Til hovedinnhold

Akams Londonguide for utstyrsfriker

Centre Point

London, hvorfor og hvordan?

Med billige flybilletter og stadig flere utstyrsnarkomane fotografer her i Norge, er det mange som vil dra utenlands på kamerashopping. For oss i Norge er det ofte mest nærliggende å tenke på London som reisemål for slikt, men er det noe å tjene på denslags?

1) Utvalg

Det sier seg selv at utvalget i en kjempeby som London ofte vil være bedre enn her hjemme, spesielt om man er på jakt etter litt perifert eller ultranytt utstyr. I en by som London vil man ofte kunne klå på flunkende nye fotosaker lenge før de er kommet på markedet i Norge.

2) Bruktutstyr

Selv om også Londons fotobutikker har begynt å merke krakket i bruktmarkedet, så er det fremdeles et langt større marked for brukt fotoutstyr i London enn her hjemme.

3) Pris

Prisnivået i London kan variere enormt, men tar man seg god tid og har is i magen, er det absolutt mulig å gjøre varp her som sparer inn igjen flybilletten. Pass imidlertid på at det du kjøper ikke er brukt eller gråimport. Hvis et tilbud er for godt til å være sant, så kan det godt hende at det er nettopp det det er.

4) Opplevelsen

London er en kjempeby på mer enn èn måte. Hvorfor ikke kombinere en fotohandletur med en fotoopplevelsestur? Det er nok å fotografere i London, og gallerier med ulike fotoutstillinger skorter det heller ikke på.

Innførsel av fotoutstyr til Norge

Det er ifølge tollreglene ikke toll på optisk utstyr inn til Norge, så akkurat det trenger man ikke tenke på. Det er imidlertid momsbelagt, det vil si at alt over en samlet verdi på kr 6000,- og som er kjøpt utenlands skal oppgis ved ankomst i Norge, og 25% mva skal betales. Vel og merke hvis du har vært utenlands minst 24 timer - hvis ikke er beløpsgrensen halvparten.

Tilbakebetaling av VAT i England

Har du kjøpt noe i England har du betalt engelsk merverdiavgift, eller Value-Added Tax, VAT for kort. Dette kan du få tilbakebetalt dersom du tar med deg varen ut av landet. Det er imidlertid en del ting du må være klar over.

VAT er på 17,5% i England, det vil si betydelig lavere enn MVA i Norge. Det vil med andre ord si at utgangsprisen må være et godt hakk lavere i England enn i Norge for at kjøpet skal svare seg, selv om du får refundert mesteparten av de 17,5 prosentene. Dersom du ikke har tenkt å begå lovbrudd ved ikke å oppgi gjenstanden(e) ved innreise da, selvsagt. For å få tilbakebetalt VAT må du ta med deg passet ditt til butikken når du kjøper gjenstanden(e) og oppgi at du ønsker å få refundert VAT ved utreise. Et skjema må fylles ut, og man får kvittering. Her har ulike forretninger ulik praksis. Noen tar en prosentandel av kjøpesummen som gebyr, andre tar en fast sum som en £5 eller £10. Uansett må gjenstand (ofte i originalinnpakningen), skjema og kvittering tas med, sammen med pass og billett som tar deg ut av EU, til et kontor på turistinformasjonen ved Regent Street nr 1, helt sør i gaten, eller til et avreisepunkt. For London er det Gatwick eller Heathrow som er å anbefale, og for større beløp har man ikke noe valg - beløp over en drøy tusenlapp vil ikke kontoret håndtere. I teorien kan man også reise fra Stansted, men her er det aldri betjening for slikt, og man må da legge fra seg originalkvitteringer og skjema i luken og håpe det beste. Undertegnede har aldri sett noe til tilbakebetalinger som har blitt foretatt via Stansted, så jeg anbefaler sterkt at man unngår denne flyplassen. Uansett hvor man går for å få refundert pengene, så bør man huske på at det ofte er lang kø, så beregn en time eller to ekstra på å nå flyet.

Orientere seg i London

Før avreise bør man selvsagt kunne orientere seg i London. Det mest matnyttige når man er på fototur i London å orientere seg etter krysset ved Centre Point-bygningen. Bygningen er høy og synes fra nesten hvorsom helst i London sentrum, og uansett hvor mange pints man har fått i seg i løpet av kvelden klarer man da på et vis å orientere seg tilbake til Tottenham Court Road t-banestasjon, eller tubestasjon som det heter her. Som navnet antyder er dette nedre ende av Tottenham Court Road, som strekker seg nesten rett nord herfra. Mot sør er det Charing Cross Road det heter, og vestover går den berømte handlegaten Oxford Street. Vi skal imidlertid først østover, langs New Oxford Street, på...

New Oxford Street

...fotoshopping i London - New Oxford Street

New Oxord Street er ikke lang, men den har noen av de største fotobutikkene i hele byen. Går du østover fra Centre Point bygningen kommer du først til Jessops World Camera Centre

[kart], den største jessopsbutikken av dem alle. Jessops er verdens største fotokjede, og her finner du det meste. Servicen er bra, om enn noe treg, og det meste av forbruksmateriell er tilgjengelig i Jessops' eget merke til en billigere penge enn de kjente merkene, uten at det nødvendigvis går nevneverdig ut over kvaliteten. Jessops annonserer det ikke, men dersom du fremdeles bruker film så matcher Jessops filmpriser fra andre butikker, men du må selv ta med en utskrift av prisliste el. lign. Husk at det må klart komme frem om prisene inkluderer VAT eller ikke.

Tvers over gaten fra Jessops finner du tre butikker på rekke og rad som alle kan være interessante for fotoentusiaster. Lengst til venstre ligger et Apple Centre og lengst til høyre, borte ved krysset, finner du Morgan Computers

. Morgan selger billig elektronikk og datautstyr som enten er fra slutten av en produksjonsserie, fabrikkoverhalte bruktdingser, eller lignende. Midt i mellom disse to finner du Jacobs Camera [kart], og man kan bare forestille seg hvordan konkurransen mellom disse to arter seg. Jacobs har stort sett strålende service og i motsetning til Jessops som nettopp har sluttet med bruktutstyr, har Jacobs et bredt spekter av brukt fotoutstyr av høy kvalitet. Ser du etter småuvanlige ting som storformatkameraer eller brukt mellomformatutstyr er dette stedet og gå. De har også en velutstyrt digitalavdeling, men vær oppmerksom på at prisene deres på nett og prisene i butikken har en tendens til å være forskjellige, uten at det opplyses noe sted.

Bloomsbury og østover

Fotoshopping i London - Bloomsbury og østover

Et kvartal eller to nord for New Oxford Street ligger velkjente British Museum, og området imellom heter Bloomsbury. Området var i sin tid kjent for bohemer og modernister innen både kunst og litteratur, men i våre dager kryr det av fotobutikker her. Rett ved museets sørøstre hjørne, i en liten koselig bakgård som heter Pied Bull yard, finner man ikke mindre enn tre fotobutikker side om side. York Cameras

[kart] er spesialister på Canon, men har også brukt Nikon og ymse annet. Da undertegnede var innom for å ta bilder til denne artikkelen fikk jeg beskjed om at de ikke ønsket at potensielle norske innbruddstjuver skulle vite hva som var i butikken, så bilder ble det ikke. Reaksjonen er desverre temmelig representativ for servicen, men èn ting skal de ha: Der Jessops krever en prosentandel av kjøpesummen i gebyr for å ordne med retur av VAT til utenlandske kjøpere, tar York en fast sum. Jessops Classics [kart] ligger også i Pied Bull Yard, og er Jessops' bruktbutikk for fotoutstyr. Her finner du batterier som ikke er å oppdrive noe annet sted, og alt av gammelt fotoutstyr - hvis butikken eksisterer ennå da. Jessops har som sagt bestemt seg for å slutte med bruktutstyr, og dermed har Jessops Classics levd på lånt tid i flere måneder nå. De venter bare på å selge ut det de har på lager, og så er det kroken på døra. Hvor det blir av den kunnskapsrike betjeningen når en av Londons fineste fotobutikker går inn vites ikke, men at det er et tap for oss utstyrsnarkomane fotofriker med nostalgikick er et faktum. Heldigvis har vi ennå butikker som The Classic Camera [kart], på andre siden av Pied Bull Yard. Her spesialiserer de seg på samlereksemplarer av Leica og snobbefaktoren er tilsvarende høy, men butikken er vel verdt et besøk, om ikke annet så bare for å se. Betjeningen er vant til at ikke alle som kommer innom kjøper med seg en Leica til hyllen.

Lenger nede i gaten ligger Camera City

[kart]. Ingen stor eller fin butikk, men med et til tider brukbart bruktutvalg. Om du stikker innom uten å finne noen bak disken, så stikk innom frisørsalongen ved siden av og forhør deg. De ser ikke all verdens omsetning noen av disse, og de ansatte holder hverandre med selskap i stille perioder. Da vil jeg heller anbefale å stikke en tur innom Aperture UK [kart]. Aperture er undertegnedes favoritt av alle fotobutikker, og ikke uten grunn. Servicen Patrick og co yter er intet annet enn fremragende, utvalget er upåklagelig, og prisene er heller ikke verst. Har butikken en feil måtte det være at de ikke kan ordne med refusjon av VAT for utlendinger, men det mer enn oppveies av at butikken er den eneste fotobutikken jeg vet om som er 50% fotosjappe og 50% kaffebar og cafè! Her kan du glane på utstyr samtidig som du nipper til en kaffe mocca eller surfer på Internet, eller du kan sitte i en stille krok med ditt hjertes utkårede og la verden passere deg forbi en stakket stund. Denne butikken kan jeg ikke prise høyt nok, og jeg vil absolutt anbefale deg en tur innom når du er i London. Den er ikke vanskelig å finne: Gå østover New Oxford Street og fortsett langs Bloomsbury Way, på venstre side av veien, til du kommer til en rødoransje off-licence (dvs 'pol på godt norsk). Der tar du til venstre opp gaten der du kan se gitteret rundt British Museum i enden. Ca halvveis, på høyre side av veien, rett før et lite fotogalleri, finner du Aperture under en blå baldakin med logo på. Noen få bord står utenfor dersom de er åpne, men siden de oftest ikke åpner før ca kl tolv om formiddagen kan det godt hende du har litt venting foran deg.

Om vi hadde fortsatt østover langs New Oxford Street hadde vi snart kommet til Holborn, et travelt gatekryss med en stor tubestasjon like ved. En rimelig og god pub, The Shakespeare's Head, ligger rett sør for stasjonen og er vel verdt et besøk, men pass på sakene dine! Lommetjuvene her er dyktige - undertegnede ble her frastjålet en kamerabag med 25.000,- i utstyr. Hvis vi imidlertid går nordover fra krysset istedet for sørover, finner vi en annen Leica-spesialist, men med langt lavere snobbefaktor. RG Lewis Cameras

[kart] er en liten men koselig fotobutikk som ikke har verdens største utvalg, men som på pussig vis likevel holder seg flytende. På vei mot Holborn hadde vi passert Microglobe [kart] på høyre side av veien. Ikke verdens beste butikk, men ok priser og utvalg, om enn en litt likegyldig service og et frynsete rykte som vil ha det til at de ikke er like nøye på hvem de kjøper brukt fotoutstyr av.

Tottenham Court Road

Fotoshopping i London - Tottenham Court Road

Nordover fra Centre Point strekker Tottenham Court Road [kart] seg. Dette er Londons teknologigate og her ligger elektronikknakkbutikkene som perler på en snor. Mange av disse har fotoutstyr, men priser og forretningsetikk varierer enormt. Kjøper du noe her så forsikre deg om at du ikke får bruktutstyr solgt som nytt, og at det ikke er snakk om gråimport. Mange av butikkene er seriøse, men ikke alle de seriøse ser slik ut, og vise versa. Det kan også være lurt å sjekke prisene i flere butikker enn bare èn før du kjøper, og husk på at man ofte får bedre priser dersom man kan betale kontant - mange steder må man betale gebyr dersom man betaler med kredittkort.

En av de seriøse fotobutikkene i gaten er ikke på langt nær størst, men har ofte svært gode (og prutbare) priser. Stikk innom Digital Centre

[kart] hvis du er på utkikk etter dyrt utstyr, og hør med dem hva slags pris de kan tilby.

Lenger oppe i gaten, på venstre side, kommer du til Kingsley Photographic

[kart], en ganske liten fotobutikk, men som likevel har et bredt utvalg både i brukt og nytt utstyr - sannsynligvis fordi varelageret står stablet til taket over alt i butikken. Prisene er ikke byens beste, spesielt på bruktutstyr, men de er heller ikke de høyeste. Servicen er upåklagelig, og de yter gjerne ekstra hjelp selv om det ikke resulterer i kjøp. Undertegnede har opplevd at Kingsley har skaffet obskure adaptere og overganger på dagen, når langt større butikker som Jessops og Jacobs har forlangt fire til seks ukers leveringstid.

Skal du til det ukentlige datamarkedet i London, arrangert av British Computer Fairs [kart], tar du til venstre rett etter Kingsley Photographic. Veien er godt skiltet og stedet er ikke vanskelig å finne. Det er forøvrig rabatt for studenter, men full pris for inngang er ikke mer enn ca kr 18,-. Markedet arrangeres hver lørdag og er relativt dødt tett opptil ferier og lignende, men resten av året kan man finne ganske billige saker her, spesielt kabler og små dupeditter. Et lite tips forresten: Unngå datamarkedet helt sør i Tottenham Court Road, rett bak Dominion Theatre. Der er det relativt dyrt å komme inn, utvalget er lite og prisene høye.

Fortsetter du oppover Tottenham Court Road finner du en liten Jessops-filial på høyre side. Den er relativt uinteressant, men like før du kommer til den finner du West End Cameras

[kart] som er en langt mer interessant forretning. Utvalget er bra, spesielt på Canon og Nikon, prisene likeså, og servicen er stort sett god. Den irske dialekten til den ene ekspeditøren der gjør alene butikken verdt et besøk. Lenger oppover gaten finner du PC World, en stor databutikk av Elkjøp-type som er både dyre og motvillige til å yte service. Lenger oppover Tottenham Court Road er det ikke vits i å gå, for omtrent her er det ikke bare slutt på gaten, men også på gode fotobutikker.

Charing Cross Road

Fotoshopping i London - Charing Cross Road

Det er imidlertid interessante fotobutikker andre steder i sentrum. Sør-øst for utgangspunktet vårt ved Centre Point, i gaten kjent som The Strand, finner vi London Camera Exchange

[kart]. Som navnet antyder er dette en butikk som selger bruktutstyr i tilleg til nytt, skjønt jeg må ta forbehold om at de kan ha kuttet ned på slikt, som så mange andre. En annen butikk som er verdt å stikke innom, selv om den er litt utenfor allfarvei, er Calumet [kart]. Her selger de bruktutstyr og leier ut proffutstyr av alle slag. Studenter kan leie utstyr hele helgen til samme pris som èn dag. Calumet har også en filial i Soho, nærmere sentrum, men her har de lite utstyr - for det må du til Drummond street. Skal du kjøpe film på Jessops og få dem til å matche pris, er Calumet forøvrig et bra sted å ha med seg prisliste fra.

Charing Cross Road, sørover fra Centre Point, har få eller ingen fotobutikker. Derimot er dette gaten for bokhandlere, omtrent på samme måte som Tottenham Court Road er teknologigaten. Vest for Charing Cross Road og nord for Shaftesbury Avenue er Soho, et område som er koselig om dagen og direkte farlig om natten. På nattlige fototokt her har undertegnede fått diverse tilbud fra dealere, horer og torpedoer, så folk av det nervøse slaget bør helst ikke gå her nattestid alene. Her ligger også en del bildebyråer og profflaboratorier som Sky Photographic

og Metro Imaging, begge noen av de beste i sitt slag. Fotofriker på jakt etter fotobøker bør forøvrig stikke innom Shipley [kart], som spesialisterer seg på foto og design, men om tiden strekker til er også Blackwells [kart], Borders lenger nede i gaten og Foyles [kart] tvers over gaten verdt å ta turen innom. Skulle man ha krefter til det ligger også Photographer's Gallery [kart] like ved, og National Portrait Gallery bare et kvartal eller så sør for Leicester Square. Sistnevnte har ofte utstillinger av fotografiske portretter, og spesielt om sommeren og tidlig høst er det verdt å ta turen, for da vises bidragene til (og vinnerne av) The Schweppes Portrait Award, som tidligere het The John Kobal Photographic Portrait Award. Prisen er en slags Oscar for portrettfotografer, og konkurransen er hard for å vinne førstepremien. Foruten betydelig prestisje mottar den lykkelige vinneren omtrent en kvart million kroner. Av og til tilbys også gratis foredrag her i forbindelse med prisen. Hvem som helst kan møte opp og delta. Tidligere foredragsholdere har vært folk som Harry Benson, Zed Nelson og Paul Smith.

Godbiten til slutt

Fotoshopping i London - Godbiten til slutt

Til slutt en fotobutikk noe utenfor allfarvei, men også noe utenom det vanlige. Silverprint

[kart] kan være vanskelig å finne og ligger et stykke unna de fleste andre stedene som er nevnt her, men tilbyr også et unikt utvalg fotografiske materialer og utstyr. De har alt fra småeksplosive kjemikalier som inngår i obskure fotoprosesser til printere og papir av ypperste kvalitet. Servicen er upåklagelig, og de ba meg spesielt om å fortelle norske lesere at de sender til Norge om kjøpssummen er over en viss grense, for tiden ca kr 1200,-. For å finne Silverprint går du sørover Blackfriars Road, evt tar tuben til Southwark stasjon på Jubilee-linjen og går derfra. Når du kommer til Pockock street på venstre side, rett etter en pub/restaurant ved navn M-Bibe, tar du til høyre inn Valentine Place. Fortsett rett frem og følg veien når den dreier til venstre. I enden av et ganske sjabert bygg ligger inngangsdøren til Silverprint. Gå inn og kos deg!

God tur!

annonse