Tek.no

Guide

Ogg/Vorbis-formatet

Jan Frode Haugseth
28 Sept 2005 14:00


Ogg/Vorbis-logoen er en fisk

Historie
Arbeidet med Ogg/Vorbis ble påbegynt i 1998 da det ble klart at Fraunhofer-instituttet hadde patentrettigheter i MP3-formatet. Målsetningen var å lage et ikke-proprietært, åpent format, som samtidig var fritt for patenter og royalties.

Vorbis er selve kompresjonsalgoritmen, mens Ogg er filformatet. Begge er i dag vedlikeholdt av Xiph.org Foundation. Bitstrømformatet ble fryst den 8. mai 2000, og alle bitsrømmer som er kodede etter denne datoen vil være kompatible med fremtidige versjoner av Vorbis.

Da Vorbis-formatet ble lansert i versjon 1.0 ga det temmelig store ringvirkninger i de kreative utviklermiljøene. Utviklingen av populære verktøy som Winlame og Bladeenc ble stanset, rett og slett fordi utviklerne forsto at Ogg/Vorbis var overlegent.

Som de fleste vet i dag tok disse feil. MP3 lever i dag i beste velgående, og til og med arbeidet med WinLame ble tatt opp igjen etter en stund.

Fordeler
Ogg/Vorbis-formatet har mange fordeler i forhold til MP3. Tester har vist at Vorbis har bedre kvalitet i forhold til bitrate, noe som betyr plass til flere spor på disken eller minnebrikken. Formatet har heller ikke gap på slutten av sporene, slik at spor glir inn i neste spor uten et stopp i musikken. Formatet er også lisensfritt, og er dermed gratis å benytte for alle mediaspillerutviklere.

De aller fleste programvarebaserte avspillerne (med unntak av f.eks. Windows Media Player) blir i dag levert med støtte for Ogg/Vorbis. Spillprodusentene skjønte dessuten raskt fordelen med å komprimere musikk og lydeffekter med dette formatet. Spill som Unreal Tournament 2003/2004, GTA 3-serien og PC-versjonen av Microsoft-spillet Halo nyttiggjør alle Vorbis-kompresjon.

Men hele tre år etter at vorbis ble lasert i 1.0-versjon, selges fortsatt majoriteten av mediespillere uten støtte for Vorbis. Og kjempene som dominerer markedet har tilsynelatende ingen planer om å implementere støtte for det åpne, lisensfrie formatet.

En av grunnene som har vært oppe er at Vorbis-formatet krever mer CPU-kraft. Selv om dette muligens hadde avgjørende betydning i 2002, har eller burde alle dagens spillere ha nok kraft til å dekode signalet. Mange små flashbaserte avspillere har spilt av Vorbis i snart to år nå. Den hittil minste spilleren som takler jobben er iRiver T30, som veier 27 gram. Dermed er det klart at diskbaserte spillere som Ipod og Creative Zen også fint kunne støttet Vorbis - spesielt de nyere versjonene.

Kultur og kommers
Hvorfor er det da slik at markedet bare etterspør MP3-spillere? Svaret finnes kanskje i hvordan folk flest benytter mobile avspillere. Bruken av MP3-spillere representerer på en måte et ekstremt ytterpunkt i forhold til dagens bruk av vinylspillere. Musikken blir gjennom de mobile spillerne mer en del av den ytre identiteten som er med en overalt.

Men samtidig som man ferdes rundt i gater og støv vil nødvendigvis mindre av oppmerksomheten kunne vies til nyanser i musikken. Musikken går uavbrutt, og pausene avgjøres av helt andre ting enn de naturlige pausene som burde kommet når et album har spilt det siste sporet.

Den daglige bruken av mobile avspillere er med andre ord godt tilpasset den kommersielle musikken, hvor den musikalske helheten og kunstneriske integriteten betyr mindre. Den kommersielle musikken har rett og slett ikke bruk for fordelene Vorbis-formatet har å tilby. Dette reflekteres i salget av de mest populære spillerne.

Problemet oppleves mest av nettsteder og musikere som publiserer musikken sin som Ogg/Vorbis. Folk er nødt til å konvertere formatet for å overføre det til Ipod og lignende spillere. For de fleste vanlige folk er dette dessverre et uoverkommelig hinder.

Likevel, dette betyr ikke at det ikke finnes alternativer for mer lidenskapelige musikkelskere og idealister. I dag er det en viss etterspørsel etter både flash- og disk-baserte Vorbis-avspillere, og en del produsenter har hoppet på vorbisvogna for lengst.

I Norge har iRiver og XAudio klart å gjøre suksess med støtte for Vorbis i sine avspillere. Men inntil videre vil nok avspillere med Ogg/Vorbis-støtte fortsatt være et nisjeprodukt, dessverre for alle de som velger å ta dette på mange måter overlegne formatet i bruk.

(Kilder: Xiph.org, Wikipedia, Roberto's Public Listening Test)

Les også
Iriver U10
annonse

Les også