Tek.no

Guide

7 ting du kan bruke notat-appen til

Den er langt nyttigere enn du tror.

V. Haugen, Teknofil.no
18 Aug 2014 15:22

Smartmobilen er som skapt for å ta notater, ettersom du har den med deg overalt. Notatappen hjelper deg med å huske, planlegge, og organisere.

Det finnes utallige apper som lar deg ta notater på telefonen, og hvilken du foretrekker å bruke er selvsagt opp til deg.

Fordeler med den innebygde notatappen

Etter vår erfaring, kan imidlertid den som følger med operativsystemet være vel så bra som de litt mer avanserte appene – i alle fall til hverdagsbruk. Alle mobiltelefoner har en forhåndsinstallert notat-app.

Hvis du synes standardappen for notater på din mobil blir for enkel, er Evernote blant de beste tredjepartsappene. Denne finnes til både Android, iOS og Windows Phone.Foto: Windows Phone Store

Spesielt iPhone-brukere får et par fordeler ved å bruke den innebygde appen. Her kan du nemlig søke i notatene direkte fra mobilens søkefelt – uten å først måtte åpne selve appen. I tillegg kan notatene synkroniseres via iCloud, slik at du har tilgang til dem fra flere enheter, som Mac eller iPad.

Windows Phone-brukere har tilgang til OneNote, som også er godt integrert med operativsystemet. På Android-mobiler avhenger det litt av produsentens eget grensesnitt, men etter vår erfaring fungerer de fleste tilfredsstillende.

Dersom du ikke vil bruke notatappen som følger med, kan vi anbefale Evernote (Android / iOS / Windows Phone). Det finnes imidlertid flere gode notatapper, så bruk den du liker best.

For å gjøre det lett å søke opp notatene, enten direkte via OS-et eller i selve notatappen, bør du merke hvert notat med et søkevennlig stikkord. Det vil si, ikke skriv «Vegards supershoppingliste», men heller «Handleliste», «Shopping» eller «Mat», for eksempel.

1. Skjortestørrelse og andre mål

«Størrelser:»

Husker du buksestørrelse, skjortestørrelse, hoftebredde (til belter) og andre klesstørrelser i hodet? Både EU- og UK- og US-størrelser? Det gjør ikke vi, men takket være et notat på mobilen går det raskt å sjekke det i butikken eller i nettbutikken.

Sjekk størrelsen på det klesplagget du synes sitter best, og noter størrelsen i notat-appen. Det kan spare deg for en kjedelig tur til prøverommet nest gang det er salg.

Skjortestørrelser.Foto: skjermbilde, Ebay.com

I samme notat har vi blant annet skriblet ned størrelsen på et stuevindu som trenger solskjerming, og en kjøkkenvegg som trenger maling. Tar du mål av alle rom i hele boligen din, kan du sjekke om du får plass til møbler og interiør som du ser på nett eller i butikken.

2. To do, ta-da!

«Gjøremål/To do-list:»

Kjip helg...Foto: skjermbilde

Lister over gjøremål er naturligvis en gjenganger i notatappene. Her kan du fortløpende skrive ned alt du må få gjort, og stryke det ut når du har gjort det. Det finnes en rekke «To do»-apper i applikasjonsbutikkene, men vi synes at en helt vanlig notatapp kan være vel så bra.

I notatet for gjøremål kan du for eksempel sette «Husarbeid» som en mellomtittel, og skrive en punktliste med støvsuge, vaske bad og ta ut– og inn av oppvaskmaskinen under.

Du kan selvsagt skrive opp alt du må få gjort i en og samme liste også, men hvis du har mye på planen kan det være greit å dele det opp litt.

Dette kan du, så vi hopper videre.

3. Gaveideer

«Gaver:»

Når julerushet setter inn, eller hvis noen du står nær har bursdag, kan det å kjøpe en fin gave være litt av en utfordring. Derfor synes i alle fall vi at det kan være lurt å ha en liste på mobilen med gaveideer.

I denne listen kan alle familiemedlemmer og nære venner få et lite avsnitt hver. Hvis en av dem for eksempel sier «åh, jeg fryser hele tiden – skulle hatt et ullteppe!», så kan du sette ullteppe ved siden av navnet i din liste. Eller kanskje du ser et produkt og tenker «det ville vært midt i blinken for ___». Da setter du det på listen.

Oppdater listen året rundt, så har du ingen problemer med å finne på noe fint å gi i gave til de du er glad i.

En annen fordel med en liste over gaveideer, er at du kan se hva du ga alle sammen til jul eller bursdager året før. Det kan i noen tilfeller gjøre at du kommer på noe nytt i samme gate.

4. Fått et godt tips?

«TIPS: musikk, bøker, film, TV-serier, nettsider, spill:»

«Lest Hitchhaiker's Guide to the Galaxy, ennå?»

«Har du hørt det nye albumet til Milky Chance?»

«Mobilspillet Threes er ganske kult ...verdt å prøve! »

«Du MÅÅ se The Wolf of Wall Street!!»

Du får nok, som oss, haugevis av tips i løpet av en uke. Enten fra venner, kollegaer, famile – eller på nett, på TV eller andre steder. Men å huske alt sammen kan være en utfordring.

Med en liste over alle gode tips du får i notatappen din, kan du se nærmere på det når det passer deg.

Det anbefales på det sterkeste – og kanskje har du en slik liste allerede?

5. En generell pakkeliste

«Pakkeliste:»

Enten du skal til Syden, på hytta, på kick-off i Hemsedal eller leke backpacker i Laos, kan en generell pakkeliste være lurt å ha. På denne listen kan du for eksempel under «Klær» ramse opp sokker, boksere, bukser, skjorter, jakke, belter, shorts og så videre. Da finner du raskt frem til de plaggene du trenger å pakke for den aktuelle turen – og du vil aldri igjen glemme å pakke ullsokker til fjellturen.

Ei heller vil du glemme mobillader, nødlader, nettbrett, solbriller, bøker eller kamera, ettersom det står permanent under «Annet». Under «Toalettsaker», kan du sette opp alt fra tanntråd til barberhøvel og solkrem.

Med en slik standardpakkeliste på mobilen, burde det i det minste bli litt lettere å få med seg alt på tur. Du kan også kopiere listen til et nytt notat, og gjøre spesifikke endringer for den aktuelle reisen.

Foto: Shutterstock

6. Gode middagsforslag

«Middager:»

En handleliste er kanskje det de fleste bruker notatappen sin til, så det tok vi ikke med som et eget punkt. Derimot kan vi melde at det å skrive opp vellykkede middager i et eget notat kan være en god idé.

Dette gjør det nemlig enkelt å sette opp en ukesmeny (hvis du gjør det?), og sørger for at du gleder deg til middag – hver eneste dag.

«Åh, dette må vi lage igjen!».Foto: Shutterstock

7. Brukernavn og passord

«Bruker/PW:»

«Vent nå litt, man burde vel ikke skrive ned brukernavn og passord i en notat-app? Det virker ikke spesielt sikkert ...»

Nei, det er det i utgangspunktet ikke. Dessuten finnes det flere apper som lar deg skjule passord i en kryptert tjeneste, hvis du virkelig er bekymret. Hvis du bruker låsemønster, pin-kode eller fingeravtrykkleser hver gang du tar opp mobilen, synes vi det burde være sikkert nok for metoden som er beskrevet under:

Med flere e-postkontoer, og ikke minst kontoer for blant annet Twitter, Skype, Facebook, Google, Snapchat, Evernote, TripAdvisor, PSN, Xbox Live, Origin, Instagram, IMDb, NSB, TV 2 Sumo, Netflix, LinkedIn, Yelp, Spotify, WiMP, Viaplay og Vine (for å nevne noen), er det lett å gå surr.

Måten vi holder styr på alt sammen er å skrive det ned i notatappen vår – i kode. E-postadressen vegard [at] teknofil.no kan for eksempel bli til v@tkn i mitt notat, og da vil neppe noen andre skjønne hva det er snakk om. Det høyst fiktive brukernavnet vegard12345 kan for eksempel bli til v-42513 eller veg-54321 i notatet. Poenget er altså at det skal være gjenkjennelig for deg, men ikke for noen andre.

Innloggingsdetaljer til streamingtjenester kan være greit å ha lagret i et notat.

Passordene bør du riktignok være ekstra forsiktig med, og velge en kode som utelukkende du vil kunne forstå. Hvis passordet ditt for eksempel er JimiHendrix1970 (et dårlig passord, for øvrig), kunne du kanskje ha skrevet LilWing18-sep (låtnavn og dagen Jimi døde i 1970) – men helst noe som er langt vanskeligere å forstå for uvedkommende. Det bør være noe ganske absurd, men som får deg til å tenke på det virkelige passordet.

Med alt sammen bakt inn i et notat på mobilen, kan du raskt sjekke hvilket brukernavn og passord du bruker på de forskjellige tjenestene når du skal logge deg inn. Da slipper du å be om å få tilsendt passordet ditt på nytt hele tiden.

Vi har for øvrig også skrevet ned WPA/WEP-koden til trådløse nett både hjemme, på jobb og hos familie og venner i samme liste, på samme måte.

Mange muligheter

Det fine med notatappen er at den ikke setter så mange grenser. Du kan tilpasse den etter egne behov og egne interesser.

Utover de sju punktene over, kan du for eksempel ha et notat for personlig utvikling – ting du synes du kan bli bedre på. Du kan skrive ned jobbrelaterte idéer. Eller andre idéer? Du kan skrive en liste med korte fraser på et fremmed språk når du reiser på ferie. Målsetninger, feriemål, det er mange muligheter.

Hva bruker du notatappen til? Kommentér i forumet nederst!

Studentene husket mindre da de brukte bærbar PC
Du tar bedre notater for hånd »

Les også
Denne strømmetjenesten har flest filmer og serier
annonse

Les også