Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Supermobilene som koster halvparten av en iPhone

Dette er årets beste billige flaggskip.

Å få den beste telefonen for de hardt tjente kronene kan være en utfordring. Den enkle, men dyre, utveien er å kjøpe en toppmodell fra for eksempel Apple, Samsung eller Huawei. Men da betaler du rundt dobbelt så mye som du kunne gjort om du valgte en såkalt «flagship killer» - toppmodellkverker - fra en av de mindre kjente mobilprodusentene.

Et annet alternativ kan være å velge fra fjorårets toppmodeller, som vanligvis har gått mye ned i pris siden i fjor. Der får du imidlertid ofte ikke årets beste mobilprosessorer, og du må leve med noe større usikkerhet om oppdateringer med en eldre telefon enn med en helt ny.

Hvis du vil speide etter en av fjorårets beste mobiler har vi guiden til deg her »

Hvis du heller vil se på oppdaterte toppmodeller som koster mye mindre enn de mest kjente kan du henge med oss et lite stykke til.

Du har kanskje ikke hørt om dem

Merkene som lager disse telefonene er ofte sånne som du ikke ser på reklameplakater eller i butikkenes tilbudsaviser hver uke. De fleste av dem er også fra Kina.

Men de konkurrerer svært hardt og leverer som regel siste generasjon utstyr til svært lave priser. Der småbilklassen har Golf som sin «prototype» er mobilmerket OnePlus-modellene av mange regnet som prototypen på billigtoppmodellene.

Andre som pusler med tilsvarende ting er merker som Xiaomi, Meizu og noen ganger Nokia og Motorola.

Klassikeren

OnePlus 7 128GB

OnePlus har i flere år vært prototypen på billige telefoner med masse krefter. Det er de i år også. OnePlus 7 har OLED-skjerm, siste generasjon prosessor og oppdatert programvare. Det er på kamera de «ekte» toppmodellene drar litt fra, men OnePlus 7 er slett ikke dårlig av den grunn. Ellers er telefonen lynende rask å bruke, og vil nok være det i flere år fremover.

Frontkameraet er i en liten dråpeformet utskjæring øverst i skjermen - du får altså ikke en stor busslomme øverst. Det er for øvrig en trend i år, så nesten ingen av de helt nye modellene over de aller billigste prisklassene har det. Fingeravtrykksleseren bor i skjermen, hvis du ikke bruker ansiktslåsen. OnePlus-modellene er ikke vanntette, men produsenten sier at de skal være tettet nok til å overleve vær og vind. Med en prislapp på såvidt over 5.000 kroner er dette blant de billigste toppmodellene i år.

PS! Hvis du er villig til å bla opp et par tusen ekstra kan du få Pro-utgaven med kamera på motorisert pinne, og en svært spesiell 90 Hz-skjerm som er ekstra rask og behagelig å se på. Men da nærmer du deg også tradisjonelle toppmodeller i pris.

Velg denne om du trenger: Den klassiske raske og oppdaterte mobilen som har det viktigste av det nye. Fingerleser i skjermen, OLED-skjerm og stereohøyttalere hører til. Ytelsen er upåklagelig.

Hopp over denne om du: Vil ha større batteri eller heldekkende skjerm.

OnePlus 7 128GB
OnePlus 7 128GB

Xiaomis toppmodell

Xiaomi Mi 9 (6GB RAM) 64GB

Til såvidt over 4.500 kroner er Xiaomi Mi 9 antakeligvis den billigste måten å skaffe seg toppmodellmaskinvare på så langt i år. Telefonen finnes i spenstige farger, så som lilla metallic, og den har de nyeste designtrendene i seg. Her får du fingerleser i skjermen og frontkamera felt inn i toppen av telefonen.

Men den har ikke like stort batteri som konkurrentene, og kameraet er nok det minst kvasse blant telefonene i denne listen. Men tatt i betraktning kamerakvaliteten og ytelsen på telefonene en femhundrelapp ned er dette fortsatt strålende valuta for pengene. Og med flott design og brukervennlighet er det en telefon som absolutt burde vurderes hvis du ellers leter i nabolaget rett over 4000 kroner. Her snakkes det imidlertid ikke om vanntetting i det hele tatt, så vær forsiktig om du bruker den i pøsregn.

Velg denne om du trenger: Lekker og fargerik mobildesign. Fingerleser i skjermen og flott ytelse.

Hopp over denne om du: Synes telefoner må holde vesentlig lenger enn én dag på én lading. Trenger bedre kamera.

Xiaomi Mi 9 (6GB RAM) 64GB
Xiaomi Mi 9 (6GB RAM) 64GB

Spesiell design og stort batteri

Asus Zenfone 6

Asus har lenge jobbet med Zenfone-modellene sine, men de har liksom ikke fått skikkelig grep på markedet. Men i år er det litt annerledes. I år stiller Asus med den mest spesielle telefonen du kan kjøpe for 5.000 kroner, samtidig som den ikke går i fella og blir altfor sær.

Dette er prisklassens eneste telefon med heldekkende skjerm som ikke avbrytes av kamerahull eller busslommer i toppen. Telefonen har rett og slett ikke noe eget frontkamera. I stedet har den en motorisert flipp som vipper ut fra baksiden av telefonen og rundt toppen for å bli til selfiekameraet ditt når du trenger det.

Det betyr like god kvalitet på selfiene som på de vanlige bildene dine. Og kvaliteten er jevnt over ganske ålreit til prisklassen, med fine bilder i dagslys og innebelysning, og helt ålreit kvalitet litt utover kvelden også. Telefonen har det største batteriet av alle vi tar med her. Menyene er raske og har en rekke smarte funksjoner.

Viktigste ulempe med Zenfone 6 er at holdbarheten på kameraflippen er litt usikker. Spesielt i møte med sand og alskens lommerusk. Utover det er dette et usedvanlig sterkt bidrag fra Asus.

Velg denne om du trenger: Meget bra selfier. Heldekkende skjerm uten avbrudd av frontkamera. Ekstra stort batteri og litt uvanlig kantete mobildesign. En mobil som blir lagt merke til.

Hopp over denne om du: Trenger en mer robust telefon. Ansiktslås er raskere og mer slitesterk i mobiler som ikke må vippe «frontkameraet» frem på en pinne.

Asus Zenfone 6
Asus Zenfone 6

Meizus fargeglade

Meizu 16s (8GB RAM) 128GB

Meizu 16s leveres med AMOLED-skjerm og fingeravtrykksleser i skjermen. Selskapet har vært flinke til å lage god og «håndvennlig» mobildesign de siste årene, og 16s er ikke noe unntak.

Her får du AMOLED-skjerm med fingerleser i, rask prosessor og en flott design. Batteriet er også tilstrekkelig med 3.600 mAh, selv om det ikke er like stort som i Asusen i utvalget. En trivelig menyløsning som vi liker svært godt er at en liten del av skjermen er trykkfølsom slik at den kan late som om den har en tradisjonell hjemknapp. Løsningen er svært lik den du fant i Samsungs toppmodeller fra Galaxy S8 til S9.

Du får også ganske stor innebygget lagringsplass med 128 gigabyte her - noe som du for flere av de andre modellene i utvalget må en femhundrelapp opp i pris for. Ulempen er at Meizuen ikke har plass for minnekort.

Velg denne om du trenger: Flott OLED-skjerm, hjem-knapp i skjermen du kan trykke hardt på og en mobil med spesielle fargevalg.

Hopp over denne om du: Bedre frontkamera, bedre ekstern høyttaler eller Netflix i HD-kvalitet.

Meizu 16s (8GB RAM) 128GB
Meizu 16s (8GB RAM) 128GB

Huaweis rimeligere tass

Honor View 20 256GB

View 20 produseres av Huawei og kom i desember. Den kjører samme maskinvare på innsiden som P30 Pro og Mate 20 Pro, men til en betydelig lavere pris. Kameraet på baksiden er også knallbra, med nattmodusen vi kjenner fra de andre mobilene, men uten den kraftige zoomen eller vidvinkelen.

Du får dessuten stort batteri og ekstremt rask lading også her. Så hva er det egentlig du taper? Ved siden av de avanserte kamerafunksjonene mister du vanntettingen fra de dyrere modellene - det er typisk ett av stedene det spares på kinesiske mobilmodeller. Du mister også den fancy fingerleseren i skjermen - den er i stedet på baksiden. Men om du synes det er morsomt å leke med bakgrunnsbilder som på Galaxy S10 får du skjerm med hull i også på View 20.

Velg denne om du trenger: Ekstremt godt kamera i mørket. Hodetelefontilkobling (trenger ikke overgang). Stort og hurtigladende batteri.

Hopp over denne om du: Vil ha fingerleser i skjermen. Ønsker kamera med vidvinkel eller zoom. Trenger mer værsikker mobil.

Honor View 20 256GB
Honor View 20 256GB

De som er nesten like raske

Det finnes også noen telefoner som er nesten like raske som toppmodellene. De er typisk vel så gode i bruk, men de har litt svakere prosessorer og når ikke like høyt opp i ytelsestestene. Disse kan du ofte få fra 3-4.000 kroner - altså enda litt billigere enn flaggskipkillerne.

Fabelaktig fra Meizu

Meizu X8 64GB

Meizu er gode på å lage telefon. Og X8 er ikke noe unntak. Den har en virkelig flott skjerm og brukeropplevelse til å koste omtrent tre tusenlapper. Byggekvaliteten er det heller ingenting å utsette på. I vår test konkluderte vi med at den minnet om en iPhone XR til en tredel av prisen. Med ålreite kamera og vanlig hodetelefontilkobling inkludert har Meizu prikket forholdsvis mange ønsker av ønskelisten med denne.

Ulempen med X8 er først og fremst at den ikke har minnekortstøtte, siden den bare leveres med 64 gigabyte lagringsplass. Den er heller ikke vanntett. Men klarer du deg med den inkluderte lagringsplassen er dette en fabelaktig telefon.

Velg denne om du trenger: Flott mobildesign. Meget god ytelse til en minst like god pris.

Hopp over denne om du: Vil ha fingerleser i skjermen. Trenger mer enn 64 gigabyte lagringsplass. Værtettet mobil.

Meizu X8 64GB
Meizu X8 64GB

Motorolas flotteste budsjettmobil

Motorola One Vision

One Vision er Motorolas nyeste billig-slugger. Telefonen koster i likhet med Meizu X8 omtrent tre tusenlapper. Den leveres med helt ren Android rett fra Google, slik at du slipper å vente på produsentspesifikke oppdateringer. Skjermen er en 21:9-variant, som betyr at den er svært høy, eller bred, ettersom hvordan du holder telefonen.

Frontkameraet er plassert bak et hull i skjermen, akkurat som på Samsungs Galaxy S10-telefoner. Maskinvaren svakest i denne oversikten, men i menyer og bruk merker du sjelden noe til dette - her flyter alt silkemykt til du eventuelt begynner å belaste den med svært tungrodde apper. Romslig lagring og plass for minnekort hører til. Og som vanlig for Motorola-modeller er One Vision sikret mot vær og vind.

Velg denne om du trenger: Flott mobildesign. Meget god ytelse til en minst like god pris.

Hopp over denne om du: Vil ha fingerleser i skjermen. Trenger mer enn 64 gigabyte lagringsplass. Værtettet mobil.

Motorola One Vision
Motorola One Vision
Mer om
annonse