Tek.no

Guide

Sikkerhet og forsikring

Stefan Nordbø Halck
20 Sept 2002 13:53

Introduksjon

Farene som lurer for din bærbare PC kan være mange. Det kan være lynnedslag i strømnettet som fører til død PC, det kan være en fuktig dag på vei hjem fra skole eller det kan rett og slett være at noen andre har lyst på akkurat din bærbare PC – altså simpelt tyveri.

Hvordan sikrer man sin bærbare PC? Når det gjelder de to første finnes det overspenningsvern og gode bærevesker (se etter tester av produkter i disse kategoriene her). Hva med tyveri-sikring?

I denne sammenheng har vi tatt for oss to ulike faktorer: fysisk sikring av din bærbare PC og sikkerhet i form av en verdisaksforsikring.

Kensington-lås

La oss se nærmere på alternativer for fysisk sikring først. Mange har sikkert lagt merke til at alle bærbare PC-er har en liten avlang åpning på siden eller bak, med et lite merke ved siden av. Dersom du ikke har tenkt over hva den er til kan vi fortelle deg det nå: Den er laget for å passe til en standardisert type lås som kalles for Kensington-lås. Dette er på en måte litt misvisende, i og med at det er et merke låser som heter Kensington, mens det finnes andre merker av låser som passer i samme åpningen (f.eks. Fellows). Standarden heter Kensington fordi de var først ute med denne type lås.

Vi har sett litt nærmere på en lås av nettopp merket Kensington.
Bundle:

- Tvunnet metall-wire med gjennomsiktig plastikkomslag, lås og løkke (lengde: ca. 190 cm).
- To nøkler til låsen.
- Bruksanvisning.

Låsen leveres i en helt enkel pappeske.

Wiren med lås og løkke + nøklene ser meget solide ut. Koden som står på nøklene kan registreres via internett, slik at man kan få tak i nye nøkler dersom man mister de to man har. En god ting for de av oss som hele tiden mister nøkler! Og en meget god service fra produsentens side.

Les også