfallsvinkel.
Niklas Plikk, Tek.no

Undertegnedes reparatørkarriere startet med saken "Hjelp! Jeg må reparere mobiltelefonen selv!". Siden den gang har det blitt mange flere, blant annet en reparasjon av iPhone 6 Plus som det også ble Tek-guide ut av.

I bunn og grunn er det å reparere en iPhone 6 Plus og en iPhone 6 svært likt, men denne gangen har jeg et mye større erfaringsgrunnlag å basere meg på.

La oss imidlertid ikke dvele så mye mer ved dette, og heller starte rett på reparasjonen!

Demonteringen – alt starter med to små skruer

Som ved alle reparasjoner av nyere iPhone-enheter starter alt med to små skruer i bunnen av telefonen. Disse er proprietære, og krever spesialverktøy. Slikt følger som regel med i en liten pose når du kjøper en ny skjerm – spesielt om du kjøper fra eBay. I en slik pose vil du som regel også få alt annet nødvendig pirkeverktøy.

Blant pirkeverktøyet er også en sugekopp med en nøkkelring og et plekter, som brukes til å henholdsvis løfte skjermen opp og tvinge den løs fra rammen (se bildene under). Når skjermen er løs kan du løfte den forsiktig opp og lene den i litt over 90 grader mot et objekt, slik at kablene ikke kommer i klem eller strekkes:

1. Skru ut de to bunnskruene 2. Bruk sugekoppen til å skape et lite mellomrom, og få plekteret imellom. 3. Før plekteret langs skjermkantene, slik at skjermen løsner 4. Løft skjermen opp, og len den i litt over 90 grader mot en gjenstand slik at den ikke tipper bakover og setter kablene i spenn.
Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Ser du oppe i høyre hjørne av innmaten i telefonen, så vil du se en metallbrakett med fem små stjerneskruer. Skru ut disse, og vær varsom på hvilken skrue som passer hvor – de har nemlig forskjellig lengde. En tommelfingerregel er å huske på at de tre korteste sitter nederst.

Med braketten av kan du ta frem en såkalt «spudger» (lite, spisst plastverktøy; en tannpirker fungerer) og enkelt poppe av de fire kablene som kobler skjerm og telefon sammen:

5. Skru ut skruene i metallbraketten – hold styr på hvilken skrue som kom fra hvor! Den nest lengste sitter øverst til venstre, den lengste øverst til høyre 6. Ta av braketten og popp av kablene med et plastverktøy.
Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje
7. Ta av skjermen. Gammel og ny skjerm med selve telefonen i midten.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Vips! Så er skjermen skilt fra resten av telefonen, enkelt og greit. På dette tidspunktet kan det være en god idé å sjekke at den nye skjermen faktisk fungerer. Det er jo tross alt ingen vits i å bruke masse tid på å reparere noe som er ødelagt i utgangspunktet.

For å sjekke om det er liv kobler du ganske enkelt kablene fra den nye skjermen mot de to øverste kontaktene på selve telefondelen, og skrur enheten på. Gi den et par sekunder, og så vil det sannsynligvis lyse opp en svart eplelogo på hvit bakgrunn.

Siden vi gjenbruker en skjerm fra den forrige kjøpsguiden vår hoppet vi elegant bukk over dette steget. En ting vi burde bemerke med én gang i den anledning er at den nye skjermen vår er hvit, mens den knuste telefonen i utgangspunktet er svart. Sluttresultatet vil derfor bli litt «sebra», men fullt fungerende.

Frontkamera, hjemknapp og LCD-bakpanel

Nuvel. Videre kan du velge mellom to steg: frontkamera- eller hjemknapp-delen. Begge to må demonteres, men rekkefølgen er irrelevant. Vi startet med frontkameradelen, som egentlig består av en rekke små deler – deriblant en høyttaler, en mikrofon, en nærsensor og selve frontkameraet.

8. Skru ut skruene som holder braketten over frontkameradelen fast. 9. Hold frontkameraet opp, løft ut høyttalerbiten og fjern plastbraketten til frontkameraet 10. Forsiktig før et plastverktøy under mikrofondelen, og skjær den løs 11. Fjern frontkamerabiten.
Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje
Slik så den gamle skjermen ut etter at frontkameradelen var fjernet. Her sitter plastbraketten til nærsensoren igjen.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Aller først må du skru ut to små skruer som holder metallbraketten fast, og fjerne sistnevnte. Vipp frontkameraet ut av braketten sin, og fjern den firkantede høyttaleren (delen med fire, runde gullkontakter på).

Fisk så ut selve plastbraketten. På dette tidspunktet kan du eventuelt tilføre litt varme, før du pirker løs nærsensoren med et spisst plastredskap og fjerner hele frontkameradelen.

Du vil da sitte igjen med en skjerm som ser omtrent ut som på bildet til over til høyre.

Med dette unnagjort beveger vi oss over mot hjemknappen, som er betydelig enklere å fjerne. Først må du skru ut skruene på den obligatoriske metallbraketten, og fjerne denne. Da sitter du igjen med kun hjemknappen og kabelen dens.

12. Skru ut skruene som holder metallbraketten over hjemknappen fast 13. Flikk opp kontakten til hjemknappen 14. Før et plastverktøy under kabelen, og skjær den forsiktig løs 15. Dytt hjemknappen sakte ut av glasset fra fremsiden.
Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje
Hjemknappen løsner nokså lett fra skjermen, men prøv å ta vare på den spesialskårede limbiten som holder den på plass. Den blir nyttig når du skal sette alt sammen sammen igjen.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Her er det viktig å være forsiktig, ettersom kun den originale hjemknappen vil fungere med Touch ID-funksjonaliteten på iPhonen.

Vipp derfor varsomt opp tilkoblingen som ligger brettet mot baksiden av skjermen, og kutt deg sakte men sikkert mellom kabelen og rammen slik at den løsner.

Press til slutt selve hjemknappen løs fra skjermen fra fremsiden – den sitter festet kun med en tynn stripe lim. Denne limbiten kan det for øvrig lønne seg å være forsiktig med, slik at den kan gjenbrukes på den nye skjermen.

Med både hjemknappen og frontkameraet ute av veien kan du endelig ta fatt på metallplaten som sitter bakpå skjermen – eller LCD-bakplaten, som den også kalles. Denne sitter skrudd fast med tre skruer på hver side, samt én på baksiden av skjermen.

16. Skru ut skruene som holder LCD-bakdekselet fast (tre på hver side, én på toppen.
Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Skruene er standard stjerneskruer, og de seks sideskruene er dessuten like lange (1,6 millimeter). Skruen på baksiden av skjermen er derimot 0,1 millimeter lengre, så pass på å ikke blande den med de andre.

17. Vi hadde ingen varmepistol for hånden, men ved å holde skjermen inntil en varm kopp kaffe fikk vi løsnet limet på kabelen til hjemknappen. Vi gjorde IKKE som på bildet – det er kun en illustrasjon, og er både ineffektivt og utsetter delene for fuktighet!
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Selv med skruene vekk sitter imidlertid metallplaten fast i hjemknapp-kabelen – som er limt fast til glasset.

Frem til dette punktet hadde vi klart oss uten varme, men her måtte vi gi etter og ty til oppvarming. Siden vi ikke hadde noen varmepistol for hånden ble vi tvunget til å bli kreative – løsningen ble til slutt en varm kopp kaffe.

Etter et halvt minutt inntil koppen løsnet limet lett, og vi kunne fortsette. En hårføner eller en annen varm gjenstand gjør nok også susen.

Eller som en viss Murphy sa: If it's stupid but it works, it isn't stupid.

18. Fjern LCD-bakdekselet. Her er de to skjermene helt ribbet, med bakdekselet mellom seg.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Med det var altså også metallplaten løs, og vi satt igjen med en ribbet, ødelagt skjerm. Nå gjenstod bare å flytte delene over til den nye.

Remonteringen – en enkel men tålmodighetskrevende sak

Det bringer oss naturligvis over på den siste – og kanskje mest givende – delen av reparasjonen: remonteringen av gamle og nye deler.

Alle delene vi nå har fjernet fra den gamle skjermen må naturligvis gjenbrukes på den nye, og da må de plasseres nøye og forsiktig. Dette går vi gjennom i detalj i den tidligere nevnte iPhone 6 Plus-reparasjonen vår, men i praksis er det jo egentlig bare å følge stegene vi akkurat gikk gjennom i motsatt rekkefølge.

Derfor oppsummerer vi kun kort her, med et par bilder og korte forklaringer av hva som må gjøres. Først må metallplaten til LCD-en skrus på plass, før hjemknappen eller frontkameraet – alt ettersom hva du velger – må monteres på plass.

19. Montér LCD-bakdekselet til den nye skjermen 20. Montér hjemknapp-delene 21. Montér frontkameradelene. Spesielt det sistnevnte kan være utfordrende, men med tålmodighet løser det seg til slutt.
Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Hjemknappen kan være litt utfordrende å få til å sitte helt riktig slik at den gir fra seg det tilfredsstillende «klikket» ved vanlig bruk, men mest utfordrende er helt klart frontkamera-delene.

Hvorfor? Jo, rett og slett fordi det er mange bittesmå deler som skal plasseres svært tett, og som må sitte helt riktig. Det kanskje aller viktigste er å ikke plassere frontkameraet skjevt eller utenfor hullet sitt – da forringes selfiekvaliteten en hel del.

Etter litt fikling og bruk av dobbeltsidig teip burde du imidlertid få til også dette, og da skal resultatet se ut som på bildene over.

Deretter er det bare å ganske enkelt plassere skjermen riktig mot telefondelen, klikke de fire kontaktene tilbake på plass og til slutt skru fast den store metallbraketten. Klips skjermen forsiktig på, sørg for at alle sidene sitter som de skal og skru inn de to bunnskruene.

Der! En ferdig reparert iPhone 6, dog med feil farge på rammen. Noen vil kanskje kalle det stygt, vi velger å gå for «kunstnerisk og pragmatisk».
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Resultatet vårt ble som du kan se over, og telefonen fungerte som ny igjen etterpå. Om enn litt designmessig utfordret, takket være svart telefon og hvit erstatningsskjerm.

Som et generelt, siste råd vil vi altså anbefale deg å passe på at fargen stemmer overens med enheten din – vi brukte feil kun fordi vi hadde en hvit liggende fra før av.

Lykke til!

Lurer du på hvilken del du skal kjøpe til iPhonen din?
GUIDE: Derfor lønner det seg å kjøpe den billigste skjermen »

annonse