Tek.no

Guide Pelletsgriller

Vi ser nærmere på hvordan en pelletsgrill fungerer

Ole Henrik Johansen / Tek.no
Ole Henrik Johansen
26 Mai 2020 15:12Først publisert 18 Mai 2018 10:28

Grillsesongen er i full gang og butikkene har for lengst begynt å bunkre opp hyllene med deilig grillmat.

Sammen med gode råvarer trenger du naturligvis en grill, og tradisjonelt har vi nordmenn hatt en forkjærlighet for kull- eller gassdrevne varianter.

Men visste du at man også kan grille ved hjelp av pellets og strøm?

Griller som bruker nettopp pellet har de siste par årene funnet veien til det norske markedet, og spesielt den siste tiden har de begynt å få mer og mer oppmerksomhet.

Vi har tatt en kikk på hvordan disse grillene fungerer, og hva som virker å være fordelene og ulempene.

Startet i 1985

Griller som bruker pellet har nært slektskap til pelletdrevne-ovner, som ble utviklet som et resultat av oljekrisen på 1970-tallet – hvor man fikk behov for et billige oppvarmingsalternativer. En pellet er kort forklart en komprimert, liten sylinder av for eksempel flis.

Slik fungerer en pelletgrill i korte trekk-
Illustrasjon, Niklas Plikk, Tek.no

Joe Traeger jobbet på denne tiden med nettopp oppvarming ved hjelp av pellet, og i 1985 hadde han laget sin første grill som brukte dette som varmekilde. Året etter tok han patent på teknologien, og var alene om å lage disse grillene frem til 2006, da patentet gikk ut.

Etter det startet flere produsenter å komme på banen, hvor det i 2014 var 27 forskjellige produsenter av pelletsgriller. I 2015 begynte de store varehusene å ta inn slike griller i blant annet USA, noe som satte fart på interessen.

I kjølvannet av dette har teknologien funnet veien til oss her på berget, og har i år blitt solgt i et betydelig antall, skal vi tro butikker vi har snakket med i bransjen.

Her har du et eksempel på en kontroller på en pelletsgrill.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Kobles i stikkontakten

En pelletsgrill kobles til stikkontakten når du skal grille. Grunnen er at den blant annet bruker kontrollere for å holde styr på hvor mye varme grillen skal gi deg. Her kan du velge mellom alt fra røyking på lav temperatur, til mer tradisjonell grilling opp mot rundt 260 grader.

Dette justeres ved hjelp av hvor mye pellet og luft som blandes i forbrenningskammeret til grillen.

Grillene har en egen beholder hvor du fyller på pellet. Videre fra denne brukes en egen mateskrue for å transportere pelletene videre til forbrenningskammeret. Når de kommer dit, vil en glødepinne hjelpe til med å sette fyr på pelletene.

Beholderen har en egen rist så du ikke skal kunne stikke fingrene ned til mateskruen.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Samtidig så vil en vifte trekke inn luft som blandes sammen med pelletene i forbrenningskammeret. Mengden pellet og luft blir justert av kontrollerne ved hjelp av en temperatursensor som sitter plassert i selve grillen.

Brennkammeret sitter plassert i bunnen av grillen. Her er risten og platen som fanger opp fettet som renner av tatt bort for å vise selve brenneren.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Grillen kan bråke noe, avhengig av hvor stillegående blant annet viftene er.

Pelletene er laget av komprimert sagkutt.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Mange ulike typer pellet

Når du skal grille er det altså pelletene som er «bensinen». Og hvor mye som brukes avhenger fra modell til modell – og ikke minst hvilken temperatur du bruker.

Skal du røyke kjøtt over tid bruker du mindre pelleter. En enkel tommelfingerregel er at du bruker omlag en halv kilo pellet per time du røyker maten. Grillene har et eget kammer som rommer flere kilo pellet, så du kan med andre ord røyke mange timer av gangen.

En pose pellet koster omlag 200 kroner for rundt 9 kilo. Det gir opptil 18 timers bruk avhengig av hvor mye varme du bruker.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Om du vil ha høyere varme, øker behovet for pellet. Også her varierer det mye av hvor varm grillen du har kjøpt klarer å bli, men som regel stopper de fleste på rundt 240 til 260 grader. På maks må du regne med at pellet-forbruket dobler seg sammenlignet med når du røyker.

Du får pellet fra mange ulike typer treslag, som for eksempel hickory, eik eller eple. De ulike slagene er med på å smaksette maten, men vi får opplyst at du ikke er låst til en spesifikk type pellet for å lage forskjellige matretter.

Eksempelvis betaler du rundt 200 kroner for en pose med cirka ni kilogram pellet, hvilket betyr at du kan røyke cirka 18 timer på en pose.

Enkel å langtidsgrille på

Skal du langtidsgrille noe, kan det være litt masete å passe på at grillen gjør det den skal. Om du bruker en kullgrill, må du ut og etterfylle kull med jevne mellomrom om du skal grille over mange timer.

Med denne kontrolleren kan du koble grillen til det trådløse nettet ditt hjemme og kontrollere grillen via en app.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Med en pelletsgrill trenger du i teorien ikke passe på annet enn at den har nok pellet. Med dette på plass, og strøm i stikkontakten, skal grillen klare å holde koken så lenge den ikke går tom for brensel – og du får en jevn temperatur hele veien.

Med en solid beholder på mange kilo, vil du med andre ord neppe trenge å bekymre deg for dette såfremt du ikke skal strekke det over flere døgn. I så fall har de fleste pelletsgriller beholderen for seg selv, så du kan bare fylle på uten at du trenger å løfte opp lokket på selve grillen.

Kjøper du en av de dyrere modellene på markedet får du dessuten en løsning hvor du kan koble grillen til det trådløse nettverket ditt hjemme. Derfra kan du via en app holde full kontroll over grillen din via mobilen.

Lite vedlikehold

Når du brenner pelleter, etterlater de seg lite søl og aske når du ferdig å bruke grillen. Etter hva vi erfarer så kan du regne med cirka én prosent aske fra pelleten du brenner.

Altså betyr det at du sitter igjen med rundt 200 gram aske om du svir av 20 kg med pellet. Det er lite sammenlignet med for eksempel kull.

Som med alle andre griller er det utover dette kun vanlig vedlikehold som må til. Grillene har som regel et eget system som samler opp fett og søl som drypper ned fra risten, og samles opp på samme måte som kull- og gassgriller.

Blir den varm nok?

Skal du for eksempel grille deg et skikkelig stykke entrecôte, bør du ha en grill som gir mye varme, slik at fettet i kjøttet smelter slik det burde og resultatet blir godt. En pelletsgrill gir ikke like mye varme som en kull- eller gassgrill.

Noen modeller vi har sett har derfor en egen sidebrenner som går langt høyere i temperatur, slik at du får svimerkene og stekeskorpen du jakter på et grillet kjøttstykke. På den måten får du nok krutt til å avslutte kjøttet på en god måte etter å for eksempel ha varmrøkt det en stund på forhånd.

Grillen behøver ikke nødvendigvis være svart og tradisjonelt utformet.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Det samme vil gjelde om du skal lage deg pizza på grillen med hjelp av en pizzastein. Da bør du av erfaring ha svært høy temperatur for at resultatet skal bli så bra som mulig.

Les også
Den beste pizzaovnen: Med disse kan du lage en perfekt pizza på under to minutter

Dyre griller

Skal du kjøpe deg en pelletsgrill, så koster disse en solid slump penger. Et raskt søk på nett viser at de rimeligste modellene starter rundt 8000 kroner, og at du fort passerer det dobbelte om du vil ha en større modell.

Men selv den minste modellen er ganske storvokst av seg. Du bør ta en kikk på modellene, for kanskje dekker den minste modellen behovet ditt bedre enn du kanskje tror.

Sammenlignet med en rimelig gassgrill eller en kullgrill, koster pelletsgrillen mer. Tar du med kostnaden for pelleter i tillegg, vil du nok måtte betale en del mer versus en gass-grill gjennom en hel sesong.

Men dette er utvilsomt en spennende konkurrent til de tradisjonelle grillene.

annonse

Les også