Til hovedinnhold
GuideBytte av harddisk i PVR

Slik skulle vi «hacke» PVR-dekoderen til Canal Digital

Men operasjonen viste seg å være superenkel – og ga oss fire ganger så mye lagringsplass.

Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Problemer med å få det til å virke

Hvordan vi ser på TV har forandret seg mye de siste årene. Mens vi før benket oss foran skjermen for å se direktesendte programmer, tar vi nå opp mye mer av innhold som sendes ved hjelp av en harddiskopptaker. Disse opptakerne betegnes ofte som en PVR – en forkortelse for Personal Video Recorder.

Med stadig flere sendinger i HD-kvalitet dukker det opp et nytt problem – lagringsplass. Dekodere flest kommer nemlig bare med 500 GB som lagringsplass, på en tradisjonell harddisk, og det er egentlig ikke så mye i dag.

Vi ville derfor oppgradere lagringsplassen, men etter litt rask nettsøking skulle det vise seg at dette kunne bli særs komplisert – og på enkelte nettsider ble lignende prosjekter beskrevet som en slikkelig «hack» av boksen. Av sikkerhetshensyn er nemlig alt innhold på boksen kryptert, og det slo oss som naturlig at disken måtte inneholde en eller annen form for programvare til PVR-dekoderen.

Å bytte disken virket tilsynelatende som et omfattende teknisk inngrep, og vi leste langt flere erfaringer fra folk som ikke hadde fått det til – enn de som faktisk hadde løst det. Men det stoppet ikke oss.

Vi har derfor tatt for oss den nyeste kabeldekoderen fra Canal Digital, ADB 5743 CDX, og skrudd denne fra hverandre for å se om det lar seg gjøre å oppgradere harddisken selv.

Les hele testen av ADB 5743CDX her »

Disse tre skruene på tas ut før du kan komme til harddisken. Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Før vi begynner prosessen med å skru opp dekoderen må vi presisere at du vil miste all form for garanti dersom du gjør dette selv, så det gjøres altså på eget ansvar.

Vi har vært i kontakt med Canal Digital, Get, RiksTV og Viasat, og beskjeden fra de forskjellige distributørene er helt klar – du mister garantien dersom du bryter garantiforseglingen på produktet. Som Get-kunde leier du dessuten dekoderen av selskapet, slik at enheten ikke tilhører deg.

Ut med harddisken

Fullstendig klar over at garantien ryker tar vi fatt på selve demonteringen av ADB-PVR-en, for først av alt må vi få ut den gamle disken. Du trenger kun en middels stor stjernetrekker for å skru fra hverandre dekoderen og få den ut.

På den venstre siden ser vi raskt et sølvklistremerke som det ikke er til å ta feil av; det er garantiforseglingen og den er tydelig merket med «warranty void if seal broken or removed». Merket er klistret fast i overgangen mellom toppdekslet og resten av dekoderen, og vil bli ødelagt så fort du fjerner toppen på dekoderen.

For å fjerne toppdekselet må du først snu dekoderen slik at du ser baksiden. Her sitter det i alt tre stjerneskruer som må tas ut. Med disse fjernet løsner dekslet og du kan skyve hele delen bakover. Det vil lønne seg å skjære av garantiforseglingen, for vi fikk erfare at det lille merket jaggu var standhaftig og satt meget godt fast.

Når du har fjernet toppdekslet får du direkte tilgang til harddisken, men vær oppmerksom på at denne sitter i en egen ramme. Vi ble litt ivrige og begynte å skru opp de to festeskruene på siden av braketten, og trodde det ville befri enheten. Men nei, disken er nemlig festet i to skruer til som sitter på undersiden av braketten, og disse kommer du ikke til helt uten videre til. En av skruene kan du skimte igjennom et hull som dukker opp når du hekter av selve frontdekslet på dekoderen.

Så vi klør oss raskt i hodet før vi vender på dekoderen og tar undersiden i nærmere skue. Der kan du se perforerte hull som slipper luft igjennom til viften på baksiden, som skal kjøle ned nettopp harddisken. Rundt viften sitter det i alt fire skruer som holder hele braketten med harddisken og kjøleviften.

Harddisken lar seg ikke formatere sånn uten videre.

Når vi skrur ut de fire skruene kan vi enkelt ta ut braketten og løsne de to gjenværende skruene som holder fast harddisken. Det er for øvrig en Seagate Pipeline på 500 GB som originalt sitter i PVR-en, en disk som er laget for å tåle mye kontinuerlig bruk, og er anbefalt i vår harddiskguide som det beste alternativet for mediebokser.

Kan ikke kobles til en PC

Vi vil oppgradere disken til en med høyere kapasitet, og siden vi antar at det ligger noen former for nyttig informasjon på harddisken, slår det oss at det må være best å forsøke å klone den, utvide partisjonen og ta saken derfra.

Vi prøver oss derfor i første omgang med å koble harddisken til en PC, for selv om vi vet at den etter alt å dømme er kryptert, vil det være greit å se hvilken filstruktur den eventuelt har, slik at vi kan sette samme verdier på den nye disken. Men her finner vi svert lite, og den neste informasjonen vi kan lese ut av det hele er at disken kommer opp som en uformatert enhet som ikke er tatt i bruk.

I et nytt tappert forsøk fyrer vi opp en maskin med Linux, men heller ikke her finner vi noe mer svar på hva disken er eller inneholder. Den står kun som en uformatert partisjon som ikke ennå er tatt i bruk. Prøver vi å opprette en partisjon får vi bare en feilmelding og operasjonen lar seg ikke gjennomføre.

Det lot seg heller ikke å klone disken ved hjelp av noen former for kloneverktøy, for heller ikke denne indikerer at en harddisk er koblet til systemet.

Vi tok kontakt med Canal Digital, Get, RiksTV og Viasat for å høre hvorfor, og fikk beskjed om at harddiskene var krypterte på grunn av rettighetsbegrensninger til filmene du kan ta opp. Så snart en harddisk ble satt i dekoderen, ble de to paret slik at disken ikke kan brukes på andre plattformer. Det er altså grunnen til at disken ikke er lesbar i hverken Windows eller Linux – det skal rett og slett ikke være mulig å se innholdet utenfor PVR-boksen.

Planen vår om å kunne klone innholdet på harddisken over til en ny og større enhet er altså nyttesløs, men vi gir ikke opp. Bla om til neste side, så går vi løs på plan B »

Slik får du 4x mer plass

Gjør jobben for deg

Med vår første plan om å klone harddisken havarert, går vi over på plan B, som er å sette en ny og uformatert disk rett i PVR-en og se hvordan opptakeren håndterer dette – det enkle er tross alt ofte det beste.

Vi tar derfor frem en ny «grønn» Western Digital-disk på 2 TB, og fester denne på plass i braketten som igjen settes tilbake i dekoderen.

Til vår store overraskelse starter PVR-en automatisk å laste ned en rekke filer med en gang vi slår den på, samtidig som disken krypteres. Dekoderen koblet til både kabelsignal og nett, noe som viste seg å være nødvendig for at den skal kunne oppdatere seg. Vi prøvde først uten koaksialkabelen koblet til og det virket tilsynelatende fint i starten, men mot slutten av installasjonen var det flere funksjoner som ikke ble funnet.

Prosessen er som sagt automatisk, der opptakeren veksler mellom å hente ned informasjon og restarte seg selv. Til slutt kommer den automatiske installasjonsmenyen opp og du kan gjøre samme prosedyre som første gangen du installerte dekoderen. Du starter altså med helt blanke ark dersom du bytter ut harddisken.

Nå har vi plass til 323 timer opptak. Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Med den nye harddisken på plass går vi inn i opptakslisten og ser at antall timer med opptak har steget fra 77 timer til 323 timer. Etter å ha sveipet igjennom de forskjellige menyene og funksjonene sitter vi igjen med samme brukeropplevelse som tidligere. PVR-en er altså etter alt å dømme like rask i bruk som før.

De neste par dagene stresstester vi opptakeren ved å kontinuerlig ha tre opptak gående til en hver tid, og fyller PVR-en med mer innhold enn noen gang – nettopp for å se om det er noen begrensninger eller andre problemer knyttet til å lagre mer enn de originale 500 GB med informasjon.

Men selv om vi overstiger 500 GB med opptak virker dekoderen helt normalt og er ikke noe tregere enn før. Det skal nevnes at vi ikke har fått testet dette i mer enn noen dager, men hittil virker dekoderen å være helt upåvirket av «transplantasjonen».

Sletter automatisk innhold

Å gå fra 2 til 3 TB har lite for seg.Foto: Mangler liseOle Henrik Johansen / Hardware.no

Med 2 TB lagringskapasitet burde du ha mer enn nok, men av ren nysgjerrighet må vi jo teste om dekoderen klarer mer. Derfor skrur vi opp dekoderen igjen og bytter ut 2 TB-disken med en ny harddisk på 3 TB.

Nok en gang setter dekoderen i gang med å hente ned informasjonen den trenger, og etter å ha kjørt igjennom de samme fire stegene er dekoderen klar. Dog får vi oss en overraskelse når vi klikker oss inn i opptakslisten. For kapasiteten har kun steget med usle 40 timer, noe som vitner om at ADB-dekoderen har en begrensning på hvor stor harddisk den takler.

Etter å ha prøvd ut hvordan det fungerte med 3 TB lagring, velger vi å gå tilbake til 2 TB-disken igjen. Vi skiftet derfor nok en gang harddisk, og setter inn disken vi har fylt opp med opptak under vår stresstest.

Vi skjønner at noe er i gjerdet når opptakeren slås på, for den restarter et par ganger før bildet kommer opp som vanlig. Når vi trykker oss inn i opptakslisten finner vi raskt ut hva de to omstartene hadde bidratt til. Disken er nemlig helt tom.

Så vær oppmerksom på at dekoderen automatisk formaterer disken din dersom du tar den ut og setter den tilbake senere. Dette for å umuliggjøre muligheten for å ta med innhold som er tatt opp på en opptaker over til en annen enhet. Vi har heller ikke klart å ta i bruk harddisken i en PC etter at vi brukte den i PVR-en. Det viser seg nemlig å være vanskelig å få formatert den, og vi får kun opp en feilmelding når vi prøver å initialisere disken.

Bruk riktig harddisk

I vårt forsøk bruker vi altså en vanlig «grønn» harddisk fra Western Digital, men for å være sikker på at det ikke byr på problemer over tid, vil vi anbefale deg å sette inn en tilsvarende harddisk som den som fulgte med, altså en Seagate Pipeline.

Den største modellen på to terabyte er anstendig priset, skal være stillegående og er laget for å stå på døgnet rundt. Videre skal den avgi lite varme, noe som gjør den meget godt egent til å brukes i en PVR som jo står på mesteparten av døgnet.

Vil du heller ha en harddisk fra Western Digital, burde du velge en av de røde modellene til selskapet. Disse diskene er på lik linje som Seagate Pipeline laget for å stå på over lengre tid, i for eksempel PVR-er eller NAS-enheter.

Det finnes mange måter å øke ytelsen til PC-en din på:
En av dem er å slå av varmesprederen på prosessoren med en hammer »

annonse