Til hovedinnhold

Trenger du egentlig 3G-telefon?

Hvis du er på jakt etter en ny mobiltelefon, har du kanskje vurdert å kjøpe en med 3G. Men trenger du egentlig det?

Den eneste praktiske forskjellen mellom en 3G-telefon og en vanlig 2G-telefon er hvor rask internettforbindelse du får. 3G er raskere, og det åpner for en del tjenester som ikke er mulig på en 2G-telefon.

Mange tror at 3G har med oppløsningen på kameraet, mp3-spiller eller om det er en smarttelefon å gjøre. Det stemmer ikke. Det finnes nok av enkle 3G-telefoner uten særlig mange funksjoner, samtidig som det finnes mange avanserte 2G-telefoner.

Fordeler med 3G

+ Raskere surfing - 3G åpner for å surfe i hastigheter på opp mot 384 Kbps (opp til 3,6 Mbps med super-3G).

+ Raskere å laste ned og sende e-post og MMS - Disse tjenestene bruker telefonens internettilkobling, og nyter godt av høyere hastighet.

+ Raskere å laste ned musikk - Alle internettjenester vil være raskere.

+ Videosamtaler - De fleste 3G-telefonene har et eget kamera som gjør at den du ringer til kan se deg, og at du kan se dem.

+ Bedre lydkvalitet - Den økte kapasiteten i 3G-nettet gjør at lydkvaliteten blir bedre.

+ Mobil-TV - Mange TV-kanaler lar deg se alt fra fotball til såpeserier på telefonen. Dette fungerer best med en 3G-telefon.

Ulemper med 3G

- Mer strømkrevende - Det trekker mer strøm å være koblet til 3G-nettet enn det vanlige mobilnettet. Det betyr dårligere taletid og dårligere hviletid. Hvis du har dårlig 3G-dekning vil telefonen dessuten bruke mer batteri på å holde forbindelsen til nettet, og på å veksle mellom 2G- og 3G-dekning.

- Begrenset dekning - 3G finnes stort sett bare i byer og tettbygde strøk. Utenfor dekning må du bruke 2G-nettet.

- Signalene når ofte ikke inn i hus - Mange opplever å ikke få 3G-dekning innendørs.

- Ustabil internetthastighet - Mange vil oppleve at det ikke er 3G-dekning overalt, selv i store byer. Da er du avhengig av at telefonen din har Edge hvis du vil ha en stabil og høy internetthastighet.

- Få bruker videosamtaler - Selv om det har vært mulig lenge, er det ekstremt få som bruker videosamtaler aktivt.

- Personen du ringer til må ha en 3G-telefon - For å bruke videosamtale eller få bedre lyd er du avhengig av at den du ringer til også har en 3G-telefon. Hvis ikke vil lyden bli lik som i 2G-nettet, og videosamtale vil ikke være mulig.

Alternativet til 3G-telefon er å få seg en vanlig mobiltelefon med Edge. Med denne teknologien kan du surfe i 200 kbps, vel halvparten av hastigheten til 3G. Denne teknologien fungerer over nesten hele Norge, trekker litt mindre strøm og finnes i en del billigtelefoner.

Les mer om Edge >

Det er verdt å merke seg at mange 3G-telefoner, spesielt fra Nokia, har både 3G og EDGE innebygget. Det betyr i praksis da at du får høyest mulig hastighet der du er. De aller fleste 3G-telefonen fra Sony Ericsson mangler Edge.

Telefoner uten 3G kan koble seg til internett i hastigheter opp mot 200 Kbps dersom de har Edge. Uten Edge kan du regne med opp mot 80 kbps. 3G-telefoner starter på opp mot 384 kbps. Hastighetsforskjellen mellom Edge-telefoner og 3G-telefoner er altså ikke så dramatisk.

Les mer om internetthastigheter >

I det siste har det blitt aktuelt med såkalt super-3G, også kjent som turbo-3G eller HSDPA. En telefon med denne teknologien kan koble seg til internett med en hastighet på 3,6 Mbps. Det vil si nesten ti ganger høyere hastighet, og minst like raskt som en billig ADSL-linje i praksis.

Ulempen med super-3G er at det er få telefoner som støtter det, og at det bare er bygget ut noen få steder i Oslo-området.

Les mer om 3G-nettet >

Velg etter behov
Konklusjonen er at du ikke trenger å punge ut ekstra for en 3G-telefon med mindre du har behov for videosamtaler, mobil-TV eller raskt internett på telefonen.

Det er ikke slik at 3G-telefoner er "fremtiden" – i alle fall ikke enda. Det utvikles fortsatt mange telefoner uten 3G, og foreløpig er det i praksis ikke så mange av oss som har behov for 3G-telefoner.

Her finner du telefoner med Edge >
Her finner du telefoner med 3G >

annonse