Guide

Ikke kast din gamle PC!

Her er fem tips til hva du kan bruke den til i stedet.

Det er lite som slår lukten, følelsen og synet av nyoppakket elektronikk, og for noen vil en splitter ny datamaskin være det gjeveste av alt. Men samtidig er det vanskelig å glemme den gamle PC-en midt i all moroa – tross alt har den gitt deg utallige timers moro.

Heldigvis er det ikke slik at datamaskiner bare utånder og må kasseres. Joda, det kan også skje, men i de fleste tilfeller er det heller slik at en eller flere av komponentene tar kvelden eller ganske enkelt blir utdaterte.

Om grunnen til nykjøpet faktisk er en "død" PC, eller om det egentlig bare er misunnelse til naboens nye gamingrigg, er noe vi ikke skal gå inn på her. Poenget er at du før eller siden sitter der med to (eller flere) datamaskiner. I denne lille guiden skal vi se på hva du bør og/eller kan gjøre med det gamle datautstyret ditt.

Først: redd og rydd

Før vi går i gang må vi likevel si noe om harddisken i din gamle PC, dersom den da ikke har parkert tøflene for godt og du brukte dette som unnskyldning til å skaffe deg ny datamaskin.

Det første du bør gjøre er å redde og overføre dine personlige filer, musikk, bilder, filmer og så videre til den nye datamaskinen. Glem heller ikke slikt som e-post, bokmerker og eventuelle serienummer/registreringsnøkler dersom du skulle ha noe slikt. Husk også at Windows har en innebygd overføringsveiviser som kan hjelpe deg med det meste av dette.

Når dette er gjort kan det være smart å slette data, med mindre du da skal beholde harddisken. Vi anbefaler deg da å bruke sletteprogrammet Eraser eller lignende, ettersom personlige filer, bilder, passord og så videre kan gjenopprettes etter en enkel diskformatering.

1. Gi den bort

Hvis din gamle datamaskin fungerer, men ganske enkelt ikke lenger duger for ditt bruk, er det mange alternativer til en plass i returkontaineren hos din lokale elektrovarepusher. Ett av dem er å gi den bort.

Kanskje du har en venn, slektning eller nabo som uansett ikke trenger den til noe mer avansert enn e-post, surfing og kontorapplikasjoner? Da er ikke høy alder noen hindring. Legger du inn noen timer med tilhørende support kan det også være en fin julegave til grandonkel Frank.

Nytt tastatur i gave: tja? Gammelt tastatur i gave: nei!

Datautstyr og -deler kan også gis bort, men pakker du inn et halvmøkkete tastatur for å gi søsteren din i bursdagspresang ber du om bråk. Det samme gjelder for godt brukte datamus.

2. Selg, selg!

Hvis du ikke har noen å gi bort datamaskinen til, eller ganske enkelt synes den er for ny og god til å bare doneres bort, har du naturligvis også muligheter til å tjene noen grunker på den.

Hardwares eget bruktmarked kan være et fint sted å begynne, eller sjekk ut Torget på Finn.no.

I tillegg kan det være lurt å bruke sosiale medier, slekt og venner til å spre budskapet.

Husk også at du kan selge enkelte deler dersom PC-en ikke virker som den er. Et nyere grafikkort som fungerer er det kanskje det enkleste å få penger for.

3. Jobbskifte

Aldrende, men fungerende datamaskiner kan fremdeles gjøre en god jobb så lenge du gir dem arbeidsoppgaver de kan klare. Du kan for eksempel sette den opp som en hjemme/NAS-server for lagring av filer og backup på nettverket.

Har du lyst på en stue-PC eller mediesenter kan din gamle bærbar gjøre nytten – med sin lille størrelse og lave støynivå er spesielt bærbare PC-er godt egnet for dette.

En ekstra PC kan også være god å ha for å teste ut nye ting uten å kludre til sitt daglige oppsett. Kanskje du har lyst å prøve Linux, i stedet for å bare lese om det?

Alternativt kan du bare sette boksen på bakrommet og la den lete etter en kur for sykdommer. På vinteren kan du tenke på den som en samfunnsnyttig varmeovn.

4. Oppgradering

En datamaskin trenger ikke byttes ut kun fordi den begynner å henge litt etter. Spanderer du litt mer minne og en SSD på en bærbar kan den faktisk få en helt ny vår.

Les artikkelen: Laptopen blir som ny for 800 kroner

For stasjonære PC-er gjelder det samme, men i tillegg til mer minne og det å bytte ut harddisken med en SSD har du flere grep du kan ta. Sliter du med spill kan for eksempel et nytt grafikkort gjøre underverker. Prosessoren kan også ofte oppgraderes, kanskje til en raskere modell med flere kjerner.

Problemet med oppgradering av grafikkort og prosessor er at det krever litt kunnskap å finne deler som passer til det du har fra før. Men du bør kunne få god hjelp i en skikkelig databutikk, eller blant våre kunnskapsrike forumbrukere.

Merk deg også at stasjonære ferdigmodeller fra selskaper som HP, Dell og så videre av og til bruker kabinetter eller løsninger som gjør det vanskelig å oppgradere maskinene.

Til slutt: Pass på at en eventuell oppgradering ikke vil koste mer enn den smaker.

5. Stykkevis og delt

Den aller største valgfriheten får du hvis du begynner å plukke ting fra hverandre, noe du i hvert fall bør gjøre dersom det kun er en eller to komponenter som er ødelagt. Dessverre er dette også minst populært med mødre eller samboere, med mindre du har din egen garasje å rote i.

Uansett er det flere datamaskindeler og -utstyr som ikke påvirker PC-ens ytelse. Disse kan du da bruke til eller i en ny datamaskin, om du da ikke har andre planer. Herunder har vi blant annet optisk drev, diskettstasjon, kontrollerkort, lydkort og nettverkskort, samt eksterne saker som mus, tastatur, webkamera, høyttalere, mikrofon, hodesett, USB-hub, minnekortleser og så videre.

For alt det andre finnes det flere bruksområder (så lenge det virker):

Skjerm: Du har alltid bruk for en ekstra skjerm. Om den ikke passer inn i et flerskjemsoppsett på din nye PC bør du ha den i reserve. Av gamle CRT-skjermer vet vi at de kan brukes som akvarium, men gjør du det risikerer du å få dyrevernere på nakken.

En ekstern harddisk er alltid kjekt å ha.

Harddisk: Harddisken kan du sette som sekundær disk i en ny PC, som lagringsplass i en hjemmeserver, eller gjør den om til en ekstern disk ved å spandere på deg et harddiskkabinett til et par hundrelapper. Det siste der er spesielt smart om du har en ødelagt bærbar der harddisken har overlevd – 2,5" portable disker er knallfine for å få med seg filmsamlingen.

Kabler og strømforsyning: Putt det i en boks som reservedeler. Før eller siden kommer du til å bli glad i den boksen.

Grafikkort: Hvis det relativt nytt, og du ikke skal bruke det i din nye PC bør det som nevnt gå an å få noen kroner for det. Er det gammelt går det i boksen med reservedeler.

Kabinett: kan modifiseres, om du er av den litt handy og kreative typen.

Hovedkort, prosessor og minne: Hvis disse delene fungerer er det starten på en ny/gammel PC! Hiv på et par ekstra deler, så kan vi igjen minne om jobbskifte-planene: hjemmeserver, mediesenter, lekekasse eller sykdomsbekjemper.

Les også
10 grunner til å velge stasjonær PC
Les også
Disse 10 bærbare PC-ene er hetest nå
Les også
La din gamle mobil gjøre nytte for seg
Les også
Apple MacBook Air møter Toshiba Satellite Z830: Hvem vinner duellen mellom Mac og PC?
Les også
Stasjonær Mac vs. PC: Apple iMac møter Asus' alt-i-ett
Les også
Velg riktig hjemme-PC
Les også
Skal kaste nettbrett ned fra himmelen
Les også
Bygg en rå PC for 150 000 kroner
Les også
Her er de beste spillmaskinene
Les også
– PC-en er død
Les også
De beste PC-ene for studenter
Les også
– Datamaskinen gjør oss til dårligere lesere
Les også
Nord-Korea lager sine egne PC-er
Les også
De beste PC-kabinettene
Les også
5 triks for stillere bærbar
Les også
TV-Skolen: Slik kobler du PC-en til flatskjermen
Les også
Femten myter om Mac
annonse