Guide

Fire ting du kan endre i Facebooks innstillinger for å ikke bli sporet

For deg som ikke vil slette profilen din helt.

De siste ukene har det kommet frem at Facebook ikke har særlig god kontroll over hvordan informasjonen de har om deg blir bruk.

Det foreløpig verste eksempelet på dette er hvordan Camebridge Analytica fikk tak i informasjon fra minst 50 millioner Facebook-profiler som de videresolgte analyser av til blant annet republikanernes valgkampanje og parter i forbindelse med britenes EU-avstemming.

I ettertid har enkelte tatt til orde for at tiden har kommet for å slette Facebook-kontoen sin helt. Det er imidlertid et svært drastisk grep og trolig lite realistisk for de fleste av oss. Folk flest er nemlig fornøyde med å kunne holde kontakten på Facebook, stedet hvor «alle» andre er, enten gjennom private Messenger-samtaler, eller gjennom lukkede grupper.

Drar du i de rette spakene i Facebook-innstillingene dine kan du heldigvis begrense stort hva Facebook og deres partnere får vite om deg, eller bruke det de vet om deg til.

Bare følg de fire stegene under, så kan du fortsette å bruke Facebook og samtidig gi fra deg mye mindre informasjon som potensielt kunne blitt misbrukt i fremtiden:

1) Slå av deling av stedsinformasjon

Det er ingen grunn til at Facebook skal vite hvor du er hele tiden, så du kan slå av stedstjenester for Facebook-appen.

Det gir mening at Kamera-, eller Kart-appen på telefonen din vet hvor du er når du knipser et bilde eller trenger å finne frem til en adresse. Facebook har på sin side lite med hvor du er når du åpner appen, poster en status eller skriver med venner. Og, til tross for at appen fungerer godt uten stedsinformasjon, ber den om å få overvåke deg når du installerer den. Tiden har kommet for å trekke tilbake den tillatelsen.

Slik trekker du tilbake retten Facebook har til å se hvor du er når du bruker appen:

iOS-bruker: Fra hjemskjermen går du til Innstillinger ––> Facebook ––> Sted, og velger «Aldri».

Android-bruker: Fremgangsmåten varierer noe fra telefon til telefon, men for en Samsung Galaxy S9 starter du på hjemskjermen og går til Innstillinger ––> Apper ––> Tillatelser, hvor du slår av valget for «Posisjon».

Nå kan ikke Facebook vise deg annonser basert på hvor du er, eller har oppholdt deg tidligere.

2) Slå av skreddersydde annonser

Herfra kan du velge hvilken personlig informasjon Facebook skal få bruke når deres annonsører ønsker å nå akkurat deg.

Har du opplevd å få annonser for en ny action-film eller interiørartikler på Facebook? Sjansen er stor for at du ser disse annonsene fordi du har trykket «liker» på en eller flere action-filmer eller interiørblogger. Slapp helt av, du kan fortsatt følge sidene du liker, men du kan stanse målrettede annonser ved å nekte Facebook å lenke «liker»-sidene dine opp mot akkurat din profil.

Svipp bare innom siden for annonsepreferansene dine og jobb deg gjennom boksene «Din Informasjon» og «Annonseinnstillinger».

I «Din Informasjon»-boksen slår du av alle valgene for å hindre at Facebook kan koble personlig informasjon som sivilstatus, legning, yrke og utdanning til annonser de viser deg. Er du singel mann bør du se færre annonser for sjekkeapper og russiske hentebruder, mens arkitekter av yrke kanskje vil se færre annonser for tomter til salgs og lignende.

I boksen for «Annonseinnstillinger» bør du også trekke tilbake alle tillatelser. Da stopper du Facebook fra å:

  1. Vise deg «interessebaserte nettannonser» på Facebook basert på hvilke typer nettsider du besøkte før du surfet innom det sosiale nettstedet
  2. Vise deg annonser basert på Facebook-likes og interesser når du surfer på andre nettsider utenfor det sosiale nettstedet
  3. Hindre navnet ditt fra å dukke opp i annonser for spill eller produkter du liker, eller steder du har sjekket inn på, når de vises for andre Facebook-brukere

Stopp også innom boksen for «Interessene dine». Der kan du krysse ut alle sider og temaer Facebook mener du er interessert i og derav også benytter for å vise deg skreddersydde annonser. Å krysse ut sider og interesser her gjør ikke at du slutter å følge dem eller at de forsvinner fra profilen din!

Nå vil ikke Facebook ha mulighet til å vise deg annonser basert på hvilke sider du følger og har besøkt, steder du har sjekket inn på eller hvilke fritidsinteresser du har. Dette gjelder både når du surfer på Facebook, og er innom andre nettsider som bruker Facebooks annonseplattform.

3) Koble fra gamle og ubrukte tredjepartsapper

Alle disse appene er koblet sammen med Facebook-profilen. Med på lasset følger informasjon om deg, så slett de du uansett ikke bruker lenger.

Det er mange år siden Facebook begynte å tilby tredjapartsapper eller andre nettsider å logge på gjennom deres innloggingsløsning. Dette gjorde det mulig for en treningsapp å sammenligne hvor mye du trener i forhold til andre Facebook-venner som også har treningsappen, sammenligne progresjonen i mobilspill, eller gjøre prosessen med å registrere seg på et nytt nettsted raskere og smidigere.

Problemet er at apper og nettsider som er lenket opp til Facebook-profilen din gjerne har fått tilgang til masse data om deg i prosessen. Det kan være vennelister, interesser, personlig beskrivelse, alder, profilbilde med mer.

Du kan la deg overraske av hvor mange apper og nettsider du har knyttet opp mot Facebook gjennom årenes løp på app-innstillingssiden. Her kan du fjerne Facebook-koblingen for de appene eller nettsidene du ikke lenger bruker. I flere tilfeller kan du eventuelt trykke deg inn på hver app og spesifisere noe av opplysningene Facebook får lov til å dele med den.

Om det er apper og nettsider du fortsatt bruker og ønsker å beholde, men uten den nære tilknytningen til Facebook, er det i de fleste tilfeller mulig å opprette en egen konto hos tjenestene.

4) Begrens rekkevidden av personlig informasjon

Sjekk at nye innlegg du poster forblir mellom deg og vennene dine.

Oppe i menylinjen til høyre finner du et spørsmålstegn med en meny som lar deg gå videre til Facebooks «Personvernsjekk». I det første vinduet som dukker opp kan du imidlertid stoppe opp og dobbeltsjekke at nye innlegg kun vises til personer i vennelisten din, selv om dette forhåpentligvis er valgt for deg allerede.

Det egentlige målet vårt ligger imidlertid litt lenger frem, så klikk deg videre til steg tre, «Profil». Herfra kan du igjen velge «Min Om-side», som tar deg til en side som lar deg endre eller slette flere opplysninger du har gitt Facebook tidigere.

Opplysninger om politisk ståsted og religionstilhørighet har vel ikke Facebook så mye med, dessuten kan opplysningene misbrukes om de havner på avveie.

Nå kan det selvsagt være fint å vise frem hvor du bor og jobber, eller hvor du har studert, men kanskje trenger ikke Facebook vite hvilket politisk parti du stemmer på, hvilken religion du eventuelt måtte tilhøre eller om du foretrekker menn eller damer. Fra denne siden har du muligheten til å slette slike opplysninger og fremover slippe unna tilpassede annonser basert på politisk ståsted eller religion. Som vi har sett den siste uken kan nettopp slike opplysninger misbrukes av sterke interesser.

NB: Selv etter du har gått igjennom disse fire punktene er det ikke som at Facebook ikke har noen informasjon om deg som bruker. De har fortsatt informasjon om hvilke sider du følger, grupper du er medlem av, innlegg du liker, hvilke venner du har og lignende, men de kan altså i langt mindre grad enn tidigere selge denne og annen personlig informasjon videre til sine annonsører og partnere.

Dumpe Facebook?
Her er de alternative sosiale mediene »

Les også
6000 norske førerkort lå åpent på nett
Les også
Dumpe Facebook? Her er de mest utbredte alternativene
Les også
EU og USA krever svar fra Facebook etter avsløring om massiv lekkasje
Les også
Facebook-krisen forklart
Les også
#DeleteFacebook-trend tar av etter at data om 50 millioner brukere ble lekket
annonse