Tek.no

Guide

Slik gikk det da vi byttet ut den trådløse hjemmeruteren med proft bedriftsutstyr

Det behøver ikke koste mer, men kan være komplisert å sette opp. Vi viser deg hvordan.

Kurt Lekanger
Kurt Lekanger
2 Apr 2016 08:32

Introduksjon

På Tek.no tester vi vanligvis produkter beregnet på forbrukermarkedet, og det gjelder også nettverksprodukter.

I løpet av de siste månedene har vi for eksempel testet en rekke trådløse rutere – eller for å være helt korrekt: rutere med innebygget trådløst aksesspunkt. Alle sammen er forbrukerprodukter, men mange av de kraftigste modellene har såpass avanserte funksjoner at de begynner å nærme seg – eller i mange tilfeller overgår – det som er vanlig i bedriftsmarkedet. Ett eksempel er Asus RT-AC5300, en trådløs ruter som koster godt over 5000 kroner.

Mange av Teks lesere har kommentert at man i stedet for å kjøpe en trådløs alt-i-ett-ruter heller burde sette opp rene aksesspunkter på de stedene i boligen der man har dårlig dekning. Har du dårlig wifi-dekning ett sted i boligen din, kan du selvfølgelig kjøpe en trådløs ruter til og koble ut ruterfunksjonaliteten i den – det vil si bruke den som et rent aksesspunkt, men da har du jo egentlig betalt for mer enn du trenger.

Ustabilt nett etter å ha satt opp ny trådløs ruter? Disse innstillingene kan løse problemene »

I bedriftsmarkedet er det ikke vanlig at man kombinerer ruter, svitsj, trådløst aksesspunkt og masse annen funksjonalitet i én og samme boks. Trenger du en ruter, kjøper du en ruter – trenger du bedre wifi-dekning et sted, kjøper du et aksesspunkt. Og trenger du flere nettverkspunkter kjøper du en svitsj.

Når vi begynner å komme opp i 3000-5000 kroner for en trådløs ruter snakker vi om et prisnivå hvor det faktisk er mulig å få kjøpt helt greit nettverksutstyr beregnet på bedriftsmarkedet. Så hvorfor ikke gjøre det? Vi bestemte oss for å prøve.

Hvorfor proff-utstyr?

UniFi AP AC Lite.
Ubiquiti

I bedriftsmarkedet er pålitelighet og stabilitet viktigere enn å ha det nyeste og mest avanserte til enhver tid. Derfor kommer gjerne ny teknologi raskere i forbrukerproduktene, gjerne mens det nesten er på eksperimentstadiet – mens teknologien dukker opp i bedriftsproduktene når den er godt utprøvd over lang tid.

Mange har sikkert opplevd ustabilt trådløst nett, og da har gjerne løsningen vært å skru den trådløse ruteren av og på. En av ruterne vi testet for en tid tilbake, ASRock G10, hadde til og med en funksjon for å automatisk restarte enheten hver natt for å sikre stabiliteten. En slik funksjon vitner ikke akkurat om pålitelighet – og kunder i bedriftsmarkedet ville antagelig rygget langt unna produkter som ikke er garantert stabile selv i ett døgn. I bedriftsmarkedet snakker man gjerne om oppetid på 99,9 prosent eller mer før man er fornøyd.

En annen ting som kjennetegner nettverksutstyr for bedriftsmarkedet er at utstyret har avanserte administrasjonsmuligheter. Etter hvert som du legger til flere komponenter i nettverket ditt – for eksempel setter opp enda et aksesspunkt – vil også de nye komponentene kunne administreres fra det samme brukergrensesnittet.

Dette er utstyret vi valgte

Før vi begynner, må vi understreke at denne artikkelen ikke er ment som en fullverdig test – siden vi ikke tester trådløse aksesspunkter for bedriftsmarkedet, og dermed ikke har det store sammenligningsgrunnlaget vi har når vi tester forbrukerprodukter. Denne artikkelen er ment som en guide til deg som er nysgjerrig og har lyst til å prøve mer profesjonelle nettverksløsninger hjemme, i tillegg til at vi vil si litt om våre egne erfaringer.

EdgeRouter Lite.
Ubiquiti

Vi har prøvd to ulike produkter, begge fra produsenten Ubiquiti. Det enkleste produktet å komme igang med, er aksesspunktet UniFi AP AC Lite til rundt 1000-1200 kroner. Du kan klare deg med kun dette, og bruke det sammen med din eksisterende trådløse ruter hvis du skrur av wifi og setter opp UniFi-aksesspunkter i stedet der du trenger dekning.

Det andre produktet vi har prøvd er for deg som vil ha en ruter med enda mer avanserte konfigurasjonsmuligheter enn det du vanligvis finner i forbrukerprodukter, og som også vil ha noe som er dønn stabilt og pålitelig: En Ubiquiti EdgeRouter Lite til rundt 1100 kroner. Strengt tatt burde vi egentlig ha benyttet et produkt i UniFi-serien også som ruter, for å få felles administrasjon via et mer brukervennlig grensesnitt – men EdgeRouter er kanskje enda mer for deg som liker å slippe løs din indre nerd.

Totalt sett snakker vi om under 2500 kroner for ruter og aksesspunkt. I tillegg må du ha en eller flere svitsjer for å få det antallet nettverksporter du trenger (hvis du ikke kjører alt trådløst). Vi greide oss med et par 8-porters Netgear gigabit-svitsjer kjøpt på Lefdal, plassert på to ulike steder i huset – men vil du ta den helt ut kan du selvfølgelig gå for bedriftsutstyr her også, enten fra Ubiquiti eller andre.

På neste side skal vi ta for oss de to produktene, måle ytelse, og gi noen tips til deg som vil prøve selv »

Les også