Til hovedinnhold

Kalibrering av skjermer

Det finnes mange grunner til at man stiller på lysstyrke (brightness) og kontrast på skjermen sin. For noen kan det være at rommet de befinner seg i er mørkt, eller at det det er mer behagelig for øynene å jobbe med skjermen innstilt på en viss måte.

Men hva når du har lyst til at noen skal se et bilde du har tatt med det nye digitale kameraet ditt per epost eller på diskett/CD? Hvordan kan du vite at de ser det du ser? For å gjøre det hele litt lettere: Du kan ikke vite det (med mindre du viser det på din egen skjerm). Det du imidlertid KAN gjøre, er å stille inn din egen skjerm riktig, og be den du sender bildene dine til å gjøre det samme.

Først er det viktig å sette skjermen til 16bit farge eller bedre (for windows 95 eller nyere: Høyreklikk på skrivebordet, velg innstillinger, og velg True (32bit) eller High (16bit) color, for Macintosh: Velg Monitor kontrollpanelet og flytt "antall farger" knappen opp).

Bildet du ser nedenfor er en kalibreringslinje. Når du stiller inn lysstyrke og kontrast på skjermen din, skal forskjellen mellom de 11 bildene helst være like stor, og den hvite skal være HELT hvit (sjekk med et ark papir, f.eks) og den svarte skal være HELT svart.

For en siste finjustering kan du bruke den som er under. Her skal det være 7 forskjellig fargede ruter. Du skal såvidt kunne se forskjell på de to første, de tre neste og de to siste.

Sånn, når dette er i boks, har du en skjerm som er temmelig greit kalibrert (Hvis du bedriver profesjonell repro, vil ikke denne fremgangsmåten holde, men for alle oss andre holder det i massevis). Hvis de du sender bildene til kalibrerer skjermen sin på samme måte vil bildene dere se på skjermene avvike svært lite fra hverandre.

annonse