Tek.no

Guide

Bedre skjermbilde på 1-2-3

Vegar Jansen
6 Aug 2010 06:00

Med tanke på hvor mange timer en del av oss bruker foran en skjerm hver dag, skulle det bare mangle om ikke øyene skal få den lille luksusen det er å ha en riktig innstilt og velfungerende skjerm. Likevel er det mange som ikke engang har gått gjennom eller kontrollert innstillingene på monitoren etter siste PC-kjøp.

Joda, nyere skjermer krever langt mindre knot med å stille inn riktig bredde og høyde enn de gamle billedrørs (CRT)-monitorene, men det betyr ikke at du bare kan glemme alt. Om du ikke allerede har gjort det bør du sette av fem minutter og se på følgende punkter:

Oppløsning

Ønsker du et et så skarpt og fint bilde som mulig må du sørge for at skjermkortet ditt sender bildet i riktig oppløsning - noe som helt kommer an på skjermen du har. Dette er oppgitt i spesifikasjonene, og mangler du dem så kan du sjekke opp dette på nettet. Deretter går du inn i skjerminnstillingene på datamaskinen og dobbeltsjekker at dette stemmer. Eller du kan bare prøve deg fram...

Autojustering

Dersom både skjermkortet ditt og skjermen har DVI-kontakt er det greieste å bruke dette, ettersom det sikrer at videosignalene vises korrekt. Bruker du derimot en analog RGB-kontakt skjer det ofte at dette må finjusteres litt for at du ikke skal få uklar skrift eller farger. Disse justeringene gjør som regel monitoren best selv, såkalt "autojustering", men du må vanligvis sette dette i gang via en egen knapp eller menyvalg. Sjekk dette i manualen.

Bruk sRGB

Farger og fargegjengivelse er viktig - det vet du i det minste om du noensinne har forsøkt skrive ut noen bilder fra ferien og oppdaget at hele familien blir mer gule enn brune i huden, selv om det ser helt fint ut på skjermen. For å få forskjellige enheter og programvare til å tolke farger på samme måte finnes det såkalte colour spaces, eller fargerom som det gjerne kalles på norsk.
De to mest brukte fargerommene er sRGB og Adobe RGB. Sistnevnte foretrekkes hovedsaklig av fotoentusiaster og profesjonelle, men krever litt av kalibrering og utstyr. sRGB er utviklet av Microsoft og HP for mer "huslig" bruk og er nærmest å betrakte som standard for vanlige skjermer og skrivere (samt Internett). Mange nyere monitorer kommer med en ferdigjustert sRGB-profil, som det da er en stor fordel å bruke.


Så hva om du har en gammel monitor uten sRGB? Jo da kan det være vanskelig å få stilt den inn riktig. Her finnes det selvsagt hjelp å få med spesiell maskinvare som måler og kalibrerer, men dette er gjerne dyre løsninger. Et gratis alternativ er å bruke programvare til dette, for eksempel Calibrize.
Artikkelen ble første gang publisert september 2009.

Les også
GUIDE: Velg rett skjerm
Les også
Begynnerguide til BIOS
Les også
Fem fine for skjermopptak
annonse

Les også