Guide

Her spiller vi storspill med lille PS Vita – trådløst

Men pass på så du får den beste opplevelsen.

Remote Play

En av de mest profilerte funksjonene til Sonys lekre håndholdte konsoll, PlayStation Vita, er muligheten den har til å spille PlayStation 4-spillene dine via «Remote Play»-funksjonen, eller avstandsspilling som det heter på godt norsk.

PlayStation 4 er ikke den første konsollen til å leke med en slik teknologi, for både Nintendos Wii U og Nvidia Shield har tidligre prøvd seg på å strømme spill tidligere, i tillegg til Playstation 3 som ga deg begrenset spillstrømming til PSP. Sistnevnte løsning var dog langt fra optimal, og listen over støttede spill knapp.

Remote Play for Vita og PS4 ble lansert allerede før jul, med julehilsen fra Sony om at vi hadde en skikkelig godbit å se frem til.

Og som lovet, med Remote Play kan du spille de aller fleste tittlene du normalt ville trengt en stor TV for å spille, bare på Vitaens mindre men akk så mye mer portable skjerm.

Funksjonen skal gjøre nytten over de fleste semimoderne trådløse nettverk, noe som sørger for at du kan fortsette å spille dersom TV-en brått blir okkupert for nyeste episode av «Tid for Hjem» eller «Barne-TV». Ikke nok med det, for om PS4-en din er på, kan du faktisk få levert storspill som Thief og Assassins Creed på Vitaen din om du så befinner deg på andre siden av jordkloden.

Bare en videostrøm

Mens Vita er en ganske potent liten rakker til størrelsen å være, når den ikke den kraftigere PS4-konsollen til knærne engang. Derfor beregner den heller ikke en eneste en av de over 500 000 pikslene som vises under avstandsspillingen selv.

Vita mottar nemlig bare et video– og lydsignal fra PS4-enheten som den viser til deg, i tillegg til at den registrerer hvilke knapper du trykker – noe den sender beskjed om tilbake til sjefen sjøl som gjør endringene du befaler.

Når bildet strømmes til Vita-skjermen senkes det i kvalitet fra full-HD til Vitaens 960 x 544 piksler, og antall bildeoppdateringer per sekund låses til 30. Dette gjøres for å begrense maskinkraften stuekonsollen må avse til oppgaven – som kan være krevende nok i seg selv – slik at den har kraft nok til å faktisk drive spillet. Dessuten ville overføring av et høyoppløst videosignal stillt helt andre krav til hjemmnettverket ditt enn dagens løsning.

Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Hardware.no

Ved alle former for overføring av data oppstår det desverre en viss forsinkelse, som er spesielt gjeldende for PS4 til Vitas tilfelle, som altså benytter seg av trådløs overføring. Bildet som overføres tilbake til Vitaen etter at PS4-konsollen har beregnet det ferdig, ankommer omtrent 100 millisekunder senere enn om du bare hadde spillt på TV-en som vanlig.

Dette høres ikke særlig problematisk ut, da vi vet at flere nettspill ofte sier seg vel fornøyde om de holder forsinkelsen i samme området. Vi ville uansett finne ut hvordan en på papiret tilsynelatende uviktig forsinkelse opplevdes i praksis, og hvordan fjernspillingen fungerte i et vanlig hjem med vegger, etasjer og møbler.

Remote Play skal være både enkelt å sette opp og dønn stabilt – noe det også må være. Det nytter jo selvsagt ikke med forsinkelser og ustabiliteter når finmekanikken i hendene dine skal brilljere i favorittspillet.

Siden det nå er fire måneder siden tjenesten ble lansert, følte vi det derfor var på høy tid å sjekke tingenes tilstand for Sonys avstandsspilling.

Enkel tilkobling

Før vi kunne teste måtte vi ta oss bryet med å faktisk sette opp forbindelsen mellom de to konsollene våre.

Appen PS4-kobling starter avstandsspillingen.

Første gangen du vil bruke Vitaen med PS4-systemet ditt må du gjennom en veiviser, som du finner i innstillingsmenyen til PS4-konsollen. Målet er å parre de to konsollene sammen, slik at de finner hverandre igjen helt automatisk ved senere anledninger.

Før du starter denne prosessen er det riktignok én essensiel ting du må gjøre, nemlig å logge deg inn med din egen PSN-konto på begge maskinene, og starte PS4-koblings-appen på Vitaen.

Direktekobling er ikke på som standard, selv om dette gir deg den beste opplevelsen.

Om du ikke har oppdatert programvaren på Vitaen eller PS4-konsollen din på en stund, kan det være at du må gjøre dette også. Remote Play-funksjonen var nemlig ikke tilgjengelig på Vita fra lansering, men kom i en programvareoppdatering i november.

Når disse formalitetene er unnagjort er det bare å benke seg ned i sofaen foran storskjermen. Bla deg frem til innstillingsmenyen på PS4 og finn «Tilkoblingsinstilinger for PlayStation Vita-systemet» for å starte.

Du må skrive inn koden du får fra PS4-systemet ditt for at Vitaen skal koble seg til den.

Her aktiverer du valget for å «Koble til direkte med PS Vita» før du velger «Legg til Enhet».

Koden du nå får opp på TV-en er den samme du må skrive inn på Vitaen, som nå ber deg om den.

Når koden er godkjent tar tilkoblingsveiviseren over og fullbyrder ekteskapet ved å koble de to systemene sammen til døden skiller dem av, eller du velger å oppløse koblingen.

Etter omtrent ti sekunder skal du ha full kontroll over PS4-menyen på Vita-skjermen, og om du kobler deg direkte til Vitaen behøver du ikke engang være tilkoblet ruteren eller Internett for å strømme spillene dine over på den lille skjermen.